Uusi menetelmäopas julkaistu – osallisuutta nuorten työpajoilla

Uutiset 31.8.2018

Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi julkaisee osallisuusmenetelmien oppaan yhteistyössä Valtakunnallisen työpajayhdistyksen kanssa. Opas esittelee useita toiminnallisia malleja, joilla nuorten kanssa työskentelevät ohjaajat ja valmentajat voivat käsitellä aktiivisen kansalaisuuden taitoja. Lokakuussa 2018 vietetään työpajojen osallisuuskuukautta, jolloin työpajoilla on tarkoitus järjestää nuorten yhteiskunnallista osallisuutta tukevaa toimintaa.

Nuorten työpajat ovat tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille, ja pajoilla tuetaan erityisesti nuorten elämäntaitoja, yhteisöllisyyttä ja tekemällä oppimista. Työpajatoimintaa on yli 90 prosentissa kunnista, ja esimerkiksi vuonna 2016 työpajatoiminta tavoitti lähes 15 000 nuorta.

Vinkkejä jokapäiväiseen vaikuttamiseen

Allianssin opas antaa vinkkejä ja ideoita nuorten yhteiskunnallisen osallisuuden vahvistamiseen työpajoilla. Opas on jaoteltu kolmeen teemaan: vaikuttaminen nuoren arjessa, äänestäminen vaaleissa ja aloitteen tekeminen itselle tärkeästä aiheesta. Lisäksi osallisuuskuukauden sivuille on koottu ohjeita erilaisten tutustumiskäyntien ja poliitikkovierailujen järjestämiseen.

“Oppaassa on hyvä valikoima erilaisia tapoja tutustua vaikuttamiskanaviin. Mallien toteuttaminen ei välttämättä vaadi muuta kuin kynän ja paperia tai tietokoneen videon katsomiseen”, kertoo Allianssin osallisuusasiantuntija Virva Viljanen.

“Erityisen innoissani olen syyskuussa julkistettavista puolue-esittelyvideoista, joilla nuoret puoluejäsenet kertovat omasta puolueestaan – nuorelta nuorelle. Puolueilla on merkittävästi yhteiskunnallista valtaa ja niiden erojen tunnistaminen auttaa myös äänestyspäätöksen tekemisessä.”

Webinaariin ehtii vielä ilmoittautua

Menetelmäoppaan hyödyntämisestä järjestetään koulutus työpajojen ohjaajille ja valmentajille 13. syyskuuta klo 14-15.30. Ilmoittautuminen on käynnissä 10.9. asti.

“On kiinnostavaa kuulla, minkälaista osallisuutta tukevaa toimintaa työpajoilla ympäri Suomen järjestetään ja mitkä menetelmäoppaan mallit soveltuvat kunkin koulutukseen osallistuvan ohjaajan työhön parhaiten”, Viljanen pohtii.

Lataa Työpajojen osallisuuskuukausi -opas

 


Avainsanat: