Uutiset

Yle Uutisluokka ja Allianssin Nuorisovaalit järjestävät nuorten vaalipäivän kuntavaaleissa – ilmoittautuminen käynnissä!

Uutiset 7.12.2020

Nuorisovaalit järjestetään 17.5.-21.5.2021 ja valtakunnallinen nuorten kuntavaalitulos julkistetaan Yle Uutisluokan vaalipäivänä 26.5. Tällöin nuoret myös näkyvät ja kuuluvat Ylen eri kanavissa. Ylen ja Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin yhteistyön tavoitteena on innostaa nuoria yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja luoda konkreettinen kokemus äänestämisestä.

Nuorisovaalit on kaikille peruskouluille ja toisen asteen oppilaitoksille suunnattu demokratiakasvatuksellinen vaalitapahtuma, jossa nuoret harjoittelevat äänestämistä. Nuorisovaaleissa äänestetään samoja ehdokkaita kuin varsinaisissa vaaleissa ja nuoret toimivat itse vaalitoimitsijoina. Aiempina vuosina Nuorisovaaleissa äänensä on antanut noin 60 000 – 100 000 oppilasta ja opiskelijaa. 

Nuorisovaaleja on koordinoinut 1990-luvulta lähtien Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi, joka kokoaa yhteen nuorten valtakunnallisen vaalituloksen. Huhtikuussa 2021 julkistetaan, minkälaisen kunnanvaltuuston Suomen nuoret valitsisivat.

Nuorisovaalien ilmoittautuminen käynnissä

Nuorisovaalien ilmoittautuminen on nyt avattu kouluille ja oppilaitoksille – ilmoita oppilaitoksesi tai luokkasi mukaan tästä linkistä! Ilmoittautuminen on auki 30.4. asti.  Nuorisovaaleihin voi osallistua suomeksi ja ruotsiksi.

Kevään kuntavaaleissa koululuokan voi muuttaa uutistoimitukseksi lähtemällä mukaan Ylen Uutisluokkaan. Tältä sivulta löydät lisätietoja, miten Ylen Uutisluokkaan pääsee mukaan.

Yle ja Allianssi julkaisevat myös opetussisältöjä liittyen vaaleihin ja politiikkaan. Esimerkiksi Yle Tripletissä julkaistaan opetussisältöjä liittyen äänestämiseen ja vaikuttamiseen nuorten näkökulmasta. 

 

Lisätietoja: 

Virva Viljanen
nuorten osallisuuden asiantuntija, Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi
virva.viljanen@alli.fi, p. 050 302 0598
nuorisovaalit.fi 

Hanna Visala, tuottaja, Yle Uutiset, Yle Uutisluokka
hanna.visala@yle.fi
p. 040 710 0898

 


Avainsanat: