Uutiset

Nuori, hae luontodelegaatiksi edustamaan suomalaisia nuoria luontopäätöksenteossa

Uutiset 29.11.2024

Etsimme nuorten luontodelegaattia vuosille 2025-2026. Lue lisää ja täytä hakemus 6.1.2025 mennessä.

Nuorisodelegaatit ovat Nuorisoalan nimittämiä luottamushenkilöitä, joilla on tärkeä rooli nuorten äänen vahvistamisessa päätöksenteossa. Nuorten luontodelegaatti osallistuu ympäristö-, luonto- ja biodiversiteettiaiheiseen päätöksentekoon, viestii nuorille ja innostaa muita nuoria mukaan vaikuttamaan. 

Nuorisodelegaatit toimivat pareittain. Valitsemme yhden uuden nuorisodelegaatin vuosittain kahden vuoden kaudelle. 

Nuorten luontodelegaatin tehtävänä on vahvistaa nuorten osallistumista luonnon monimuotoisuutta koskevassa päätöksenteossa ja lisätä nuorten tietoutta monimuotoisuuskysymyksissä. Luontodelegaatti osallistuu muun muassa kansallisen luonnon monimuotoisuuden strategian työryhmään, YK:n luontokokoukseen loppuvuonna 2026 sekä muihin kotimaisiin ja kansainvälisiin tapahtumiin. Lisäksi luontodelegaatit osallistavat muita nuoria luontopoliittiseen päätöksentekoon. 

Luonnon monimuotoisuuskysymysten ohessa delegaatit voivat pyrkiä vaikuttamaan myös muuhun ympäristöpoliittiseen päätöksentekoon, esimerkiksi YK:n muovisopimukseen ja saasteisiin liittyvissä kokouksissa.

Nuorisodelegaatit toimivat pareittain ja valitsemme yhden uuden nuorisodelegaatin vuosittain kahden vuoden kaudelle. Yhteistyötä tehdään myös ilmastodelegaattien kanssa. Vanhempana luontodelegaattina toimii vuonna 2025 Sara Yrjönmäki.

Vuodelle 2025 luontodelegaateilla on jo valmiiksi suunnitteilla esimerkiksi lausuntokierros nuorille yhteistyössä Pohjoismaisen nuorten biodiversiteettiverkoston (NYBN) ja muiden nuorisojärjestöjen kanssa sekä vaikuttamismahdollisuuksen kehittäminen tulevina vuosina aktiivisesti muiden luonnon monimuotoisuudesta vastaavien pohjoismaisten ja eurooppalaisten nuorisodelegaattien kanssa.

Hakukriteerit

Hakijan tulee olla:

  • nuori (18–28-vuotias toimikauden alkaessa)
  • tehtävään koko ajaksi sitoutunut ja
  • asua Suomessa siten, että hän pystyy ylläpitämään yhteyksiä suomalaisiin nuoriin kautensa aikana

Huomaathan, että tämä on viimeinen vuosi ennen kuin alennamme nuorisodelegaattien yläikärajaa. Vuodesta 2025 eteenpäin valitsemme nuorisodelegaatit nuorisolain mukaisesti niin, että nuorisodelegaatti on kautensa päättyessä maksimissaan 28-vuotias, eli kauden alkaessa enintään 27-vuotias.

Valinnassa eduksi katsotaan:

  • kiinnostus ja aiempi kokemus luonto- ja monimuotoisuusasioista
  • oma-aloitteisuus ja näkemykset pestin painotuksista
  • halu oppia, kehittyä ja heittäytyä uusiin tilanteisiin
  • kokemus nuoriso- tai kansalaisjärjestöissä toimimisesta
  • kokemus vaikuttamistehtävistä
  • halu osallistaa muita nuoria ja verkostot, joista voit ammentaa nuorten viestejä vietäväksi maailmalle  
  • tehtävän priorisointi sekä 
  • hyvät ajanhallinta- ja organisointitaidot
  • kyky viestiä sujuvasti suomeksi ja englanniksi
  • esiintymistaito
  • kokemus sosiaalisen median käytöstä ja muista viestintätehtävistä

Nuorisodelegaattien valinnan tekee Nuorisoalan hallitus rekrytiimin valintaesityksen perusteella. Rekrytiimi koostuu Nuorisoalan työntekijästä, kautensa päättävästä nuorisodelegaatista sekä Nuorisoalan hallituksen jäsenestä.

Lisätietoa delegaattityöstä

Nuorten YK-delegaatteja on lähetetty YK:n yleiskokoukseen Suomesta jo vuodesta 1997. Nuorisoala nimittää nuorisodelegaatit Suomen kansallisena nuorisokomiteana. Delegaattityö on laajentunut 2000-luvulla muun muassa EU-, luonto-, ja työelämäteemoihin.

Nuorisodelegaattina tehtäväsi on tuoda sukupolvesi ääntä kansainväliseen päätöksentekoon sekä kasvattaa muiden nuorten tietoisuutta kansainvälisestä päätöksenteosta. Toimintatavat ovat paljolti delegaattien itse määriteltävissä – nuorisodelegaatit ovat aiemmin esimerkiksi järjestäneet kouluvierailuja, vaalipaneeleja, suuren luokan nuorten huippukokouksia tai pienempiä keskustelutilaisuuksia sekä sivutapahtumia kansainvälisissä kokouksissa. 

Delegaattina saat ainutlaatuisen mahdollisuuden edistää nuorten äänen kuulumista, vaikuttaa nuorten asioihin ja kasvattaa omaa kansainvälistä osaamista. Delegaateilla on tukenaan Nuorisoalan toimisto, delegaattiporukka ja kansainvälisen nuorisopolitiikan ryhmä. Yhteistyötä tehdään läheisesti myös ministeriöiden ja erilaisten kansalaisjärjestöjen kanssa. Delegaateille ja heitä tukeville organisaatioille sovitaan selkeät, säännölliset yhteydenpidon tavat.

Delegaattien toimikausi kestää kaksi vuotta. Ensimmäisen vuoden ajan toimitaan ns. junioridelegaatin roolissa ja toinen vuosi taas vanhemman delegaatin roolissa uutta valittua delegaattia tukien ja mentoroiden. Delegaatit jakavat tehtäviä ja toimivat tiiviisti yhteistyössä keskenään. 

Nuorisodelegaatit sitoutuvat osaltaan aktiivisesti edistämään Nuorisoalan arvoja: yhteistyö, yhdenvertaisuus, osallisuus ja kestävyys. Kyseessä on luottamustoimi, josta maksetaan pieni palkkio, jos rahoitus sen mahdollistaa. Palkkiotasosta päätetään vuosittain. Vuonna 2025 palkkio on 200e/kk. Tehtävästä aiheutuvat matka- ja majoituskulut korvataan.

Näin haet

Lähetä hakemus verkossa täällä: www.lyyti.fi/reg/luontodele2024

Liitä mukaan suomenkieliset liitteet:

  1. Motivaatiokirje (max. 1 x A4), jossa kerrot:
  • miksi haet pestiä
  • miksi juuri sinä olisit hyvä nuorisodelegaatti
  • mitä haluaisit delegaattina tehdä
  1. Ansioluettelosi (max 1 x A4), josta tulee ilmi koulutuksesi ja kokemuksesi
  2. Suosituskirje(et), järjestöstä tai muulta taholta, jossa olet toiminut nuorena aktiivina. Huomaa, että yksityishenkilön suositus ei riitä.

Kutsumme hakijoita haastatteluihin hakuajan päätyttyä. Haastattelut järjestetään perjantaina 10.1.2025 joko paikan päällä Helsingin Pasilassa tai etätoteutuksella. Valintapäätökset jaetaan 20.1.2025 Nuorisoalan hallituksen kokouksen jälkeen.

Hakijoiksi toivotaan eri-ikäisiä, eri sukupuolien edustajia sekä kieli-, kulttuuri- ja muihin vähemmistöihin kuuluvia henkilöitä. Toteutamme valintaprosessissa positiivisen erityiskohtelun periaatetta. Positiivista erityiskohtelua sovelletaan silloin, kun hakijoina on yhtä päteviä tai vain vähäisessä määrin ansioiltaan toisistaan poikkeavia, joista toinen edustaa syrjinnän vaarassa olevaa ryhmää. Kerrothan hakemuksessasi tai haastattelussa, mikäli koet kuuluvasi johonkin vähemmistöryhmään ja toivot sen huomioimista valintaprosessissa.

Haku päättyy 6.1.2025 klo 23.59. Hakulomakkeessa sinua pyydetään mm. kertomaan ikäsi ja yhteystietosi, suosittelijaorganisaatiosi tiedot sekä mihin teemoihin haluaisit keskittyä. Suositusta varten tarvitset suosituskirjeen. Suosittelija voi olla esimerkiksi valtakunnallinen nuorisojärjestö, oma opiskelijakunta, seurakunta tai vaikkapa kunnan nuorisovaltuusto. Sama taho voi suositella myös useampaa hakijaa.

Lisätietoja

Laura Lamberg
Osallisuustyön päällikkö
laura.lamberg@nuorisoala.fi, +358 44 493 9629

Delegaatit
Instagram & TikTok: @nuorisodelegaatit


Katso myös