Nuorisoalan vuoden 2021 rahoitus pelastettiin budjettiriihessä – pidemmän aikavälin ratkaisut puuttuvat edelleen

Uutiset 16.9.2020

Nuorisoalan kattojärjestö kiittää hallituspuolueita: Valtiovarainministeriön esittämästä nuorisotyön valtionrahoituksen järkälemäisestä leikkauksesta luovuttiin. Nuorten syrjäytymistä ennaltaehkäisevän ja korjaavan toiminnan rahoitus on kuitenkin ensi vuotta lukuun ottamatta edelleen epävarmoissa kantimissa.

Alun perin valtiovarainministeriö esitti veikkausvoittovaroista maksettaviin nuorisotyön määrärahoihin lähes kolmanneksen jättileikkausta. Hallituspuolueiden neuvotteluissa leikkauksesta luovuttiin. Käytännössä koronan ja Veikkauksen oman toiminnan muutosten aiheuttama tuotonalenema korvataan siis täysimääräisesti. Nuorisotyön valtionavustuksilla tuotetaan sadoille tuhansille nuorille esimerkiksi harrastusmahdollisuuksia ja matalan kynnyksen tukipalveluita sekä järjestöissä että kunnissa.

Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi on erittäin tyytyväinen hallituksen tulevaa vuotta koskevaan päätökseen. 

“Haluamme kiittää hallitusta ja erityisesti nuorisoasioista vastaavaa ministeri Annika Saarikkoa esikuntineen siitä, että nuorten hyvinvoinnin merkitys koko yhteiskunnalle on nähty ja tunnustettu tulevassakin budjetissa. Suomi ilman nuorisotyötä olisi karu maa, jossa suurin osa nuorista jäisi ilman tukea, palveluita, mielekästä tekemistä ja yhteisöä, johon kuulua. Silloin heistä ei kasva myöskään veroille ja eläkkeille maksajia eikä yhteiskunnalle ylläpitäjiä”, sanoo Allianssin toiminnanjohtaja Anna Munsterhjelm

Samalla nuorisoala perää pidemmän aikavälin kestäviä ratkaisuja nuorisoalan valtionrahoitukseen. Budjettiriihessä tehty kompensaatiopäätös koskee vain vuotta 2021, joten epävarmuus nuorten hyvinvointiin liittyvän työn rahoituksesta jatkuu. 

“Koronan jälkeisessä Suomessa nuorisotyötä tarvitaan enemmän kuin koskaan, mutta nuorisotyön volyymin kasvattaminen kaikkien tukea tarvitsevien nuorten saavuttamiseksi on mahdotonta, jollei alalle anneta pitkäjänteisiä resursseja ja turvallisempia tulevaisuudennäkymiä. On kaiken järjen ja oikeustajun vastaista, että nuorisotyön rahoitus riippuu edelleen Veikkauksen tuotoista. Ei voi olla niin, että nuorten hyvinvointi on sidottu rahapelaamiseen.”

Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi katsoo, että pitkällä aikavälillä rahapelituottojen ja nuorisotyön valtionrahoituksen historiallinen kytkös on purettava ja määrärahat siirrettävä yleisbudjettiin. 

“Budjettiriihen päätökset olivat osoitus siitä, että yhteiskunnallisesti merkittäväksi katsotun nuorisotyön rahoittaminen onnistuu myös budjettivaroista, kun poliittista tahtoa on”, Munsterhjelm muistuttaa. 
 

Lisätietoja:

Anna Munsterhjelm
toiminnanjohtaja
anna.munsterhjelm@alli.fi
puh. 040 5879514

 


Avainsanat: