Uutiset

Valtakunnallinen nuorten Politiikkaviikko 2020 tavoitti yli 1000 nuorta

Uutiset 6.11.2020

Valtakunnallisella yhteiskunnallisen vaikuttamisen teemaviikko Politiikkaviikolla 2.–8.11.2020 opittiin toiminnallisesti vaikuttamisesta kunnissa ja kaupungeissa. Kunnissa päätetään monista nuorten elämään vaikuttavista asioista: kouluista, terveydenhuollosta, julkisesta liikenteestä, kirjastoista, puistoista ja nuorisotiloista, harrastusmahdollisuuksista. Samaan aikaan monissa kunnissa nuorten määrä laskee. Vuonna 2020 Politiikkaviikko järjestettiin kolmatta kertaa.

Politiikkaviikolla nuoret kutsuivat alueen päättäjiä keskustelemaan kunnasta, jossa nuoret voivat hyvin. Keskustelu käytiin Erätauko-mallilla. Unelmien kunta -keskusteluja lähti järjestämään 55 nuorten ryhmää. Lisäksi viikolla järjestettiin kolme poliittisten nuorisojärjestöjen virtuaalista paneelikeskustelua oppilas- ja opiskelijaryhmille. Keskusteluissa tutustuttiin eri puolueiden arvoihin, ja väittelyt käytiin suomeksi ja ruotsiksi. Suoraa lähetystä seurasi yli 250 nuorta.

Politiikkaviikko kannusti monissa kunnissa ja kaupungeissa nuorten ryhmiä ideoimaan ja toteuttamaan politiikka-aiheisia kampanjoita ja tilaisuuksia. Esimerkiksi Urjalan yhtenäiskoulu ja Väinö Linnan lukio järjestivät oppilas- ja opiskelijakunnan keskustelupaneelin koulun ja yhteisöllisyyden kehittämisestä. Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö Vamlas haastoi poliitikot sosiaalisessa mediassa vastaamaan nuorten oikeuksia koskeviin kiperiin kysymyksiin. Varsinais-Suomen Partiopiiri järjesti politiikkakävelyitä eli rastiradan, jossa keskusteltiin demokratian pulmista. Kehittämiskeskus Opinkirjo, Tampereen nuorisopalvelut ja Nuorten ääni Pirkanmaalla kokosivat nuoria verkossa käsittelemään eri aiheita. Schildtin lukiossa Politiikkaviikko toteutui koko viikon ajan useina opiskelijoiden järjestäminä politiikkatilaisuuksina.

Politiikkaviikolla käynnistyi myös nuorten Politiikkabussin valtakunnallinen kiertue. Ensimmäisellä viikolla ministeri Ohisalon avaama kiertue vieraili toisen asteen oppilaitoksissa Järvenpäässä Ammattiopisto Spesiassa, Riihimäen lukiossa, Lohjalla Virkby gymnasiumissa, Hangossa Hangö gymnasiumissa, Savonlinnassa Ammattiopisto SAMIedussa ja Lieksan lukiossa. Ensimmäiseen kiertueviikkoon osallistui 350 opiskelijaa ja kymmeniä poliittisten nuorisojärjestöjen edustajia, kuntapäättäjiä ja kansanedustajia. Politiikkabussin kiertue jatkuu 20. marraskuuta asti lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa.

Politiikkaviikon tavoite on tukea nuorten demokratia- ja ihmisoikeuskasvatusta opetuksessa ja harrastuksissa sekä tuoda päätöksentekijät lähemmäs nuoren arkea.

Politiikkaviikon kokonaisuuden järjestämisestä vastaa Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi. Nuorten politiikkabussi 2020 -hanke saa rahoitusta Euroopan unionilta. Euroopan komissio ei vastaa julkaisun sisällöstä. Lisätietoa Erasmus+ -ohjelmasta.

Katso myös