Uutiset

Sua varten somessa -hanke sai nuorisotyön tunnustuspalkinnon 

Uutiset 27.4.2022

Nuorisotyön tämänvuotisen tunnustuspalkinnon on saanut Sua varten somessa -hanke. Palkinnon luovutti nuorisoasioista vastaava ministeri Antti Kurvinen 27. huhtikuuta NUORI2022-suurtapahtumassa Jyväskylässä. Palkinto on suuruudeltaan 20 000 euroa.

– Nuorisotyön tunnustuspalkinnolla haluan tänä vuonna palkita hankkeen, jossa tehdään sosiaalisessa mediassa jalkautuvaa nuorisotyötä ja jonka tavoitteena on vähentää somessa tapahtuvaa nuoriin kohdistuvaa seksuaalista häirintää, ahdistelua ja väkivaltaa, sanoo nuorisoasioista vastaava ministeri Antti Kuvinen.  

– Hanke näyttää nuorisoalan toimijoille suuntaa nuorten kasvun tukemisessa, omien oikeuksien tunnistamisessa ja turvallisuuden lisäämisessä nuorisotyön keinoin digitaalisessa ympäristössä. Hanke on erinomainen esimerkki paitsi palvelusta, joka vastaa ajankohtaiseen tarpeeseen ja tekee sen nuorille sopivalla tavalla, niin myös tavasta toimia aloitteellisena ja yhteen kokoavana kumppanina nuorisoalalla, Kurvinen jatkaa.

Sua varten somessa -hanke

Sua varten somessa -hankkeessa tehdään sosiaalisessa mediassa jalkautuvaa nuorisotyötä, jonka tavoitteena on vähentää somessa tapahtuvaa nuoriin kohdistuvaa seksuaalista häirintää, ahdistelua ja väkivaltaa. Hankkeen työntekijät kohtaavat nuoria suosituimmilla somealustoilla ja tarjoavat heille matalan kynnyksen tukea ja tietoa. Lisäksi hankkeessa tuotetaan somehäirintään liittyvää tietosisältöä. Sua varten somessa -hankkeen kohderyhmää ovat 8-21-vuotiaat nuoret.

Loisto Setlementin, Setlementti Puijolan ja Niceheartsin yhteinen hanke käynnistettiin koronapandemian kynnyksellä maaliskuussa 2020. Jo saman vuoden aikana käytiin 1 640 keskustelua nuorten kanssa ja koulutettiin 400 nuorten parissa toimivaa sekä 300 nuorta somehäirinnän ilmiöistä. Vuonna 2021 käytiin yli 2 800 pidempää yksityiskeskustelua ja tehtiin 175 tutkintapyyntöä keskusrikospoliisille ja paikallispoliiseille alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä. Kysyntää hankkeen tarjoamalla keskusteluavulla on jatkuvasti enemmän kuin mihin kyetään vastaamaan. Voimakkain tuen tarve on 10-13-vuotiailla tytöillä.

Sua varten somessa näyttää nuorisoalan toimijoille suuntaa nuorten kasvun tukemisessa, omien oikeuksien tunnistamisessa ja turvallisuuden lisäämisessä nuorisotyön keinoin nuorten digitaalisessa kasvuympäristössä. Hankkeen tuottama sisältö on erinomaisesti kohderyhmälle räätälöityä ja toimii juuri niissä kanavissa, joissa alle 18-vuotiaat on helpointa tavoittaa, erityisesti TikTokissa. Hanke lisää sekä nuorten että nuorisoalan ammattilaisten tietoa groomingista, siihen liittyvästä lainsäädännöstä, puuttumisen keinoista ja toimintamalleista. Samalla se näyttää nuorten parissa työskenteleville mallia nuorten tavoittamisesta somessa ja nuorille turvallisen tilan luomiseen verkossa.

Sua varten somessa on erinomainen esimerkki paitsi ajankohtaiseen tarpeeseen nuorille sopivalla tavalla vastaavasta palvelusta, mutta myös tavasta toimia aloitteellisena ja yhteenkokoavana kumppanina nuorisoalalla. Sua varten somessa on tehty onnistuneella yhteistyöllä kolmen järjestön kesken ja sillä on ollut useita kumppaneita poliisista somevaikuttajiin ja lastensuojelujärjestöihin. Lisäksi hankkeen kautta on koulutettu nuoria kohtaavia ammattilaisia ja viranomaisia. Myös nuoria itseään on osallistettu palvelun kehittämiseen.

Sua varten somessa -hanke on merkittävällä tavalla kehittänyt nuorisoalan toimintaa luomalla uutta, vienyt nuorisotyön ydinajatuksen nuorten kohtaamisesta ja tukemisesta somealustoille poikkeuksellisen menestyksekkäällä tavalla ja onnistunut tuoreella toimintamuodollaan vastaamaan pikaisesti sekä nuorten että yhteiskunnan ajankohtaisiin tarpeisiin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt palkinnon vuodesta 2002 lukien. Palkinto myönnetään joka toinen vuosi nuorisoalan organisaatiolle tai toiminnolle ja joka toinen vuosi henkilölle, joka on poikkeuksellisen merkittävällä tavalla kehittänyt nuorisotyötä tai -toimintaa entistä vaikuttavammaksi.

Palkinnosta päätti nuorisoasioista vastaava ministeri Antti Kurvinen kuultuaan palkintoraatia. Raatiin kuuluvat nuorisoalan kattojärjestö Allianssin työvaliokunnan lisäksi Nuorisotutkimusseuran, Kuntaliiton sekä opetus- ja kulttuuriministeriön nuorisotyön ja -politiikan vastuualueen edustajat.

Lisätietoja: johtaja Henni Axelin (OKM), p. 02953 30205

Sua varten somessa -hanke https://loistosetlementti.fi/sua-varten-somessa/ 

Katso myös