Uutiset

Nuorisotyön tunnustuspalkinto myönnettiin Espoon kaupunginkirjastolle

Uutiset 25.4.2024

Tämänvuotisen nuorisotyön tunnustuspalkinnon sai Espoon kaupunginkirjasto oivallisesta työstä lasten ja nuorten osallisuuden edistämiseksi. Palkinnon luovutti nuorisoministeri Sandra Bergqvist NUORI2024-tapahtumassa Tampereella. 

Espoon kaupunginkirjasto on edistänyt lasten ja nuorten osallisuutta viidessä Espoon aluekirjastossa. Kirjastoissa on erikseen nuorille suunniteltu tila, jossa nuoret voivat hengailla, pelata konsolipelejä, pingistä tai biljardia. Kirjastot ovat auki maanantaista sunnuntaihin ja nuorten tiloissa on henkilökunta paikalla aina iltapäivästä iltaan saakka. Espoon kaupunginkirjasto kohtaa päivittäin useita kymmeniä, parhaimmillaan satoja nuoria.  

Kaupunginkirjasto on kuin toinen koti espoolaisnuorille

Nuorisoministeri Sandra Bergqvist korosti palkintopuheessaan nuorten osallisuuden vahvistamisen tärkeyttä.

“Tarvitsemme julkisia tiloja, joihin lapset ja nuoret ovat tervetulleita viettämään aikaansa turvallisesti. On hienoa, että eri alojen ammattilaiset kokevat lasten ja nuorten osallisuuden vahvistamisen osaksi omaa työtään, sillä on valtava merkitys lapsille ja nuorille. Pienistäkin osallisuuden ja kuulluksi tulemisen teoista voi kasvaa nuorelle kokemus siitä, että häntä kuullaan ja hänen mielipiteillään on vaikutusta”, hän sanoi.

Espoon kaupunginkirjaston Leila Koivukangas oli otettu tunnustuspalkinnosta. “Tunnustus on ihan valtavan merkittävä, sillä se tekee näkyväksi kaikkien kirjastojen tekemää nuorisotyötä. ” hän kertoo.

Koivukangas jakoi puheenvuorossaan myös espoolaisen nuoren äidin antaman palautteen kirjastolle. Äiti kertoi pojan löytäneen ”toisen kodin”, jossa hengailla ja kohdata turvallisia aikuisia.

Nuorisotyön tunnustuspalkinto

Vuosittain myönnettävä nuorisotyön tunnustuspalkinto on suuruudeltaan 20 000 euroa. Seuraava palkinto jaetaan vuoden 2025 NUORI-tapahtumassa. Palkinnosta päättää nuorisoministeri raadin tekemän ehdotuksen pohjalta. Raati koostui OKM:n, Allianssin, Nuorisotutkimusseuran ja Kuntaliiton edustajista.

Nuorisotyön tunnustuspalkinto on näkyvä tunnustus merkittävästä työstä nuorisotoimialalla. Palkinnolla nostetaan esiin toimijoita, jotka ovat poikkeuksellisen merkittävällä tavalla kehittäneet nuorisoalan toimintaa entistä vaikuttavammaksi. Se voi olla tunnustus tehdystä työstä, mutta myös kannustus kehittää edelleen ennakkoluulottomasti uutta nuorisotyössä.


Lisätietoja

Jaana Luostarinen
jaana.luostarinen@gov.fi
Opetus- ja kulttuuriministeriö

Katso myös