Eduskunnassa käsitellään tänään tiistaina SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton jättämää välikysymystä, johon hallitus antaa vastauksensa. Nuorisoalan kattojärjestö Allianssissa ollaan tyytyväisiä, että eduskunnassa on tänä syksynä keskusteltu laajasti ja monipuolisesti nuorten tilanteesta. Samalla kaikilta puolueilta tulee kuitenkin vaatia pitkäjänteisempää ja kokonaisvaltaisempaa ajattelua, jossa nuorten hyvinvointi asetettaisiin politiikan vastuullisuuden ja kestävyyden mittariksi.
“Kiitämme välikysymyksen tehneitä puolueita erittäin keskeiseen epäkohtaan puuttumisesta, mutta olemme harmissamme, ettei sen taakse saatu koko oppositiota. Jos kysymyksen laatimisessa olisi ajateltu enemmän nuoria kuin ajankohtaista työmarkkinapolitiikkaa, olisi sen taakse varmasti ollut mahdollista saada kaikki oppositiopuolueet”, sanoo nuorisoalan kattojärjestö Allianssin toiminnanjohtaja Anna Munsterhjelm.
Nuorten hyvinvoinnista ja mahdollisuuksista leikataan nyt rajusti. Esimerkiksi sosiaaliturvan leikkaukset osuvat kovimmin 18-24-vuotiaisiin, opintotuen indeksi jäädytetään, lastensuojelun jälkihuollon ikärajaa lasketaan ja nuorisotyön määrärahoista leikataan. Myös edellisellä hallituskaudella nuorten tilanne ja oikeudet ohitettiin räikeästi, kun esimerkiksi koronapandemian rajoitukset kohdistettiin ankarimmin juuri nuoriin. Rajoitukset lisäsivät jo aiemmin kasvussa olleita nuorten yksinäisyyttä ja mielenterveyden häiriöitä, eikä kehitystä ole saatu katkaistua.
“Orpon hallitus sanoo tekevänsä toimia, joilla varmistetaan hyvinvointivaltio huomennakin ja tasapainotetaan taloutta niin, ettei tuleville sukupolville jää kohtuutonta velkaa maksettavaksi. Se on hyvä. On kuitenkin itsestään selvää, että samaan aikaan tulee pitää huolta nykyisten nuorten hyvinvoinnista ja varmistaa heidän työkykynsä, osaamisensa ja sitoutumisensa yhteiskuntaan“, Munsterhjelm sanoo.
“On erittäin epäuskottavaa puhua toimivansa tulevien sukupolvien puolesta, kun samalla piiskaa niitä maahan. Jokaisen leikkauksen tai investoinnin takana on arvovalinta. Tämä hallitus on päättänyt priorisoida vanhempien ja vauraampien suomalaisten etua ohi nuorten edun. Kun sama joukko muodostaa äänestäjien ydinjoukon, on vaikea olla vetämättä johtopäätöstä, etteikö sillä olisi vaikutusta.”
Nuorten asiantuntijat toivovat kuulevansa välikysymyskeskustelussa näkemyksiä ja aloitteita nuorten hyvinvoinnin kokonaisvaltaisen ja pitkäjänteisen johtamisen ja kehittämisen puolesta. Nuorten asiat tulisi esimerkiksi keskittää yhteen ministeriöön opetusministerille, ja nuorten hyvinvoinnille asettaa selkeä tavoitteisto ja mittari. Nykymallilla myös hallitusohjelmaan kirjattu laaja-alainen toimenpideohjelma nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi sekä hyvinvointivajeen ja mielenterveyden ongelmien paikkaamiseksi uhka jäädä yhtä tehottomaksi ja kunnianhimottomaksi paperiksi kuin kaikki valtion nuorisopoliittiset ohjelmat viimeisen kymmenen vuoden aikana.
Lisätietoja:
Anna Munsterhjelm, toiminnanjohtaja
Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi
anna.munsterhjelm@nuorisoala.fi
040 5879 514
Salla Merikukka, viestintäpäällikkö
Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi
040 5278 518