Suomen YK-nuorisodelegaatti YK:n yleiskokouksessa puhumassa nuorten mielenterveydestä

Uutiset 4.10.2018

Suomen YK-nuorisodelegaatti, Jonne Juntura, 26,  osallistuu tällä hetkellä New Yorkissa YK:n yleiskokoukseen. Juntura osallistuu yleiskokoukseen yhdessä Suomen virallisen delegaation kanssa.

Juntura on nostanut nuorten mielenterveyden kärkiteemakseen, sillä mielenterveys ongelmista puhuminen on edelleen iso tabu. Juntura on viimeisen vuoden lääketieteen opiskelija ja itse myös entinen mielenterveyskuntoutuja.

“Mielenterveyden häiriöstä puhuttaessa puhutaan usein ne-muodossa. Vaikka ongelmat ovat tavattoman yleisiä, ei niitä haluta tuoda esiin oman kokemuksen kautta. Edelleen on vallassa päähänpinttymä, että mielenterveysongelmat ovat heikkouden merkki. Ja näinhän ei ole.”

Joka toinen suomalainen kärsii mielenterveyden häiriöstä jossain elämänsä vaiheessa. Silti vain puolet mielenterveyden häiriötä sairastavista saa tarvitsemaansa hoitoa Suomessa. Suomalaisten työkyvyttömyyseläkkeistä 49,7 % on mielenterveysperusteisia, ja mielenterveysperusteisten työkyvyttömyyseläkkeiden vähentäminen 10–15 % nostaisi bkt:ta pitkällä aikavälillä 0,3–0,5 %. Sijoittaminen mielenterveyden hoitoon on siis sekä inhimillisesti että kansantaloudellisesti järkevää. Maailmantalouden tasolla mielenterveyden häiriöiden hinnan arvioidaan nousevan kuuteen triljoonaan dollariin vuodessa 2030 mennessä.

Mielenterveys on aiheena hyvin ajankohtainen myös YK:n yleiskokouksessa. Torstaina, 27.9 järjestetään ns. tarttumattomien tautien korkean tason tapaaminen, jossa maailman johtajat yrittävät keksiä ratkaisuja mm. mielenterveyssairauksien ennaltaehkäisyyn. Tilaisuudessa on puhumassa Suomen puolesta sosiaali-, ja terveysministeri Mattila. Juntura on vuoden aikana tavannut päättäjiä yhdessä Mielenterveyspoolin Alviina Alametsän kanssa.

“Ihmisten parempi mielenterveys lisää tutkitusti tuottavuutta, parantaa oppimistuloksia ja vähentää rikollisuutta. Tarvitsemme kansainvälisiä standardeja, yhteistyötä ja rahoitusta mielenterveyden tutkimiseen ja hoitoon. Suomi on aiemmin nostanut esiin mielenterveyden teemat esimerkiksi EU-puheenjohtajana 1999 ja 2006. Muutoksia saatiin aikaan. Nyt on oikea hetki jatkaa työtä, ja esittää konkreettisia askeleita globaalin mielenterveyden edistämiseksi”, Alviina Alametsä toteaa.
 

Mikä YK-nuorisodelegaatti

Suomen YK-nuorisodelegaatti valitaan kerran vuodessa Suomen nuorisoalan kattojärjestön Allianssin ja YK-liiton toimesta. YK-nuorisodelegaatin tehtävän on toimia linkkinä YK:n ja suomalaisten nuorten välillä. Rooli on varsin perinteinen, sillä delegaatteja on valittu vuodesta 1997. Vuosi huipentuu osallistumiseen YK:n yleiskokouksessa.

Yhteystiedot: Jonne Juntura, +358 405704202, jonne.juntura@helsinki.fi


Avainsanat: