Valtakunnallista nuorten Politiikkaviikkoa vietetään ensi viikolla

Uutiset 26.10.2020

Politiikkaviikko 2.-8.11. on valtakunnallinen yhteiskunnallisen vaikuttamisen teemaviikko 12-20-vuotiaille nuorille, jonka tavoitteena on opettaa vaikuttamisen tapoja lähiympäristössä kuin laajemminkin maailmassa ja tutustua politiikkaan. Politiikkaviikko järjestetään kolmatta kertaa. 

Tänä vuonna Politiikkaviikon teemana on vaikuttaminen kunnissa ja kaupungeissa. Kunnissa päätetään monista nuorten elämään vaikuttavista asioista: kouluista, terveydenhuollosta, julkisesta liikenteestä, kirjastoista, puistoista ja nuorisotiloista, harrastusmahdollisuuksista. Samaan aikaan monissa kunnissa nuorten määrä laskee. Siksi Politiikkaviikolla lähes 50 nuorten ryhmää opetuksessa, nuorisovaltuustoissa ja harrastuksissa järjestää tänä vuonnavoi järjestää nuorten ja paikallisten päättäjien välisen Unelmien kunta -keskustelun. Keskustelussa nuoret ja kuntapäättäjät kohtaavat tasavertaisina ja puhuvat Erätauko-menetelmällä siitä, minkälaisessa kaupungissa tai kunnassa he haluavat asua.

Nuoret voivat tutustua puolueisiin ja politiikkaan myös virtuaalisesti. Politiikkaviikolla 2.-8.11.2020 järjestetään kolme nuorille suunnattua virtuaalista politiikkapaneelikeskustelua. Paneelikeskusteluissa nuoret puolue-edustajat käyvät keskustelua ja vastaavat nuorten kysymyksiin. Tavoitteena on tutustua eri puolueiden edustamiin arvoihin nuorten näkökulmasta. Tiistaina 3.11. pidetään nuorille suunnatut debatit suomeksi ja ruotsiksi. Torstaina 5.11. pääsevät osallistumaan perusasteen oppilaat lasten politiikkapaneeliin suomeksi.

Nuorten politiikkabussi 2020 lähtee kiertämään valtakunnallisella Politiikkaviikolla toisen asteen oppilaitoksia ympäri Suomen. Politiikkabussi yhdistää liikkuvan nuorisotyön ja demokratiakasvatuksen menetelmät. Bussin kyydissä nuoret pääsevät pelillisillä menetelmillä tutustumaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen sekä kohtaamaan alueen päätöksentekijöitä ja eri puolueiden edustajia. Politiikkabussin järjestelyissä on huomioitu tarkasti osallistujien turvallisuus pandemiatilanteesta johtuen.

Politiikkabussi pysähtyy seuraavilla paikkakunnilla:

2.11. Ammattiopisto Spesia, Järvenpää (etäyhteydellä)
2.11. Riihimäen lukio, Riihimäki (etäyhteydellä)
3.11. Virkby gymnasium, Lohja
3.11. Hangö gymnasium, Hanko
5.11. Ammattiopisto SAMIedu, Savonlinna
6.11. Lieksan lukio, Lieksa
9.11. Kosken lukio, Koski Tl
9.11. Axxell, Kemiönsaari
10.11. Nakkilan lukio, Nakkila
12.11. Tampereen seudun ammattioppilaitos Tredu, Tampere
12.11. Pirkkalan yhteislukio, Pirkkala
13.11. Mäntän lukio, Mänttä
13.11. Keuruun lukio, Keuruu
17.11. JEDU Ylivieska
17.11. Kalajoen lukio, Kalajoki
18.11. Ammattiopisto Luovi, Muhos
19.11. Simon lukio, Simo
20.11. Sodankylän lukio, Sodankylä

Politiikkaviikon kokonaisuuden järjestää Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi. Politiikkabussi saa rahoitusta Eramus+-ohjelmasta. Politiikkaviikon materiaaleihin voi tutustua Politiikkaviikon nettisivuilla. 

 


Avainsanat: