Uutiset

Nuorisovaaleissa äänesti 27 000 nuorta – parhaiten pärjäsi Keskusta

Uutiset 26.5.2021

Nuorisovaalien kuntavaaleissa äänesti lähes 27 000 nuorta. Nuorisovaaleja järjestettiin 315 peruskoulussa, toisen asteen oppilaitoksessa ja nuorisovaltuustossa 17.-21.5.2021. Nuorilta eniten ääniä saivat Keskusta, Kokoomus ja Perussuomalaiset. Nuorisovaaleja koordinoi Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi yhteistyössä Yle Uutisluokan ja Kuntaliiton kanssa.

Nuorisovaaleissa annettiin yhteensä 26 687 ääntä ja nuorten vaalit järjestettiin 150 kunnassa. Valtakunnalliseen ääntenlaskuun osallistui 315 peruskoulua, lukiota, ammatillista oppilaitosta ja nuorisovaltuustoa. Valtakunnallisesti puolueista parhaiten pärjäsivät Keskusta (19,60 % kaikista annetuista äänistä), Kokoomus (19,14 %) ja Perussuomalaiset (17,71 %). 

Nuorisovaaleissa neljänneksi eniten ääniä sai Vihreät (13,21 % kaikista annetuista äänistä) ja viidenneksi SDP (11,84 %). Eduskuntapuolueista Vasemmistoliitto sai 5,98 % nuorten äänistä, Kristillisdemokraatit 3,71 %, RKP 2,81 % ja Liike Nyt 1,92%. Eduskunnan ulkopuolisista puolueista eniten ääniä saivat Feministinen puolue 0,99 % valtakunnallisella kannatuksella ja Piraattipuolue 0,40 %. 

Nuorten kuntavaaleissa Keskusta sai yhteensä 929 kunnanvaltuutetun paikkaa, Perussuomalaiset 810 paikkaa, Kokoomus 803 paikkaa, SDP 531 paikkaa, Vihreät 490 paikkaa, Vasemmistoliitto 244 paikkaa, Kristillisdemokraatit 153 paikkaa, RKP 143 paikkaa, Liike Nyt 41 paikkaa, Feministinen puolue 10 paikkaa ja Piraattipuolue 3 paikkaa. 

Nuorisovaaleissa suurin osa äänistä annettiin perinteisellä lippuäänestyksellä. Nuorisovaaleissa nuoret toimivat itse vaalitoimitsijoina ja äänestävät samoja ehdokkaita kuin varsinaisissakin kuntavaaleissa. Noin neljännes nuorista äänesti digitaalisesti johtuen alueen koronatilanteesta ja etäopetusjärjestelyistä. Digiäänissä on huomioitu ainoastaan digiäänestykseen ilmoittautuneiden oppilaitosten äänet. Jos koulutieto on ollut virheellinen tai puuttunut, ääniä ei ole laskettu mukaan. Nuorisovaalien tuloksissa ei ole laskettu hylättyjä ääniä, mutta aiemmissa vaaleissa tämä on ollut noin 5 % kaikista annetuista äänistä. Ääntenlaskun toteutti Edita Prima yhteistyössä Allianssin kanssa.

Nuorisovaalien ääniharavat koulutuksen osaajia

Nuorisovaalien valtakunnallisiksi ääniharavoiksi nousivat opettaja- ja opiskelijataustaiset ehdokkaat. Kymmenestä eniten ääniä saaneesta ehdokkaasta kuusi oli ehdokaslistan mukaan ammatiltaan rehtori, opettaja tai opiskelija. Eniten ääniä saivat Helsingin Jussi Halla-aho (ps.), Kontiolahden Taneli Arosara (vihr.) ja Tampereen Arttu Vuori (kok.).

Nuorisovaaleissa nuorilta ääniä saaneiden ehdokkaiden keski-ikä oli 46 vuotta. Heistä noin 60 % oli miehiä ja 40 % naisia. 

Suurimpien kaupunkien tuloksissa eroja

Nuorisovaalien tuloksissa oli alueellisia eroja ja äänestäjämäärät vaihtelivat kunnittain. Kymmenestä suurimmasta kaupungista Helsingissä, Jyväskylässä, Lahdessa, Oulussa, Tampereella ja Turussa Vihreät on suurin puolue nuorten kuntavaalituloksen perusteella. Espoossa eniten ääniä keräsivät Perussuomalaisten ehdokkaat, Kuopiossa Keskustan sekä Porissa ja Vantaalla Kokoomuksen. Helsingissä kolmen kärkeä pitävät Vihreät (19,21 % annetuista äänistä), Kokoomus (14,87 %) ja Perussuomalaiset (12,91 %).  

Katso Nuorisovaaleihin osallistuneiden kuntien vaalitulokset täältä

Somemateriaaleja vaalien tuloksista

Tänään Uutisluokan vaalipäivänä nuoret raportoivat itse vaaleista ja haastattelevat puolueiden puheenjohtajia. Vaalipäivä huipentuu klo 12 suoraan YLE TV1:n Uutisluokan erikoislähetykseen, jossa käsitellään Nuorisovaalien valtakunnallista tulosta. Seuraa lähetystä Areenasta: https://areena.yle.fi/1-50798069 

Nuorisovaalit on nuorten demokratiakasvatustapahtuma, jossa nuoret harjoittelevat äänestämistä kuntavaaleissa. Nuorisovaaleihin voivat osallistua kaikki halukkaat oppilaitokset sekä nuorten ryhmät. Nuorisovaaleissa äänestetään samoja ehdokkaita kuin varsinaisissakin vaaleissa ja nuoret toimivat itse vaalitoimitsijoina. Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi on koordinoinut Nuorisovaaleja 90-luvulta alkaen.

Lisätietoja:

Virva Viljanen
nuorten osallisuuden asiantuntija
Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi
virva.viljanen@alli.fi, p. 050 3020 598

Salla Merikukka
viestintäpäällikkö
Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi
salla.merikukka@alli.fi, p. 044 416 5282

 


Avainsanat: