Uutiset

Nuorisoalan valtakunnalliset tapahtumat ja koulutukset

Uutiset 23.8.2022

Julkaisemme kuukausittain koontiuutisen meille ilmoitetuista nuorisoalan valtakunnallisista tapahtumista ja koulutuksista. Jäsenemme ja yhteistyökumppanimme voivat ilmoittaa tapahtumiaan ja koulutuksiaan koontiuutiseen lomakkeen kautta (linkki).

Seuraava koontiuutinen julkaistaan 20. syyskuuta.

Hidasta kasvua ja lisääntyviä vastuita – Kunnallinen nuorisotyö Suomessa 2021 -seminaari
8.9. / Kanuuna ja Nuorisotutkimusseura / Lue lisää ja ilmoittaudu

Seminaarissa sukelletaan syvemmälle kesäkuussa julkaistun Hidasta kasvua ja lisääntyviä vastuita – Kunnallinen nuorisotyö Suomessa 2021 -tutkimusraportin tuloksiin. Tuloksia esittelevät raportin kirjoittajat, nuorisotutkijat Antti Kivijärvi, Eila Kauppinen ja Tomi Kiilakoski sekä suunnittelija Juha Leskinen. Tutkimuksen aiheeseen liittyvät puheenvuorot seminaarissa pitävät myös tutkimusprofessori Tiina Ristikari ja John Hopkins yliopiston vieraileva tutkija Tommi Laitio, joka puhuu suoraan Baltimoresta Yhdysvalloista.

Omin jaloin -menetelmäkoulutus
28.9. ja 5.10. verkossa / Lohjan erityisnuorisotyö / Lue lisää ja ilmoittaudu 22.9. mennessä

Paljon kiitosta saanut Omin jaloin -paketti on jälleen kaikkien ammattilaisten saatavilla! Omin jaloin -toiminnan parissa työskentely lisää nuoren ymmärrystä omien valintojen vaikutuksesta nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Menetelmä auttaa työntekijää muodostamaan kokonaiskuvan nuoren ja perheen tilanteesta, toimii kartoittavan työn ja asiakasohjauksen tukena ja tukee systeemisen työotteen käyttöä asiakas- ja verkostotyössä. Menetelmää pystyy käyttämään kuka tahansa nuoren kanssa työskentelevä ammattilainen sosiaalihuollosta nuoriso-, järjestö- tai oppilashuoltotyöhön. Koulutuksen hinta on 45e/osallistuja, yli 10 hengen ryhmille 40e/hlö.

”Laita pari kuvaa” – lapsiin ja nuoriin kohdistuvat seksuaalirikokset somessa
29.9. klo 9–16 / Sua varten somessa (Loisto Setlementti, Nicehearts ry, Kuopion Setlementti Puijola) / Lue lisää ja ilmoittaudu 22.9. mennessä

Suoraa puhetta somesta, seksuaalisuudesta ja seksuaalirikoksista! Mitä somessa tapahtuu juuri nyt? Mitä ammattilaisen on hyvä siitä tietää? Seminaarissa kuulet nuorten ääntä suoraan kentältä ja saat ajankohtaista tietoa verkkovälitteisistä seksuaalirikoksista, niihin puuttumisesta sekä niiden ennaltaehkäisystä. Tilaisuudessa on runsaasti aikaa yhteiselle keskustelulle, kysymyksille ja ajatusten vaihtamiselle. Tehdään yhdessä somesta turvallinen! Seminaarin päättää erityistason seksuaaliterapeutti, luennoitsija, kouluttaja, somevaikuttaja ja tietokirjailija Marja Kihlström.

Tilaisuudessa on runsaasti aikaa yhteiselle keskustelulle, kysymyksille ja ajatusten vaihtamiselle. Seminaari järjestetään Helsingin Suvilahdessa Tiivistämöllä ja striimataan.

Moi mä oon… nuorten mielenterveys rakentuu vertaissuhteissa -seminaari
4.10. klo 9–13 / Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja MLL:n tutkimussäätiö / Lue lisää ja ilmoittaudu

Kouluun on mukava mennä, kun siellä tulee nähdyksi, kohdatuksi ja arvostetuksi omana itsenään. Oppiminen helpottuu, kun ilmapiiri on myönteinen ja turvallinen. Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) ja MLL:n tutkimussäätiön seminaarissa keskustellaan siitä, mistä rakentuu kouluhyvinvointi ja myönteinen ilmapiiri koulussa. Miksi ystävyys ja yhteenkuuluvuus on niin tärkeää ja mikä merkitys, sillä on kun, tukioppilas kohtaa uuden seitsemäsluokkalaisen ja sanoo Moi mä oon…

Tervetuloa seminaariin Helsingin Paasitorniin. Seminaari on kaikille avoin ja maksuton.

Antirasististen Ole rohkea ja reilu -työpajojen ohjaajakoulutus
15.–16.10. / Yhteiset Lapsemme ry / Lue lisää ja ilmoittaudu

Haluatko edistää ymmärrystä ja yhdenvertaisuutta lasten ja nuorten keskuudessa? Onko antirasismi lähellä sydäntäsi? Nautitko ryhmien ohjaamisesta tai uusista haasteista? Koulujen ja päiväkotien auetessa myös työpajatoimintamme pyörähtää käyntiin ja kaipaamme joukkoomme uusia työpajaohjaajia. Hae mukaan vapaaehtoiseksi Ole rohkea ja reilu® -ohjaajaksi! Seuraava ohjaajakoulutus järjestetään 15.–16.10.2022 Helsingissä.

Järjestön palvelumuotoilu – Allianssi, Fingo, SOSTE
26.10. alkaen / Rastor-instituutti / Lue lisää ja ilmoittaudu 26.9. mennessä

Tuotteista järjestön palveluita käyttäjälähtöisesti palvelumuotoilun keinoin! Tämän järjestön palvelumuotoiluun keskittyvän tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon ovat suunnitelleet yhteistyössä Allianssi, Fingo, SOSTE ja Rastor-instituutti. Koulutuksessa kehität järjestösi palveluita vastaamaan asiakastarpeita ja tuottamaan arvoa käyttäjille. Koulutus alkaa 26.10. ja jatkuu vuodelle 2023.

Friends-ohjaajakoulutuksia
Aseman Lapset ry / Lue lisää ja ilmoittaudu

Friends-ohjelmalla tuetaan lasten, nuorten ja vanhempien mielen hyvinvointia. Se ehkäisee tutkitusti ahdistusta ja masennusta. Tunne- ja vuorovaikutusohjaajaksi pääset käymällä Friends-ohjaajakoulutuksen.

Syksyn 2022 koulutukset / Utblindningar höst 2022
30.8. ja 1.9.2022 Taivun, pystyn, pärjään -ohjaajakoulutus nuorten aikuisten kanssa työskenteleville (etänä)
2.9.2022 Nuorten Friends-ohjelman koulutus, Helsinki
9.9.2022 Lasten Friends-ohjelman ohjaajakoulutus, Helsinki
16.9.2022 Pienten lasten Fun Friends -ohjelman ohjaajakoulutus, Helsinki
20.9. ja 22.9.2022 Nuorten Friends-ohjelman ohjaajakoulutus (etänä)
27.9. ja 28.9. Lasten Friends-ohjelman koulutus (etänä)
30.9 Fun Friends-ledarutbildning i Helsingfors
11.10. ja 13.10.2022 Fun Friends -ohjelman koulutus (etänä)

Koulutuksia turvallisen opiskelun tueksi
Aseman Lapset ry, Ammattiopisto Luovi, Live-Säätiö, Humanistinen ammattikorkeakoulu / Lue lisää ja ilmoittaudu

Työskenteletkö ammattioppilaitoksessa tai lukiossa? Kaipaatko työkaluja turvallisen opiskelun varmistamiseksi? Turo 3.0 -hankkeessa lisätään ammatillisten oppilaitosten henkilöstön osaamista turvallisen opiskelun luomiseen erilaisten menetelmien ja toimintamallien avulla.

Elo-syyskuussa alkavat koulutukset:
– Sovittelumenetelmä haastavien tilanteiden käsittelyyn, 2 op (kaksi toteutusta), 22.8. ja 13.9. klo 12–16 & 8.11. ja 22.11. klo 12–16
– Seksuaalinen turvallisuus oppilaitoksessa, 1 op (kaksi toteutusta), 30.8. klo 12–16 & 8.11. klo 12–16
– Yhdenvertaisuus ja moninaisuus oppilaitoksissa, 1 op, 27.9.2022 klo 12–16
– Tunne- ja mielenterveystaitojen tukeminen, 2 op, 27.9. ja 15.11. klo 13–16

Väkivaltaisen ekstremismin ja radikalisoitumisen kohtaaminen nuorisotyössä -verkkokoulutus
Pelastakaa Lapset ry / Lue lisää

Nuorten parissa työskentelevillä ammattilaisilla on erityisen hyvä mahdollisuus ekstremismin ennalta ehkäisyyn sekä siihen puuttumiseen. Verkkokoulutuksen tavoitteena on kasvattaa nuorten kanssa toimivien ammattilaisten osaamista ja välineitä tunnistaa tämä ilmiö ja puuttua siihen varsinkin tilanteissa, joissa heillä herää huoli nuoren hyvinvoinnista. Myös alalle opiskelevat ovat lämpimästi tervetulleita koulutukseen. 

Verkkokoulutus on maksuton eikä se ole ole aikaan tai paikkaan sidottu, vaan koulutuksen voi suorittaa omien aikataulujen mukaan. 

Nikotiiniton nuorisotyö -koulutus
Syöpäjärjestöt / Lue lisää

Maksuton koulutus tarjoaa ajankohtaista tietoa nikotiinituotteista sekä keinoja, joilla voidaan ennaltaehkäistä nuorten nikotiinituotteiden käytön aloittamista sekä tukea käytön lopettamista nuorisotyön toimintaympäristössä. Koulutus on tarkoitettu nuorisotyötä tekeville; niin nuorisotaloilla, kuin etsivän nuorisotyön tai nuorten työpajatoiminnan parissa työskenteleville. Koulutus rakentuu luento- ja työpajaosuuksista ja sen kesto on noin neljä tuntia. Koulutus voidaan järjestää lähi- tai etätoteutuksena.

Koulutuksia toteutetaan valtakunnallisesti vuoden 2022 aikana Syöpäjärjestöjen asiantuntijoiden toimesta. Mikäli haluat koulutuksen omalle paikkakunnallesi, olethan yhteydessä lisätietolinkin kautta.

Katso myös