Uutiset

Syntyvyys ei kohene sirkustempuilla, vaan panostamalla nuorten hyvinvointiin

Uutiset 22.11.2024

Syntyvyys on Suomessa laskenut ennätysmatalalle tasolle. Heikkenevä huoltosuhde vaikuttaa yhteiskunnan tulevaisuuteen. Viime aikoina keskustelua on herättänyt tutkimusprofessori Anna Rotkirchin ehdotus kehittää taloudellinen kannustin ensimmäisen lapsen saamiseksi ennen naisen 30. ikävuotta. Kannustin voisi koskea esimerkiksi asuntolainaa, opintolainaa, verotusta tai eläkkeitä, tai useampia näistä. 

Nuorisoala ei ota suoraan kantaa siihen, tulisiko jokin taloudellinen kannustin luoda, mutta esittää huomioita mahdollisesta kannustinjärjestelmästä. Opintolainahyvitys on ongelmallinen, koska opintotuen ensisijainen rooli on turvata opiskeluaikainen toimeentulo ja opintotukea tulisi kehittää ensisijaisesti tästä lähtökohdasta. Opintolainat ovat kasvaneet, mikä lisää epävarmuutta nuorten aikuisten tulevaisuuden suunnitteluun. Asuntolainakannustin hyödyttäisi vain niitä nuoria, jotka ovat kyenneet asunnon ostamaan ja kohtelisi eri puolella maata asuvia eri tavoin.  Verotuksellinen kannustin olisi tasapuolisin ja alueneutraali vaihtoehto, joka voisi myös kannustaa työllistymään. Tiukka ikärajaus ja kannustimen suuntaaminen vain naisille ovat yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon kannalta kyseenalaisia. Kannustinjärjestelmä olisi myös varsin epäreilu tahattomasta lapsettomuudesta kärsiville. 

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan parhaillaan väestöpoliittista ohjelmaa, jonka toivotaan tuovan konkreettisia ratkaisuja matalan syntyvyyden taklaamiseen. Ohjelman valmistelussa kuultiin myös Nuorisoalaa. 

Nuorisoala näkee tärkeänä, että Suomessa käydään yhteiskunnallista keskustelua huoltosuhteesta ja syntyvyyden laskusta. On kuitenkin samaan aikaan huomioitava, että kyseessä on herkkä aihe, jolloin kaikkien eri toimijoiden tulee myös tiedostaa vastuunsa keskustelun laadusta. Nuorten syyllistäminen ei edistä asiaa, ja on tunnistettava, että nuoret elävät jo monenlaisten paineiden ristiaallokossa. 

Yksittäisiin, pistemäisiin ja säväyttäviin toimiin keskittyminen ei ole oikotie onneen. Nuorisoala näkee, että päättäjien ja institutionaalisten toimijoiden vastuulla on ensisijaisesti tehdä konkreettisia toimia, jotka parantavat nuorten hyvinvointia ja luovat nuorille uskoa tulevaisuuteen. Jos nuorten mahdollisuus kouluttautua, työllistyä ja tulla toimeen turvataan, nuorten velkaantumiseen puututaan, yhteisöllisyyteen panostetaan ja mielenterveyttä tuetaan, on varsin todennäköistä, että samalla syntyvyyskin kohenee. Ilman nuoria meillä ei ole mitään, ei edes toivoa kestävästä huoltosuhteesta. 

Nuorisoala ehdotti väestöpoliittisen ohjelman toimenpiteiksi nuorten tulevaisuustakuuta eli eräänlaista hyvinvointivaltion palvelulupausta nuorille, yhteisöllisyyden tukemista sekä nuorten toimeentulon kohentamista. 

Lue Nuorisoalan näkemykset kokonaisuudessaan.

Lisätietoja:

Titta Hiltunen
Vaikuttamisen asiantuntija
titta.hiltunen@nuorisoala.fi 
044 9010 519


Katso myös