Uutiset

Nuorisoalan valtakunnalliset tapahtumat ja koulutukset

Uutiset 5.4.2022

Julkaisemme kuukausittain (5.4., 3.5., 31.5.) koontiuutisen meille ilmoitetuista nuorisoalan valtakunnallisista tapahtumista ja koulutuksista. Jäsenemme ja yhteistyökumppanimme voivat ilmoittaa tapahtumiaan ja koulutuksiaan koontiuutiseen lomakkeen kautta (linkki).

Tule kommentoimaan ja keskustelemaan Kansallisten dialogien mallista
6.4. / Kansallisten dialogien valmisteluryhmä / Lue lisää Kansallisten dialogien mallista & ilmoittaudu tilaisuuteen

Käynnissä on työ, jonka tavoitteena on Poikkeusajan dialogeissa syntyneiden toimintatapojen pohjalta luoda Kansallisten dialogien malli. Tavoitteena on uudenlainen malli yhteiskunnallisen vuoropuhelun toteuttamiseen kansalaisten, yhteisöjen ja viranomaisten yhteistyönä. Kansallisissa dialogeissa keskustellaan ihmisille ja yhteisöille tärkeistä asioista tavalla, joka vahvistaa osallisuutta ja synnyttää ihmisten kokemuksiin perustuvaa ymmärrystä erilaisista haasteista ja mahdollisuuksista

Järjestämme 6.4. klo 10-12 kommentointi- ja keskustelutilaisuuden Kansallisten dialogien mallista. Mallin luonnosta on valmisteltu työryhmässä vuoden alusta. Määräaika työlle on toukokuun loppu. 

Kommentointi- ja keskustelutilaisuus järjestetään verkossa. Voit mielellään jo ennakkoilmoittautua mukaan Webropolissa 15.3 mennessä. Lähetämme ilmoittautuneille osallistumislinkin ennen tilaisuutta. 

Hakkeroinnin monet kasvot
20.4. / Verke / Lue lisää

Vaikka uutisotsikot ovat täynnä kybersotaa ja pankkipalveluiden palvelunestohyökkäyksiä, on suurin osa hakkeroinnista hyvää ja laillista. Kuitenkin yhä nuoremmat, jopa 12-vuotiaat, jäävät kiinni kyberrikoksista. Miten nuoren taidot voitaisiin kanavoida varhaisessa vaiheessa valkohattuisten eli hyvis-hakkereiden puolelle? Verke julkaisee 4.4.–13.4. välisenä aikana päivittäin visuaalisia tarinoita, joissa käsitellään erityisesti hakkeroinnin hyviä puolia, mutta nostetaan esiin myös sen mustat puolet, apuna useat hakkeroinnin ammattilaiset. Teema huipentuu 20.4. järjestettävään verkkotapahtumaan.

Mahis-verkkokoulutus
22.4. / Nuorten Akatemia, Mahis-hanke / Lue lisää

Mahis-koulutuksessa perehdytään keskustelujen ja harjoitteiden kautta haavoittuvassa elämäntilanteessa olevan nuoren kohtaamiseen, vuorovaikutustaitojen vahvistamiseen, osallisuuden mahdollistamiseen, nuorten omien projektien ohjaamiseen sekä ohjaajana jaksamiseen. Mahis-koulutuksen käynyt ohjaaja voi hakea Nuorten Akatemialta taloudellista Mahis-tukea nuorten kanssa suunniteltavaan ja toteutettavaan projektiin.

Humakin alumnitapaaminen
26.4. / Humanistinen ammattikorkeakoulu / Lue lisää ja ilmoittaudu 10.4. mennessä

Humakin alumnitapaaminen Humakista valmistuneille järjestetään tiistaina 26.4.2022 Jyväskylässä klo 18. Alumnit, Humakin AMK- tai ylempi AMK-tutkinnosta valmistuneet pääsevät taas tapaamaan toisiaan livetilaisuudessa. Järjestämme kaikille alumneillemme tapaamisen Jyväskylässä, paikkana on Sokos hotelli Paviljonki, ravintola (2. kerros). Rajallisen osallistujamäärän ja tarjoilujen johdosta tilaisuuteen tulee ilmoittautua 10.4. mennessä. Tilaisuus on maksuton.

Eurooppa nuorisotyöntekijän toimintakenttänä (5 op), avoin AMK -opintojakso
25.4. alkaen / Humanistinen ammattikorkeakoulu / Lue lisää ja ilmoittaudu 15.4. mennessä

Opintojaksolla on runsas kattaus nuorisotyön asiantuntijoista Euroopan eri maista. Avauswebinaarissa 25.4. vierailee Tanya Basarab, Youth policy and research officer, EU-Council of Europe Youth Partnership. Opintojakson seuraavilla viikoilla perehdytään mm. nuorisotyön alan kansainvälisiin sitoumuksiin ja videohaastatteluihin, joissa haastateltavina on nuorisotyön asiantuntijoita mm. Ruotsista, Virosta, Itävallasta, Alankomaita ja Saksasta.

Luokkaretkellä – Koulun ja kulttuurilaitosten kohtaaminen
11.5. / Ateneumin taidemuseon etäkohtaamisten kehittämishanke Mun Ateneum ja Taidetestaajat / Lue lisää ja ilmoittaudu

Tervetuloa “Luokka retkellä – Koulun ja kulttuurilaitosten kohtaaminen” -seminaariin ja after work -tilaisuuteen keskiviikkona 11.5.2022 kello 12-17 Kiasma-teatterille. Tilaisuus on tarkoitettu ensisijaisesti taidelaitosten yleisötyöntekijöille, mutta se sopii kaikille lasten ja nuorten taide- ja kulttuurikasvatuksesta kiinnostuneille. Seminaari on maksuton. Tilaisuuden jälkeen seminaariosallistujat pääsevät tutustumaan maksutta Kiasman ARS22-näyttelyyn.

Perheiden päivän seminaari 2022: Maailma murroksessa – miten selvitä perheenä?
11.5. / Kasper – Kasvatus ja perheneuvonta ry / Lue lisää ja ilmoittaudu

Kasper ry järjestää Sokos Hotel Presidentissä 11.5. klo 12-16 Perheiden päivän seminaarin. Iltapäivä koostuu mielenkiintoisista ammattilaisluennoista, joiden aiheita ovat perheiden resilienssi, ammattilaisen hyvinvointi sekä se, miten keskustella vaikeista asioista lasten kanssa. Lisäksi saamme kuulla Roope Salmisen riemastuttavia ajatuksia isyydestä. Tapahtuma on maksuton ja paikan päälle mahtuu 80 osallistujaa. Lisäksi tapahtuma streamataan.

Päihdepäivät verkossa
11.-12.5. / EHYT ry ja Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto / Lue lisää ja osta liput 3.5. mennessä täältä

Kevään Päihdepäivät 11.-12.5. 2022 järjestetään toistamiseen verkossa. Päihdepäivät on Suomen suurin päihdeaiheinen koulutustapahtuma terveys- ja sosiaalialan osaajille, vapaaehtoisille ja päättäjille.

Tämän vuoden teema on Marginaalista samanarvoiseksi. Luvassa on 16 seminaaria mm. nikotiinittomuustyöstä, nuorten rikollisuuskierteen katkaisemisesta, päihteitä käyttävien vanhempien kokemasta häpeästä, ehkäisevästä päihdetyöstä sekä toimivia menetelmiä nuorten kohtaamiseksi. Päihdepäivillä on alan laajin messuosasto ja paljon maksutonta ohjelmaa. Tervetuloa oppimaan uutta päihdetyöstä!

Nuoriso-ohjaajien haku mukaan Media Civic Engagers -hankkeeseen
15.5. / Mediakasvatusseura / Lue lisää ja hae mukaan 15.5. mennessä

Tule mukaan oppimaan ja kehittämään työkaluja, joilla voit innostaa nuoria mukaan aktiiviseen kansalaisuuteen mediataitoja hyödyntämällä. Haemme eurooppalaiseen Media Civic Engagers -hankkeeseen 5-7 innokasta ja sitoutunutta ohjaajaa, joilla on olemassa valmiit verkostot nuorten parissa. Tarjoamme valituille upean kokemuksen ja työpajaviikon Norjassa elokuun lopussa (22. – 26.8.), jossa pääset vaihtamaan ajatuksia sekä tutustumaan muihin nuoriso-ohjaajiin Romaniasta, Suomesta ja Norjasta. Tätä mahdollisuutta ei kannata jättää väliin!

Itsetuhoisen nuoren kohtaaminen chatissa –verkkokurssi
Pelastakaa Lapset ry /
 Kurssi löytyy Väestöliiton ylläpitämältä Hyvä kysymys -alustalta. Löydät kurssikokonaisuuden täältä (linkki).

Kurssi soveltuu kaikille ammattilaisille ja vapaaehtoisille, jotka kohtaavat ja tukevat nuoria digitaalisissa chat-ympäristöissä. Kurssista saa tietoa, neuvoja ja konkreettisia työkaluja itsetuhoisuudesta kärsivän nuoren kohtaamiseen chat-ympäristössä. Tämän lisäksi kurssin suorittaja pääsee itse kokeilemaan osaamistaan itsetuhoisen nuoren tukemisessa simuloitujen videokeskustelujen ja niihin liittyvien tehtävien avulla.

HUOM! Kurssin voi suorittaa milloin vain.

Väkivaltaisen ekstremismin ja radikalisoitumisen kohtaaminen nuorisotyössä -verkkokoulutus
Pelastakaa Lapset ry / Lue lisää

Nuorten parissa työskentelevillä ammattilaisilla on erityisen hyvä mahdollisuus ekstremismin ennalta ehkäisyyn sekä siihen puuttumiseen. Verkkokoulutuksen tavoitteena on kasvattaa nuorten kanssa toimivien ammattilaisten osaamista ja välineitä tunnistaa tämä ilmiö ja puuttua siihen varsinkin tilanteissa, joissa heillä herää huoli nuoren hyvinvoinnista. Myös alalle opiskelevat ovat lämpimästi tervetulleita koulutukseen. 

Verkkokoulutus on maksuton eikä se ole ole aikaan tai paikkaan sidottu, vaan koulutuksen voi suorittaa omien aikataulujen mukaan. 

Tutustu Mielenterveyden keskusliiton kevään kurssitarjontaan
Mielenterveyden keskusliitto / Lue lisää / Tutustu sähköiseen kurssioppaaseen

Mielenterveyden keskusliiton kurssiopas, Uusi alku, ilmestyi juuri. Koulutustarjonnassa on lähes 100 koulutusta ja kurssia verkossa ja kasvotusten, niin ammattilaisille kuin mielenterveysongelmia itse kokeville ihmisille ja heidän läheisilleen.

Hyvinvoinnin iltakoulu -webinaarisarjassa käsitellään yksinäisyyttä, murehtimista, parisuhdetta ja mielenterveysongelmia sekä sukupuoli-identiteetin ristiriitaa. Tarjolla on ammattilaisille toivokoulutuksia, luovia menetelmiä ja motivaation herättelyä. Aivan uutta on loppukeväästä sarja NEPSY-vaikeuksista ja mielenterveyden tuesta sekä ”Onko tätä tutkittu? Kurkistuksia tieteen maailmaan” helmikuussa. Huolien hetki –sarjassa keskustellaan siitä, miten sairastuminen vaikuttaa taloudellisesti ja miten saada tolkkua sekavasta palveluviidakosta. Mukaan ovat tervetulleita myös ammattilaiset. Minun kokemukseni -webinaarit taas tarjoavat ihmisten omia ajatuksia sairastumisesta, toipumisesta ja toivosta. 

Kaikki koulutuksemme ja tapahtumamme ovat maksuttomia, mutta vaativat ennakkoilmoittautumisen.

Nikotiiniton nuorisotyö -koulutus
Syöpäjärjestöt / Lue lisää

Maksuton koulutus tarjoaa ajankohtaista tietoa nikotiinituotteista sekä keinoja, joilla voidaan ennaltaehkäistä nuorten nikotiinituotteiden käytön aloittamista sekä tukea käytön lopettamista nuorisotyön toimintaympäristössä. Koulutus on tarkoitettu nuorisotyötä tekeville; niin nuorisotaloilla, kuin etsivän nuorisotyön tai nuorten työpajatoiminnan parissa työskenteleville. Koulutus rakentuu luento- ja työpajaosuuksista ja sen kesto on noin neljä tuntia. Koulutus voidaan järjestää lähi- tai etätoteutuksena.

Koulutuksia toteutetaan valtakunnallisesti vuoden 2022 aikana Syöpäjärjestöjen asiantuntijoiden toimesta. Mikäli haluat koulutuksen omalle paikkakunnallesi, olethan yhteydessä lisätietolinkin kautta.

Katso myös