Uutiset

Nuorten vaalien tulokset julkaistaan yhteistyössä Ylen kanssa 21.3.

Uutiset 2.2.2023

Kouluissa ja nuorisotoiminnassa 6.–17.3.2023 välillä järjestettävät Nuorten vaalit näkyvät kevään aikana Ylen alustoilla ja vaalien tulokset julkaistaan yhteistyössä Ylen kanssa tiistaina 21.3. Edellisissä Nuorten vaaleissa keväällä 2021 äänesti 27 000 nuorta ympäri Suomen. 

Nuorten vaalit on pitkät perinteet omaava valtakunnallinen äänestystapahtuma alakouluissa, yläkouluissa, lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa ja nuorisotoiminnassa. Vaalit ovat ennen kaikkea oppimis- ja opetustapahtuma nuorille – Nuorten vaalien avulla he pääsevät tutustumaan vaaleihin, puolueisiin ja ehdokkaisiin sekä saavat konkreettisen kokemuksen äänestämisestä. Lisäksi Nuorten vaalien tulos tarjoaa ajankohtaisen katsauksen nuorten arvoihin.

Nuorten vaalit järjestetään kevään eduskuntavaalien yhteydessä ja niihin osallistuu tänäkin vuonna satoja nuorten ryhmiä ja kouluja. Vaaleissa äänestetään samoja ehdokkaita kuin varsinaisissakin vaaleissa ja äänioikeutettuja ovat kaikki alle 18-vuotiaat nuoret. Vaalit toteutetaan suomeksi ja ruotsiksi.

Nuorten vaaleilla, joita aikaisemmin kutsuttiin Nuorisovaaleiksi, on pitkät perinteet: Valtakunnallisesti nuorten omia vaaleja on toteutettu samanaikaisesti eduskuntavaalien kanssa 1990-luvulta lähtien, mutta arkistoissamme vanhimmat merkinnät ovat jo kuntavaaleista 1960-luvulta. 

Nuorten vaalien ilmoittautuminen on auki vielä 10.2. asti täällä: https://www.lyyti.in/nuortenvaalit2023 

Ilmoittautumisajan jälkeen materiaalit ja muut tiedot jaetaan ilmoitetuille yhteyshenkilöille. Löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin täältä: nuortenvaalit.fi

Nuorten vaalien tulosjulkistuksen striimiä voi seurata tästä linkistä ti 21.3. klo 10.00 eteenpäin: https://areena.yle.fi/1-65360951. (Päivitetty 17.3.)

Lisätietoja: 

Paiju Pajunen
Eduskuntavaalien projektipäällikkö
Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi
paiju.pajunen@nuorisoala.fi

Sannimari Lehtilä
Vastaava suunnitteleva verkkotuottaja
sannimari.lehtila@yle.fi

Katso myös