Ulkomailla työskentely ja opiskelu kiinnostaa nuoria – Iso-Britannia Brexitistä huolimatta suosituin kohdemaa

Uutiset 17.1.2019

Marraskuussa Studia-messuille osallistui tuhansia koulutus- ja uravaihtoehtojaan pohtivia nuoria. Allianssi ja Allianssin nuorisovaihto toteuttivat messuilla Eurooppa-kyselyn, johon vastasi yhteensä 436 nuorta.

Yhdeksän kymmenestä nuoresta kertoi kyselyssä harkinneensa lähtöä töihin tai opiskelemaan ulkomaille. Iso-Britannia oli selkeästi toivelistan kärjessä kohdemaana, ja englanninkieliset maat kiinnostivat nuoria myös Euroopan ulkopuolella.

Noin 23 prosenttia vastaajista mainitsi ensisijaisena vaihtokohteenaan Ison-Britannian, vaikka maan EU-eron, Brexitin, vaikutus vaihtomahdollisuuksiin mietitytti monia messupisteellä käyneitä. Seuraaville sijoille suosikkivaihtomaina ylsivät Australia, Yhdysvallat, Saksa ja Ruotsi.

Kyselyssä selvitettiin myös nuorten suhtautumista kevään europarlamenttivaaleihin ja eurooppalaisuuteen identiteettinä. Vastaajia pyydettiin muun muassa arvioimaan kouluarvosana-asteikolla, kuinka eurooppalaiseksi he tuntevat itsensä. Eurooppalaisuuden tunne oli vastausten perusteella korkealla – keskiarvo oli kouluarvosanalla 8,4.

Yli puolet vastaajista sanoi äänestävänsä varmasti eurovaaleissa keväällä ja vain vajaat neljä prosenttia nuorista ilmoitti, ettei aio käydä vaaliuurnilla. Moni kuitenkin mietti vielä kantaansa.

Kysely toteutettiin ulkoministeriön Eurooppatiedotuksen tuella. Lue lisää Allianssin nuorisovaihdon vaihtomahdollisuuksista.


Avainsanat: