Uutiset

Nuorisovaalit siirretään toukokuulle

Uutiset 16.3.2021

Nuorisovaalit siirtyvät kuntavaalien uuden aikataulun johdosta toukokuulle. Nuorisovaalien uusi äänestysaika on 17.-21.5. ja valtakunnallinen tulos julkistetaan Uutisluokan vaalipäivänä 26.5., jolloin nuoret raportoivat kuntavaaleista ja haastattelevat puolueiden puheenjohtajia.

Nuorisovaaleissa nuoret äänestävät samoja ehdokkaita kuin varsinaisissa kuntavaaleissa. Koska kuntavaalien ehdokasasettelu ja ehdokasnumerot vahvistetaan vasta 14.5., siirtyy Nuorisovaalien äänestäminen toukokuun loppupuolelle viikolle 20 (17.-21.5.2021).

Nuorisovaalien ilmoittautumisaikaa jatketaan huhtikuun loppuun 30.4. asti. Maaliskuun puoleen väliin mennessä Nuorisovaalien järjestäjiksi oli ilmoittautunut 324 oppilaitosta ja nuorten toimintaryhmää. Ilmoittautuneet voivat päivittää osallistumistietonsa: pyydämme ilmoittamaan peruutuksesta sähköpostitse osoitteeseen nuorisovaalit@alli.fi ilmoittautumisajan päättymiseen mennessä.

Nuorisovaalien ohjeet ja vaalien järjestämiseen tarvittavat materiaalit voi jo ladata ja tulostaa vaalien nettisivuilta. Kaikille ilmoittautuneille tarjotaan mahdollisuus järjestää nuorten äänestys digitaalisesti Webropol-lomakkeen kautta, mikäli oppilaitoksessa on siirrytty esimerkiksi etäopetukseen tai perinteisen uurnavaalin järjestäminen ei ole terveysturvallista. Ohjeet Nuorisovaalien järjestämiseen poikkeusaikana on koottu järjestäjän oppaaseen ja tälle sivulle.

Osallistuville oppilaitoksille ja nuorten ryhmille toimitetussa kyselyssä 72 % vastaajista sanoi järjestävänsä vaalit tarvittaessa uuden aikataulun mukaan. 13 % ilmoittautuneista ei osannut vielä arvioida, voidaanko äänestysharjoitus järjestää. Kyselyyn vastasi yhteensä 194 osallistujaa. Huolta aiheuttivat muun muassa koeviikot ja epävarma koronatilanne lukuvuoden loppuun asti.

Nuorisovaalien uusi aikataulu kuntavaaleissa 2021:

30.4. Viimeinen ilmoittautumispäivä Nuorisovaalien järjestäjäksi
14.5. Oikeusministeriö julkaisee ehdokaslistat ja ehdokasnumerot
17.-21.5. Nuorisovaalien äänestysaika
21.5. klo 18.00 Nuorisovaalien äänestystulokset ilmoitettava valtakunnalliseen äänten laskuun
26.5. Nuorisovaalien tulos julkistetaan Yle Uutisluokan vaalipäivänä
13.6. Varsinainen kuntavaalipäivä

 

Lisätietoja:

Virva Viljanen ja Roosa Kunnas
nuorisovaalit@alli.fi
www.nuorisovaalit.fi


Avainsanat: