Omröstnings- och valordning för Ungdomssektorn rf

Vid Ungdomssektorn rf:s möten följs föreningslagen, Ungdomssektorn rf:s stadgar samt allmän mötespraxis. Denna omröstnings- och valordning kompletterar ovanstående genom att ge föreskrifter för omröstningar och val.

Varje ordinarie medlem som betalat medlemsavgiften för föregående kalenderår eller, om det är fråga om en ny medlem, för innevarande kalenderår har rösträtt vid Ungdomssektorn rf:s möten.

En ordinarie medlem kan skicka röstberättigade representanter till ett möte utifrån medlemsantalet i sin grundförening enligt följande:

högst 1 000 medlemmar: 1 representant
över 1 000 men högst 5 000 medlemmar: 2 representanter
över 5 000 men högst 20 000 medlemmar: 3 representanter
över 20 000 men högst 50 000 medlemmar: 4 representanter
över 50 000 medlemmar: 5 representanter.

En stiftelse som godkänts som ordinarie medlem kan skicka två (2) röstberättigade representanter till ett möte.

Varje närvarande röstberättigad representant för en ordinarie medlem har en röst. En ordinarie medlem kan ge ett antal representanter som är mindre än det maximala antalet fullmakt att representera hela sitt röstetal. En representant kan inte representera fler än en ordinarie medlem.

Samfundsmedlemmar har rätt att närvara och yttra sig vid möten.

Beslut vid Ungdomssektorn rf:s möten och i föreningens organ fattas genom absolut majoritet av rösterna, om inget annat följer av föreningens stadgar. Om en omröstning blir oavgjord avgör mötesordförandens röst. Oavgjorda val avgörs genom lottdragning.

Mötets ordförande kan besluta om en provomröstning och hur den ska genomföras. Om ordföranden anser att den genomförda provomröstningen har gett ett tydligt resultat, kan mötet avgöra ärendet enligt den. I annat fall genomförs en ordinarie omröstning.

4. Val

Vid val av en person ska en kandidat få absolut majoritet av de röster som avgetts vid organisationens möte för att bli vald. Om ingen av kandidaterna har fått mer än hälften av rösterna i den första röstningsomgången, genomförs en andra omgång, där de två kandidater som fått flest röster i den första omgången deltar. Blanka och förkastade röster räknas inte som avgivna röster.

Vid andra personval tillämpas proportionellt listval enligt 29 § 3.1 i föreningslagen. I valen används kandidatlistor som kan innehålla ett eller flera namn. Om en lista innehåller mer än en person, ska personernas inbördes ordning fastställas i förväg. Vid val av styrelse ska kandidatlistan innehålla färdiga förslag på ordinarie medlemmar och suppleanter samt dessa kandidatpars inbördes ordning på kandidatlistan.

Vid val av flera personer avges varje röst till en kandidatlista i sin helhet. När rösterna räknas får den som står först på kandidatlistan hela det röstetal som listan har fått som sitt jämförelsetal, den andra på listan får hälften av detta röstetal, den tredje en tredjedel och så vidare. Så många kandidater som ska väljas in blir invalda i den ordning som kandidaternas jämförelsetal föreskriver.

En kandidat kan kandidera endast på en kandidatlista. För att en person ska kunna ställas upp som kandidat ska personen ha gett sitt samtycke till kandidaturen.

5. Deltagande på distans

Ungdomssektorn rf:s styrelse beslutar om det är möjligt att delta i ett möte via en dataförbindelse eller med något annat tekniskt hjälpmedel (deltagande på distans). Styrelsen fattar beslut om vilken dataförbindelse som ska användas för deltagande på distans och om andra tekniska hjälpmedel. I kallelsen till mötet ska meddelas om möjligheten att delta på distans. Styrelsen kan besluta att förhandsanmälan är en förutsättning för att få delta på distans. I sådana fall ska en medlem eller en mötesrepresentant som medlemmen har bemyndigat meddela att hen deltar på distans inom den tid som styrelsen har fastställt. Anmälningsskyldigheten och tidsfristen för den ska meddelas i möteskallelsen. Tiden för att sammankalla ett möte räknas från den sista anmälningsdagen. En mötesrepresentants deltagande på distans och rätt att delta på distans verifieras på ett tillförlitligt sätt vid mötet.

Under mötet ska deltagandet på distans ordnas så att distansdeltagare har möjlighet att följa behandlingen av ärenden, lägga fram förslag samt delta i behandlingen av och beslut i ärenden i enlighet med föreningslagen, Ungdomssektorn rf:s stadgar samt denna omröstnings- och valordning.

Styrelsen kan besluta att elektroniska omröstnings- och valsystem ska användas vid omröstningar i möten och vid val. Styrelsen kan besluta att elektroniska omröstnings- och valsystem ska användas endast vid deltagande på distans.

Styrelsen kan ge preciserande anvisningar om användningen av dataförbindelser och andra tekniska hjälpmedel vid deltagande på distans samt om användning av elektroniska omröstnings- och valsystem.

6. Konsekvenser av tekniska störningar

Om det förekommer tekniska störningar när ett möte öppnas eller under ett möte som hindrar distansdeltagarna eller en del av distansdeltagarna från att delta i mötet eller beslutsfattandet under mötet, kan mötet tillfälligt avbrytas på beslut av ordföranden för den tid det tar att åtgärda saken, ifall störningen beror på de tekniska arrangemangen för mötet eller på en omfattande störning i de allmänna dataförbindelserna.

Om de tekniska störningarna inte kan åtgärdas inom rimlig tid, kan ordföranden besluta att fortsätta mötet utan de distansdeltagare som inte kan delta i mötet på grund av störningarna. Om de tekniska störningarna i hög grad påverkar beslutsfattandet under mötet, kan mötet besluta att avbryta och senarelägga mötet.


Katso myös