Blogi: Tytöt voi tehdä mitä vaan – mutta voiko pojat?

Blogit 18.3.2021

Tasa-arvon päivänä 19.3. haluan pohtia sitä, mitä tasa-arvo tarkoittaa pojille.

Suomessa koulutusvalinnat ja työelämä ovat vahvasti eriytyneet sukupuolen perusteella. Tämä näkyy tutkitusti myös nykynuorten toiveammateissa: tytöt haluavat sote-alalle, pojat tekniikan. Myös meillä tasa-arvon mallimaassa sukupuoliroolit omaksutaan jo lapsena. Usein aikuisten puheissa tytöt leikkivät tiettyjä leikkejä ja pojat nyt on semmoisia. Marketissa pinkit ja siniset vaatteet on tarkasti erotettu omiin hyllyihinsä. Entä sitten? Onko siinä jotain pahaa, että tytöt laittautuvat ja lukevat kieliä? Tai siinä, että pojat painivat ja tutustuvat teknisiin vempeleisiin?

Sukupuoliroolit ja -stereotypiat ovat monimutkainen sekä alati muuttuva kokoelma odotuksia ja oletuksia, jotka kumpuavat ympäröivästä maailmasta ja omasta itsestä. Nämä oletukset asettavat rajat sille, millainen on hyvä tyttö tai poika ja mitä oikeanlainen tyttö tai poika tekee. Yksilötasolla ongelma niistä tulee silloin, kun nuori kokee ne itseään rajoittavaksi tai kokee olevansa vääränlainen. Saako käyttää hametta, saako itkeä, saako riehua, saako meikata, saako olla kiinnostunut autoista?

Lopulta me haluamme kaikki kuulua joukkoon ja tuntea olevamme arvostettuja. Nyky-Suomessa tyttöyden kuva laajenee, eikä poikatyttöjä katsota enää niin kieroon. Normista poikkeava poika saa kuulla poikkeavuudestaan ja voi kärsiä siitä vielä aikuisenakin. Suomalainen mies tietää varmasti kaiken tunteiden tukahduttamisesta, mutta ymmärretäänkö vieläkään, kuinka haitallista se on? (Kehotan kaikkia lukemaan tämän erinomaisen sarjakuvan aiheesta!) Kuinka voisimme laajentaa kuvaa siitä, millaiset pojat ja miehet ovat hyviä ja hyväksyttyjä?

Tänä tasa-arvon päivänä haluan siis kirjoittaa poikien oikeuksista. Mitä ne voisivat olla? Lähdetään vaikka näistä:

1. Saa itkeä

2. Saa nauraa

3. Saa meluta

4. Saa olla rauhassa

5. Saa halata

6. Saa pyytää apua

7. Saa auttaa

8. Saa hoivata

9. Saa tulla syliin

10. Saa pyytää treffeille

11. Saa puhua toiselle kauniisti

12. Saa virkata

13. Saa nikkaroida

14. Saa rassata mopoa

15. Saa leikkiä dinosauruksilla

16. Saa leikkiä pehmoleluilla

17. Saa leikkiä prinsessaa

18. Saa pukeutua mihin väriin haluaa

19. Saa pukeutua housuihin

20. Saa pukeutua hameeseen

21. Saa meikata

22. Saa kiipeillä

23. Saa pelata kiekkoa

24. Saa tanssia

25. Saa painia

Haastan pohtimaan: mitkä näistä 25 oikeudesta katsot itsestäänselvästi kuuluvan pojille? Mikä estää poikia tekemästä joitakin näistä asioista? Mitä lisäisit listaan?

Haluan vielä lopuksi korostaa, että paljon hyvää tapahtuu jo. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet vuodelta 2014 ottivat suuria harppauksia kohti sukupuolitietoista peruskoulua, jossa kaikki nuoret saavat yhtä hyvät eväät elämään. Julkisuudessa esiintyvät miehet kutovat, lukevat, puhuvat mielenterveysongelmistaan, rikkovat mieheyden stereotypioita eri tavoin ja tarjoavat siten monipuolisempia esikuvia nuorille.

Näin jokainen lapsi ja nuori saa kasvaa omaksi itsekseen. Hänellä on oikeus olla juuri sellainen kuin hän on.

Kaisa Larjomaa
Kirjoittaja on Allianssin kansainvälisen vaikuttamistyön asiantuntija, josta ei lapsena saanut kilttiä ja hiljaista tyttöä yrittämälläkään


Avainsanat: