Uutiset

Vihreät, perussuomalaiset ja kokoomus menestyivät Nuorisovaaleissa

Uutiset 8.4.2019

Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi koordinoi eduskuntavaalien Nuorisovaalit kuudennen kerran 1.-5.4.2019. Nuorisovaaleissa oli mukana 877 perus- ja toisen asteen oppilaitosta kahdessatoista vaalipiirissä. Ääniä annettiin yhteensä 62 935, joista hylättyjä oli 3628. Nuorisovaalien tavoite on tukea nuorten äänestysaktiivisuutta ja tutustua vaaleihin toiminnallisen oppimisen keinoin.

Valtakunnallisesti nuorten keskuudessa suosituimmiksi puolueiksi nousivat vihreät 17  prosentin, kokoomus 14,5 prosentin, perussuomalaiset 14,5 prosentin ja keskusta 11,7 prosentin kannatuksella. Vaikka kokoomus keräsi enemmän ääniä, hyötyi  perussuomalaiset vaalipiirien viimeisten paikkojen jaosta siten, että puolue sai yhden paikan kokoomusta enemmän nuorten eduskuntaan.

Vihreiden suosio nuorten keskuudessa myötäilee Allianssin nuorten puoluegallupin tuloksia viime syksyltä. Tuoreimman Nuorisobarometrin mukaan vihreiden kannatus on nuorissa ikäryhmissä selvästi muita ikäryhmiä suurempaa. Perussuomalaisten ja kokoomuksen linja ja näkemykset ovat lisäksi nuorilla selkeimmin tiedossa.

paikkajako

Vaalipiiri- ja oppilaitoskohtaisia tuloksia tarkasteltassa selviää, että Nuorisovaaleissa menestyvät ehdokkaat, jotka ovat oppilaille ja opiskelijoille ennestään tuttuja. Esimerkiksi istuvat ja entiset kansanedustajat, julkisuudesta tutut henkilöt, oppilaitosten vaalipaneeleissa vierailleet ehdokkaat sekä opettajataustaiset ehdokkaat nousevat Nuorisovaalien tuloslistauksissa korkealle.

Nuorisovaalien tuloksia vääristää jo perinteeksi muodostunut äänestysnumero 69 menestyminen vaaleissa. Vaalinumerolla eduskuntaan nousi ehdokas yhdeksässä vaalipiirissä ja useassa vaalipiirissä äänestysnumero 69 saamat äänet nostivat myös muita saman puolueen tai valitsijalistan ehdokkaita nuorten eduskuntaan.

“Todella hienoa, että näin moni nuori osallistui Nuorisovaaleihin ja tutustui äänestämiseen. Oppilaitoksissa on nyt tärkeää keskustella nuorten kanssa siitä, mitä merkitystä omalla äänellä on ja kannattaako äänestää ensisijaisesti esimerkiksi ehdokasta vai puoluetta. Seuraavaksi katse kääntyy sunnuntain eduskuntavaaleihin ja siihen, miten ehdokkaat ja puolueet ovat tavoittaneet äänioikeutetut nuoret ”, toteaa Allianssin osallisuusasiantuntija Virva Viljanen.

Katso koko tulos täältä: 

Nuorisovaalien tulokset 2019

 

Äänimäärät: Nuorisovaalit 2019

Avainsanat: