Uutiset

Nuorten ilmastodelegaatit Akseli Rouvari ja Maija Kuivalainen kirittävät maailmaa ilmastotekoihin YK:n COP27-kokouksessa Egyptissä

Uutiset 8.11.2022

Rouvari ja Kuivalainen osallistuvat planeettamme tulevaisuuden kannalta kriittiseen ilmastokokoukseen osana Suomen delegaatiota, jota johtaa pääministeri Sanna Marin. Kokous järjestetään Egyptin Sharm el-Sheikhissä 6.11.2022-18.11.2022.

YK:n iIlmastokokouksen suurin kysymys on, miten kokouksessa kohdataan realiteetti siitä, että tavoite ilmaston lämpenemisen rajoittamisesta 1,5 asteeseen on jo käytännössä menetetty. Nykyisillä päästövähennyksillä ja sitoumuksilla maapallo on lämpenemässä noin kolme astetta katastrofaalisin seurauksin.

“Ilmasto jää tällä hetkellä valtioiden poliittisella agendalla muiden kriisien alle. Se on kestämätöntä. 1,5 asteen tavoite karkaa ja suunnan on käännyttävä heti. Puhtaaseen energiaan – mukaan lukien ydinvoimaan – tarvitaan valtavat investoinnit globaalilla tasolla. Ilmastokriisin ratkaiseminen vaatii vahvistunutta globaalia solidaarisuutta ja esimerkiksi parhaiden teknologisten innovaatioiden käyttöönottoa maailmanlaajuisesti”, Akseli Rouvari peräänkuuluttaa.

Kokous käydään maailmanpoliittisesti jännitteisenä aikana. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, Kiinan ja USA:n kiristyneet välit, energiakriisi, inflaatio ja ruokakriisi vaikuttavat kaikki kokouksen asetelmiin. Nuoria tarvitaan, jotta tyhjistä lupauksista päästäisiin tarvittaviin tekoihin katastrofin estämiseksi.

“YK:lla olisi valtavasti enemmän potentiaalia yhdistää ihmisiä, rakentaa rauhaa, luoda tasa-arvoa sekä vastata globaaleihin kriiseihin. Maailman kriisejä ei saada ratkaistua, ellei YK uskalla olla nykyistä kunnianhimoisempi ja toimissaan rohkeampi organisaatio. Tässä onnistuakseen YK tarvitsee nuoria. On nuorten aika astua mukaan johtoon elinkelpoisen tulevaisuuden ja rauhan turvaamiseksi”, linjaa Maija Kuivalainen, joka osallistui myös varsinaista kokousta edeltäneeseen nuorten COY17-ilmastokokoukseen.

Delegaatit tapaavat kokouksen aikana maailman johtajia, johtavia asiantuntijoita ja eri sidosryhmiä. Paikan päältä kokouksesta aktiivisesti raportoiviin nuorisodelegaatteihin voi olla matalalla kynnyksellä yhteydessä haastatteluihin, tiedonsaantiin, tapaamispyyntöihin tai muihin yhteistyön mahdollisuuksiin liittyen.

Lisätietoja

Akseli Rouvari
Suomen nuorten ilmastodelegaatti 2022-2023
akseli.rouvari@gmail.com, +358443444063

Maija Kuivalainen
Suomen nuorten ilmastodelegaatti 2021-2022
s-posti@maijakuivalainen.fi, +358405195272

Nuorisodelegaatit ovat Allianssin nimittämiä luottamushenkilöitä, jotka edustavat sukupolvensa ääntä, käyvät dialogia ja nostavat keskusteluun nuorten ajatuksia ja toiveita sekä vaikuttavat poliittisiin prosesseihin niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

Katso myös