Uutiset

Nuorten vaalien tulokset julkistetaan yhteistyössä Ylen kanssa 16.1.2024

Uutiset 20.12.2023

Kouluissa, oppilaitoksissa, nuorisotoiminnassa ja muissa nuorten ryhmissä 8.–12.1.2024 järjestettävät Nuorten vaalit näkyvät tammikuussa Ylen kanavilla. Vaalien tulokset julkaistaan yhteistyössä Ylen kanssa tiistaina 16.1. Nuorten vaaleissa on mukana tällä kertaa yli 700 järjestäjätahoa, ja äänensä antaa arviolta jopa 170 000 nuorta.

Nuorten vaalit järjestetään tammikuun alussa ennen presidentinvaalien ensimmäistä kierrosta. Mukana on tänäkin vuonna satoja nuorten ryhmiä ja kouluja ympäri Suomen. Vaaleissa äänestetään samoja ehdokkaita kuin varsinaisissakin vaaleissa, ja äänioikeutettuja ovat kaikki alle 18-vuotiaat nuoret. Vaalit toteutetaan suomeksi ja ruotsiksi.

Vaalien tulos julkaistaan Ylen aamussa tiistaina 16.1. osana aamun lähetystä Yle Uutisluokan nuorten avulla. Lisäksi vaaleista tehdään sisältöjä yle.fi-uutissivustolle sekä radioon. Nuorten vaalien tulosta voi käsitellä kouluissa ja nuorten ryhmissä myös Yle Tripletin uutisvideon avulla keskiviikosta 17.1. alkaen osoitteessa yle.fi/triplet

Nuorten vaalit on pitkät perinteet omaava valtakunnallinen äänestystapahtuma alakouluissa, yläkouluissa, lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, nuorisotoiminnassa ja nuorten harrastusryhmissä. Vaalit ovat ennen kaikkea oppimis- ja opetustapahtuma nuorille: Nuorten vaalien avulla he pääsevät tutustumaan vaaleihin, puolueisiin ja ehdokkaisiin sekä saavat konkreettisen kokemuksen äänestämisestä. Lisäksi Nuorten vaalien tulos tarjoaa ajankohtaisen katsauksen nuorten arvoihin.

Vuonna 2024 Nuorten vaalit järjestetään ensi kertaa samanaikaisesti yhteiskunnallisen vaikuttamisen teemaviikko Politiikkaviikon kanssa. Politiikkaviikolla käsitellään puolueita, ehdokkaita ja politiikkaa Nuorten vaalien äänestyspäätöksen tueksi, vahvistetaan sisäistä kansalaispätevyyttä ja opetellaan yhteiskunnallisen osallistumisen taitoja. Tällä kertaa viikon teema on Suomi kansainvälisen yhteisön osana, ja nuoret pääsevät erilaisin harjoituksin ja oppimateriaalein tutustumaan muun muassa presidenttiehdokkaisiin ja presidentti-instituutioon, kansainväliseen vaikuttamiseen, Euroopan unioniin sekä arvoihin.

Nuorten vaalien jälki-ilmoittautuminen on auki vielä 4.1. asti täällä.

Ilmoittautumisajan päätyttyä materiaalit ja muut tiedot jaetaan ilmoitetuille yhteyshenkilöille. Löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin täältä: nuortenvaalit.fi.

Lisätietoja: 

Iina Helenius
projektikoordinaattori, Nuorten vaalit ja Politiikkaviikko
Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi
iina.helenius@nuorisoala.fi

Mari Vesanummi
tuottaja, Yle Uutisluokka
mari.vesanummi@yle.fi  (lomalla 8.1.2024 asti)

Katso myös