Uutiset

Työnantaja! Vielä ehtii!

Uutiset 13.4.2021

Koronakriisin seurauksena moni valmistumisen kynnyksellä oleva nuori on jäänyt ilman harjoittelupaikkaa ja myös avoimia kesätyöpaikkoja on vähemmän tarjolla. Ensimmäinen työpaikka on aiempaa vaikeampi saada, jolloin koko työuran aloittaminen viivästyy.

Talouden suhdannevaihteluissa nuorten työllisyys kärsii ensimmäisenä ja palautuu viimeisenä. Nuorilla on vähemmän työkokemusta ja työpaikat ovat usein määräaikaisia. Esimerkiksi Helsingin kaupungin tilastojen mukaan koronavuonna 2020 työttömien nuorten määrä kasvoi korkeimmillaan alle 25-vuotiaissa peräti 111 prosenttia ja 25–29-vuotiaiden kohdalla 96 prosenttia.

Kuva poistettu.

Elinkeinoelämän keskusliiton kesätyökyselyn mukaan kesätyöpaikkojen määrä romahti vuonna 2020 koronakriisin seurauksena 80 000 työpaikan tasolle, mikä vastaa finanssik­riisin aikaista aallonpohjaa. Ollaan kaukana huippuvuosista: koronaa edeltävinä vuosina kesätyöpaikkojen määrä saatiin nostettua yli 120 000:een.

Kuva poistettu.

Kesätyöt vaikuttavat tutkitusti nuorten työelämävalmiuksiin ja uravalintoihin. Talous ja nuoret TATin Tulevaisuusraportissa 75 prosenttia nuorista ilmoitti hakevansa kesätyöpaikkaa 2020. Nuorisobarometrin 2019 mukaan miltei puolet (47 %) vastaajista koki kesätöillä ja työharjoittelulla olleen ainakin melko paljon vaikutusta ammatin, toimialan tai uran valintaan. Monelle nuorelle kesätyö on ensimmäinen väylä kohti itsenäistä elämää ja kokemus siitä, että omaa talouttaan voi hallita nimenomaan työtä tekemällä ja siitä ansaitsemalla. Tätä kokemusta meidän tulee suojella ja tukea, ettei yhä useampi jää ilman tarpeellista kokemusta ja siten myös tietä hyvään, itsenäiseen ja aktiiviseen elämään.

Nuorten kesätyö on investointi, jonka kannattavuus on palkkakustannusta moninkerroin suurempi työnantajalle, yhteiskunnalle ja nuorelle. Korona on kohdellut kovasti myös suurta määrää yrityksiä. Meillä on viesti niille yrityksille, joille kesätyöntekijän rekrytointi on mahdollista. Työnantaja: vielä ehtii!

Haastamme suomalaiset työnantajat tarjoamaan vielä yhden kesätyöpaikan nuorelle. 

Nuoret etsivät kesätyönantajaa, joka haluaa:

  • Tarjota mahdollisuuden työuran aloittamiseksi
  • Esitellä omaa toimintaansa tulevaisuuden osaajille
  • Mahdollistaa taloudellisesti itsenäisen elämän rakennuspalikoita

Nuorista voit saada:

  • Innokkaita kesätyöntekijöitä, jotka haluavat oppia uutta ja saada työkokemusta
  • Tulevaisuuden osaajia
  • Uusia ideoita ja raikkaita ajatuksia toimintaanne

Tässä hyödyllisiä linkkejä:

 

Onko teidän työpaikalla tilaa vielä yhdelle?

Keskiviikkona 14.4. kello 13 alkavassa Mitä kuuluu nuorille? -keskustelussa pohditaan keinoja tukea nuorten kesätyöllistymistä. Keskustelu on suunnattu kaikille nuorten kanssa työskenteleville ja se pidetään etäyhteyksin Zoomissa. Ilmoittaudu mukaan Lyytissä.

 

Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry
Elinkeinoelämän Keskusliitto EK
Talous ja Nuoret TAT 


Avainsanat: