Uutiset

Poliittiset nuorisojärjestöt peräänkuuluttavat nuorten kriisien ratkaisemisessa yhteistyötä yli puoluerajojen

Uutiset 4.11.2022

Politiikkaviikko kokosi poliittisten nuorisojärjestöjen edustajia pohtimaan, miten yhteiskunnan viheliäisiin ongelmiin löydetään ratkaisuja monimutkaisessa maailmassa silloinkin, kun osapuolet ovat erimielisiä. Hanasaaressa järjestetyssä paneelissa olivat mukana lähes kaikki Suomen poliittiset nuorisojärjestöt.

Keskusteluun osallistuivat Aleksi Sandroos Keskustanuorista, Joakim Vigelius Perussuomalaisesta nuorisosta, Pinja Perholehto Demarinuorista, Bex Tapanainen Kommunistinuorista, Jami Haavisto, Vihreistä nuorista, Jere Tuononen KD-nuorista, Julia Ståhle RKP-nuorista, Ida Leino Kokoomusnuorista sekä Ava Dahlvik Vasemmistonuorista. 

Panelistit nimesivät monia aiheita, joissa he kokevat tärkeäksi, että yhteistyötä tehdään yli puoluerajojen. Esimerkiksi ilmastokriisi, nuorten mielenterveys ja talouden kestävyys mainittiin haasteiksi, joiden selättämiseen tarvitaan tiivistä ja kunnianhimoista yhteistyötä. 

Nuorisojärjestöjen edustajilla oli paljon näkemyksiä siitä, miten nuoret saataisiin entistä paremmin mukaan politiikkaan. Panelistit painottivat muun muassa sitä, että politiikan tulisi näkyä enemmän myös kouluissa. Lisäksi nostettiin esiin, että vaaleissa äänestyspaikkojen tulisi sijaita siellä, missä nuoret ovat. Äänestämisen lisäksi tärkeänä pidettiin myös muiden vaikuttamismahdollisuuksien, kuten kansalaisaloitteiden, tuomista nuorten tietoisuuteen.

Hanasaaressa järjestetty paneeli oli konkreettinen esimerkki siitä, kuinka yhteistyötä paremman tulevaisuuden puolesta pystytään tekemään erilaisista arvoista huolimatta. Paneelin juontaja Nette Rimpioja kiittelikin osallistujia rauhallisesta ja kunnioittavasta keskustelusta. Loppupuheenvuoroissaan moni panelisti oli sitä mieltä, että tärkeintä ei ole se, minkä puolueen nuori valitsee omakseen, vaan se, että nuoret ylipäätään saadaan kiinnostumaan yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja puoluepolitiikasta.

Politiikkaviikko on viidennen kerran järjestettävä nuorten yhteiskunnallisen vaikuttamisen teemaviikko, jolla halutaan nostaa esiin nuorten mielipiteitä ja kannustaa nuoria vaikuttamaan. Politiikkaviikko koostuu maksuttomista opetusmateriaaleista, striimattavista tapahtumista ja osallistujien itsensä järjestämistä tilaisuuksista ympäri Suomea.


Avainsanat:

Katso myös