Ratkaistaan Suomen suurin ongelma -tapahtuma kokosi nuorisoalan yhteen keskustelemaan nuorten syrjäytymisestä

Uutiset 11.10.2019

Nuorisotyön viikon päätapahtuma Ratkaistaan Suomen suurin ongelma kokosi perjantaina 11.10. Allianssi-talon täyteen nuorisoalan toimijoita nuorten mielenterveydestä ja sen vaikutuksesta nuorten syrjäytymiseen. Päivän avasi nuorisoasioista vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen, joka puheenvuorossaan korosti nuorten tarvetta matalan kynnyksen palveluille ja nuorten aitoa osallisuutta yhteiskunnassa. 

Avauspuheenvuoron jälkeen kuultiin paneelikeskustelu, jossa ministeri Kosonen, lääkäri ja mielenterveyskuntoutuja Jonne Juntura sekä Nuorten mielenterveysseura Yeesin asiantuntija Erika Karstinen keskustelivat nuorten mielenterveyden yhteydestä syrjäytymiseen. Keskustelussa peräänkuulutettiin mielenterveyttä tukevien hankkeiden vakinaistamista ja avoimempaa keskustelukulttuuria.

Tapahtuman tunteita herättävän keynote-puheenvuoron piti lasten ja nuorten hyvinvoinnista vastaava opetusneuvos Niina Junttila, joka puhui tutkimastaan ostrakismista eli ulkopuolelle sulkemisesta. “Nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi tulemisen tunne on niin voimakas, että kun se katkeaa, se tuntuu pahalta ja satuttaa. Mikään ei tunnu niin pahalta kuin näkymättömäksi jääminen.” Junttila kertoi.

Päivän aikana pureuduttiin myös nuorten syrjäytymisen taloudellisiin vaikutuksiin valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäen ja Finanssialan toimitusjohtaja Piia-Noora Kaupin puheenvuoroissa. Heidän mielestään nuorten syrjäytymisen ehkäisy on koko yhteiskunnan kohtalonkysymys, jonka ratkaisemiseen tarvitaan systemaattisia lähestymistapoja.

Opiskelijoiden mielenterveysyhdistys Nyytin asiantuntija Annu Komulainen tarjosi myös faktatietoa siitä, ketkä nuorista kärsivät mielenterveysongelmista ja miksi. Komulaisen puheenvuoron lisäksi ääneen pääsivät myös Helsingin etsivässä nuorisotyössä työskentelevä Miikka Piiroinen ja Ohjaamoiden Onni-hankkeen projektipäällikkö Hanna-Kaisa Kostet, jotka kertoivat nuorten mielenterveyspalveluiden tilanteesta heidän käytännön työn näkökulmasta.

Ratkaistaan Suomen suurin ongelma huipentui kansanedustajien paneelikeskusteluun siitä, mitä politiikassa tulisi tehdä, jotta nuorten mielenterveys saataisiin kuntoon ja nuorten syrjäytymistä vähennettyä. Paneeliin osallistuivat Anders Adlercreutz (rkp), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr), Hanna Sarkkinen (vas) ja Sofia Vikman (kok). 

Nuorisotyön menetelmät -tunnustuksen saajat seisomassa vierekkäin.

Nuorisotyön menetelmät -tunnustus kahdelle nuorten mielenterveyttä ja hyvinvointia tukevalle projektille

Nuorisotyön viikon päätapahtumassa jaettiin Nuorisotyön menetelmät -tunnustukset Aspa-säätiön ja Mielenterveyden keskusliiton Omat avaimet -projektille ja Sirkus Magentan sosiaalinen sirkus. Tunnustuksen tarkoituksena on nostaa esiin ja levittää nuorisoalan hyviä käytäntöjä ja menetelmiä sekä parantaa nuorisotyön laatua ja tunnettavuutta. 

Omat avaimet -projektissa nuoria aikuisia tuetaan oman itsensä löytämiseen Henkilökeskeisen voimavaravalmennuksen (HEVARI) kautta. Sirkus Magentan sosiaalisessa sirkuksessa puolestaan pyritään taiteen avulla tukemaan erilaisten erityisryhmien, kuten syrjäytymisuhan alla olevien ja maahanmuuttajien, hyvinvointia.

Nuorisotyössä käytössä oleviin mielenterveyteen liittyviin toimintoihin pääsi päivän aikana tutustumaan myös erilaisten esittelypisteiden muodossa.


Avainsanat: