Uutiset

Nuorisoalan valtakunnalliset tapahtumat ja koulutukset

Uutiset 4.4.2023

Julkaisemme kuukausittain koontiuutisen meille ilmoitetuista nuorisoalan valtakunnallisista tapahtumista ja koulutuksista.

Jäsenemme ja yhteistyökumppanimme voivat ilmoittaa tapahtumiaan ja koulutuksiaan koontiuutiseen lomakkeen kautta (linkki). Seuraava koontiuutinen julkaistaan 2. toukokuuta.

Allianssin järjestämät koulutukset ja tapahtumat löydät koottuna tapahtuma- ja koulutuskalenteristamme.

Mitä on ongelmallinen digipelaaminen?

12.4. / Verkossa / Lue lisää!

Koulutuksessa käsitellään ongelmallisen digipelaamisen määritelmää, ongelman yleisyyttä, sen taustatekijöitä sekä tarjolla olevia tuen muotoja.

Mitä on ongelmallinen somen käyttö?

19.4. / Verkossa / Lue lisää!

Koulutuksessa käsitellään someriippuvuuden ja liiallisen somen käytön määritelmiä, ongelman yleisyyttä, sen taustatekijöitä sekä tarjolla olevia tuen muotoja.

Ihan netissä – mistä apua digitaalisiin riippuvuuksiin?

26.4. / Verkossa / Lue lisää!

Koulutuksessa esitellään erilaisia tukipalveluita liiallisen digipelaamisen ja somen käytön tueksi sekä ammattilaisille sopivia tukimateriaaleja oman työn tueksi kohtaamiseen.

Velkojen järjestely: Velkatilanteen selvittäminen ja velkojen järjestelyvaihtoehdot

25.4. klo 9-9.45 / Verkossa / Lue lisää!

Tervetuloa Ulosottolaitoksen sekä talous- ja velkaneuvonnan ennakoivan talousneuvonnan järjestämään maksuttomaan koulutukseen. Koulutuksessa käydään läpi, kuinka velkatilanne selvitetään ja mitä eri velkojen järjestelyvaihtoehtoja on olemassa.

Webinaari: Sokerideittailu

25.4. klo 10-11 / Verkossa / Lue lisää!

Maksuton webinaari nuorisotyön ammattilaisille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille. Toimitamme webinaaritallenteen kaikille ilmoittautuneille.

Sokerideittailu eli sugardating on yleistynyt viime vuosien aikana myös Suomessa ja yhä useampi nuori harkitsee sokerideittailusuhteeseen ryhtymistä. Ilmiöön liittyy ajatus glamourista ja helppoudesta, mutta keskustelu suhteisiin liittyvistä riskeistä on vähäistä.

Sokerideittailu näkyy somessa ja jo yläkouluikäiset nuoret törmäävät ilmiöön käyttämissään somekanavissa. Koulutuksessa avataan ilmiötä sekä siihen liittyviä riskejä nimenomaan nuorten omien kokemusten ja tiedon avulla.

Asiantuntijana Tessa Kuusikko / Vuolle Tyttöjen talo

Webinaari: Kunniaan liittyvä väkivaltatyö

3.5. klo 13-14 / Verkossa / Lue lisää!

Maksuton webinaari nuorisotyön ammattilaisille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille – ilmoittaudu mukaan! Toimitamme webinaaritallenteen kaikille ilmoittautuneille.

Webinaarissa käydään läpi kunniaan liittyvän väkivallan ja konfliktien piirteitä ja vaikutuksia nuorten elämään. Esimerkiksi sisarusten välinen kontrollointi, maineen pilaaminen nuorten kesken somessa tai pukeutumiseen, ystäväpiiriin ja seurusteluun liittyvät konfliktit nuorten ja vanhempien välillä. Konfliktit vaikuttavat nuorten hyvinvointiin, mielenterveyteen ja sosiaalisiin suhteisiin. Webinaarissa tuodaan esille myös keinoja kunniaan liittyvän väkivallan tunnistamiseen ja nuorten ja perheiden tukemiseen.

Asiantuntijana Aino / Auralan Setlementti

Julkisiin tiloihin jalkautuvan työn koulutus

26.4. / Verkossa / Lue lisää!

Aseman Lapset ry järjestää nuorisotyöntekijöille avoimen jalkautuvan työn koulutuksen, jossa syvennytään käytännönläheisesti muun muassa:

  • Miten nuoria Aseman Lasten jalkautuvassa työssä kohdataan?
  • Milloin ja miten ajanviettoon puututaan?
  • Mitä työturvallisuuteen liittyviä seikkoja tulee huomioida?
  • Miten kadulta saatavaa tietoa hyödynnetään moniammatillisessa yhteistyössä?

Katusovittelukoulutus 

27.4. ja 28.4. klo 9-16 / Citycenter Helsinki / Lue lisää!

Kaksipäiväisessä koulutuskokonaisuudessa syvennytään katusovitteluun eli lasten ja nuorten sovitteluun, restoratiivisen menetelmään ja nuorten konfliktien selvittelyyn. Katusovittelu on suomalaista sovittelun kenttää täydentävä toimintamalli, jota sovelletaan rikoksiin ja riitoihin, joissa on osallisina alle 18-vuotiaita lapsia tai nuoria.

Koulutus on dialoginen, vuorovaikutteinen ja sisältää harjoituksia päivien aikana. Käsiteltäviä teemoja ovat muun muassa nuorten konfliktit, nuorten kehitys ja stressikäyttäytyminen, restoratiivisuuden käsite sekä sovitteluprosessi kokonaisuudessaan.

Maksuton koulutus on suunnattu nuorten parissa toimiville sosiaali- ja kasvatusalan ammattilaisille. Edellytämme osallistumista molempiin koulutuspäiviin.

Fragile–Särkyvää -verkkokoulutus

27.4. klo 9-15 / Verkossa / Lue lisää!

Fragile–Särkyvää -koulutuksessa rauhoitumme tunne- ja kehotietoisuuden harjoittelun sekä luovien menetelmien äärelle. Koulutuspäivä tarjoaa hektisen arjen keskelle tilan pysähtyä omien tuntemuksien äärelle, ja omakohtaisen kokemuksen kautta myös valmiudet menetelmien ohjaamiseen vahvistuvat.

Maksuton verkkokoulutus järjestetään Zoomissa, ja se sopii kaikille nuorten parissa toimiville aikuisille, jotka kaipaavat ideoita ja rohkeutta tietoisuustaitoja vahvistavien harjoitteiden käyttöön nuorten kanssa.

Verkkokoulutus: Näin tuet nuoren itsetuntemusta

27.4. klo 14–16 ja  5.5. klo 13–15. / Verkossa / Lue lisää!

Itsetuntemus on välttämätöntä omannäköisen elämän rakentamisessa. Se auttaa ymmärtämään mitä tarvitsee, jotta voi hyvin. Itsetuntemus tarkoittaa esimerkiksi kykyä havaita omia ajatuksia, tunteita, tarpeita, toiveita, vahvuuksia ja kehittämistarpeita. Itsetuntemusta voi oppia ja harjoitella minkä ikäisenä tahansa.

Koulutus tarjoaa monipuolisia työkaluja ja konkreettisia harjoituksia nuorten itsetuntemuksen lisäämiseen. Osallistujat saavat koulutuksesta mukaansa myös lyhyen harjoitelistan, jonka voi ottaa helposti käyttöön omassa työssä. Koulutuksen materiaali perustuu positiivisen psykologian PERMA-hyvinvointiteoriaan.

Digitaalista maailmanparannusta

28.4. / Ratinankuja 1, Tampere / Lue lisää!

Mediakasvatusseura järjestää koulutusaamupäivän nuorisotyöntekijöille 28.4. klo 10-13 Tampereella (Ratinankuja 1). Aiheena on nuorten mediataitojen vahvistaminen, aktiivinen kansalaisuus ja vaikuttaminen. Vieraaksi saapuu muun muassa RARE median tekijät Vilma Rimpelä ja Orna Ben Lulu. Aamupäivään kuuluu myös sarjakuvataitelija Maryam ”Mellu” Abuzaid-Ryun vetämä sarjistyöpaja sekä nuorisotyöhön suunnattujen nuorten mediataitojen ja aktiivisen kansalaisuuden vahvistamiseen tarkoitettujen materiaalien esittelyä.

Palveluiden pirunpolskasta nuorten nuotteihin -päätösseminaari

16.5. klo 9–15.30 / THL päärakennus, Helsinki / Lue lisää!

Lapset ja nuoret esiin vallankäytön ja valtarakenteiden takaa – Tervetuloa kuulemaan Palveluiden pirunpolskasta nuorten nuotteihin -tutkimushankkeen tuloksia, keskustelemaan ja verkostoitumaan!

Päihdepäivät 2023

10.-11.5. / Helsinki / Lue lisää ja ilmoittaudu 

Päihdepäivät on Suomen suurin päihdeaiheinen koulutustapahtuma sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, joka järjestetään 10.–11.5. Helsingin Kulttuuritalolla. Tämän vuoden teema on Uuden äärellä: menetelmiä ja kohtaamisia. Ohjelmassa on 14 seminaaria, kaksi työpajaa sekä alan laajin messuosasto. Seminaarien aiheina mm. kannabista käyttävän nuoren kohtaaminen, uudet raha- ja digipelaamisen ilmiöt, ratkaisuja nuorten väkivalta- ja huumekuolemien ehkäisemiseksi sekä käytännönläheisiä menetelmiä ehkäisevään päihdetyöhön.

Katso myös