Veikkauksen monopoli on Suomen ja suomalaisen kansalaistoiminnan etu

Uutiset 23.3.2006

 

Huomattava osa tieteen, taiteen, nuorisotyön ja liikunnan rahoituksesta saadaan veikkausvoittovaroista. Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry pitää ensiarvoisen tärkeänä kansallisen veikkaus- ja vedonlyöntipelimonopolin säilyttämistä, usean tärkeän toimialan ollessa riippuvainen sen tuotosta. On kaikkien suomalaisten etu, että pelitoimintaa säännellään kansallisesti ja että tuotto palautuu kulttuurimme tukemiseen arpajaislain mukaisesti.

Veikkauksen tehtävänä on tuottaa valtiolle eli omistajalleen voittovaroja, joilla tuetaan laajaa kulttuurikenttää. Aktiiviliikkujia liikuntajärjestöissä on 800 000, lähes miljoona suomalaista nuorta kuuluu jäseninä nuorisojärjestöihin, taidetta harrastaa satoja tuhansia suomalaisia, oopperassa käy yli 400 000 katsojaa vuodessa. Kaikkia toimintoja voidaan ylläpitää tuotolla, joka syntyy siitä, että suomalaiset satsaavat rahansa suomalaisiin rahapeleihin.

Vuonna 2005 Veikkauksen tulos ylitti ensimmäisen kerran historiassa yli 400 milj. euroa. Tilikauden tuloksesta yhtiö tuloutti opetusministeriölle 381,4 milj. euroa. Veikkausvoittovaroista jaettiin taiteelle 185,1 milj. euroa, liikunnalle 90,0 milj. euroa, tieteelle 75,7 milj. euroa ja nuorisotyölle 31,7 milj. euroa.

Veikkausvoittovarojen lisäksi Veikkaus maksoi arpajaisveroa 60,6 milj. euroa sekä arvonlisäveroja yhteensä 14,5 milj. euroa eli yhteensä Veikkaus tuotti valtiolle yli 450 miljoonaa euroa.

Ne tahot, jotka havittelevat rahapelimonopolin purkamista Suomessa kertovat hurskastellen, että vaihtoehtojen lisääntyessä pelaaminen lisääntyisi ja näin ollen myös valtion verotulot lisääntyisivät. Tämä voi olla totta, mutta samalla nämä tahot vaikenevat siitä, että rahapelien tuotto, jolla nyt tuetaan suomalaista kulttuuria, menisi muihin taskuihin.

Mikäli rahapelimonopoli purettaisiin, se tarkoittaisi, että tiedettä, taidetta, liikuntaa ja nuorisotyötä pitäisi tukea enemmän verovaroista, mikäli niiden toiminnan laajuus haluttaisiin säilyttää nykyisissä mitoissa. Rahapelien yksinoikeusjärjestelmän purkaminen aiheuttaisi myös huomattavan korotuspaineen tuloverotukseen ja palveluiden hintoihin. Allianssin mielestä rahapelien yksinoikeusjärjestelmä on sekä Suomen että suomalaisen kansalaistoiminnan etu.

Ossi Heinänen, puheenjohtaja
Jukka Tahvanainen, pääsihteeri


Avainsanat: