Uutiset

Nuorten hyvinvointi tulee nostaa vähintään koronaa edeltävälle tasolle, todettiin Nuorisotyön viikon työelämäkeskustelussa

Uutiset 12.10.2022

Nuorisotyön viikon yhteistyönä SAK:n kanssa tuotetussa livelähetyksessä keskusteltiin nuorista ja työelämästä. Miten korona kohteli töissä olevia tai työelämään siirtyviä nuoria? Minkälainen tilanne on nyt? Kuunneltiinko nuorten huolia riittävästi? Tulivatko koronan aikana tulleet tavat tehdä töitä jäädäkseen, ja mitä nuorten työllisyyden eteen pitäisi tehdä juuri nyt?

Nuorten hyvinvointi ja jaksaminen heikentyi koronan aikana, mutta keskustelijat muistuttivat, että mielenterveyden haasteiden kasvu alkoi jo ennen koronaa. Kaikkia vaikutuksia nuorten jaksamiselle, osaamiselle ja yhteisöllisyydelle ei välttämättä vielä ole nähty.

“Nuorten tilanteet ovat moninaisia. Kun esimerkiksi mielenterveysasiat eivät ole hyvällä tolalla, kaivataan tilanteessa työnantajalta joustoa ja ymmärrystä”, muistutti Suomen ammattiin opiskelevien SAKKI ry:n puheenjohtaja Aale Päivinen

Koronakriisi heikensi erityisesti nuorten työllisyyttä, sillä nuorten työsuhteet ovat useammin osa- ja määräaikaisia sekä kestoltaan lyhyempiä. Tilanne on kuitenkin muuttunut nopeasti ja juuri nyt usealla alalla on työvoimapulaa.

“Seuraavalla vaalikaudella on tärkeää keskittyä siihen, että työpaikkoja on ja työelämän reiluista pelisäännöistä pidetään kiinni. Nuorten työntekijöiden hyväksikäytölle, kuten alipalkkaukselle, pitää saada stoppi. Tämä tukee myös työssäjaksamista ja rohkaisee nuoria työelämään siirtymisessä”, huomautti SAK:n varapuheenjohtaja Katja Syvärinen.

Allianssin vaikuttamistyön päällikkö Katja Asikainen muistutti, että sellaiset työnantajat pärjäävät, jotka toimivat reilusti ja osaavat tunnistaa työntekijöidensä odotuksia. 

“Nuoret  haluavat työelämän olevan arvojensa mukaista. Allianssissa ajattelemme, että ilman nuoria meillä ei ole mitään. Jos meillä ei ole jaksavia nuoria, jotka opiskelevat, siirtyvät työelämään tai uskaltavat perustaa perheen, niin yhteiskunta ei kestä. Siksi tämä on  meidän mielestä tulevien vaalien tärkein teema. Nuorten hyvinvointi tulee nostaa vähintään koronaa edeltävälle tasolle”, hän vaati.

Keskustelua johdatteli Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton puheenjohtaja Nette Rimpioja. Katso keskustelun tallenne SAK-tuubista. 

Katso myös