Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa nuorisotyö päätettiin uhrata – leikkuriin lähes kolmannes rahoituksesta 

Uutiset 13.8.2020

Valtiovarainministeriön talousarvioehdotuksessa ehdotetaan lähes 15 miljoonan euron leikkausta nuorisotyön määrärahoihin. Jo ennestään tarpeeseen nähden alan hyvin pienen rahoituksen kutistaminen noin 55 miljoonasta vajaaseen 40 miljoonaan euroon tarkoittaa lähes 30 % leikkausta nuorilta.

“Valtiovarainministeriön esitykselle ei voi kuin nauraa. Kun nuoret ovat historiallisen heikossa ja epävarmassa tilanteessa, tarvittaisiin historiallisen suuria, pitkäjänteisiä investointeja sekä nuorisotyöhön että laajemmin nuorten hyvinvointiin. Sen sijaan ministeriö esittää historiallisen massiivista leikkausta. Se on yksiselitteisesti järjetöntä”, sanoo nuorisoalan kattojärjestö Allianssin toiminnanjohtaja Anna Munsterhjelm.

Esitetty leikkaus kohdistuu rahapelituotoista maksettaviin määrärahoihin, jotka muodostavat käytännössä koko nuorisotyön valtionrahoituksen etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan noin 20 miljoonan euron rahoitusta lukuun ottamatta. Rahapelituotot ovat vähentyneet ennustettua enemmän koronatilanteen johdosta. Rahapelituotoilla rahoitetaan muun muassa nuorisoalan järjestöjen toimintaa, kuntien tekemää nuorisotyötä valtionosuuksien kautta sekä nuoriin liittyvää tutkimustoimintaa. 

“Esitys osoittaa nykyjärjestelmän heikkouden. Ei käy järkeen eikä oikeustajuun, että kun rahapelaaminen vähenee, nuorten hyvinvointi kärsii samassa suhteessa. Nuorisoalan rahoituksen kytkös rahapelituottoihin on historiallinen jäänne, joka tulisi poistaa mahdollisimman pian” Munsterhjelm toteaa.

Nuorisoasioista vastaavaksi ministeriksi opetus- ja kulttuuriministeriöön vastikään palannut Annika Saarikko vaati vasta viime viikolla Veikkauksen edunsaajien menetysten täysimääräistä korvaamista budjettiriihessä. Sama lupaus on toistettu jo kevään lisätalousarvion yhteydessä ja kirjattu Marinin hallitusohjelmaan. 

Nuorisoala luottaa ministeri Saarikon lunastavan lupauksensa määrärahojen kompensoinnista täysimääräisenä. Ennaltaehkäisevä ja korjaava nuorisotyö on korvaamattoman arvokasta työtä nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi, ja siitä leikkaaminen vahingoittaa koko yhteiskunnan menestystä sekä pitkällä että lyhyellä aikavälillä. 

Lisätietoja

Anna Munsterhjelm
anna.munsterhjelm@alli.fi
040 587 9514

 


Avainsanat: