Nuorisoala on julkaissut yhdessä Viron ja Tanskan kansallisten nuorisokomiteoiden kanssa uuden käsikirjan, joka tukee nuorisodelegaattien vaikuttamismahdollisuuksia Yhdistyneissä kansakunnissa (YK). Englanninkielinen käsikirja on suunnattu erityisesti nuorisodelegaateille, tukemaan vaikuttamista globaalissa päätöksenteossa ja nuorten äänen kanavoimista kansainvälisillä areenoilla.
Käsikirja perustuu eri maiden nuorisodelegaattien haastatteluihin ja kokemuksiin. Käsikirja on tuotettu Future Agents NOW -hankkeessa, joka on saanut tukea EU:n Erasmus+-ohjelmasta. Oppaan kehittämisessä ovat olleet mukana Suomen, Viron ja Tanskan kansalliset nuorisokomiteat, ja sen tavoitteena on tarjota konkreettisia työkaluja ja neuvoja nuorisodelegaattien tehtävien hoitamiseen. Kirjassa käsitellään muun muassa YK-järjestelmän toimintaa, puheenvuorojen pitämistä ja nuorten konsultaatioita sekä annetaan vinkkejä vaikuttamistyöhön.
”On todella tärkeää, että nuorille tarjotaan tällaisia konkreettisia oppaita, jotka auttavat ymmärtämään, miten vaikuttamistyötä voi tehdä tehokkaasti kansainvälisessä ympäristössä ja etenkin YK:ssa,” toteaa nuorten YK-delegaatti Paula Pättikangas. ”Nuorille tarjotut resurssit vaihtelevat suuresti valtioittain ja vuosittain, mikä vaikeuttaa etenkin heikommassa asemassa olevien nuorten yhdenvertaista osallistumista päätöksenteon prosesseihin, vaikka juuri heitä meidän pitäisi eniten kuulla.”
Nuorisodelegaatit edustavat sukupolvensa ääntä esimerkiksi YK:n tai muiden kansainvälisten organisaatioiden kokouksissa ja prosesseissa, ja heillä on ainutlaatuinen mahdollisuus tuoda esiin nuorten näkemyksiä ja tarpeita maailmanlaajuisista kysymyksistä. Käsikirjan avulla halutaan varmistaa, että nuorisodelegaatit ympäri maailman saavat mahdollisimman hyvin tukea tähän tärkeään tehtävään ja nuorten ääni kuullaan päätöksenteossa, jolla on kauaskantoisia vaikutuksia heidän tulevaisuuteensa.
Voit tutustua käsikirjaan täältä.
Future Agents NOW -hanke tukee nuorten osallisuutta kansainvälisessä päätöksenteossa. Hanke on Euroopan Union Erasmus+-ohjelman osarahoittama. Euroopan unioni tai Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirasto (EACEA) ei vastaa hankkeen julkaisujen sisällöstä.
Lisätietoja:
Laura Lamberg
Osallisuustyön päällikkö
laura.lamberg@nuorisoala.fi
puh. 044 4939629