Blogi: Nuorisodelegaatin terveiset YK:n luontokokouksesta

Blogit 21.10.2021

Monimuotoinen luonto on elämän perusedellytys. Kuitenkin ihmisen toiminta ajaa luontoa ahtaalle niin maailmalla kuin meillä Suomessakin. Esimerkiksi pölyttäjien väheneminen ja maaperän köyhtyminen ovat uhka globaalille ruokaturvalle, kun taas metsäkato on vaarassa tehdä ilmastotavoitteiden saavuttamisesta mahdotonta. Jos nykyisille ja tuleville sukupolville halutaan tarjota toiveikas, hyvinvoiva tulevaisuus, luontokato on pysäytettävä. Kysymys kuuluukin, miten temppu tehdään?

Maailmalla toimista luontokadon pysäyttämiseksi on tarkoitus sopia YK:n isossa luontokokouksessa. Koronan vuoksi luontokokous on jaettu kahteen osaan, joista ensimmäinen pidettiin hybridinä 11. – 15.10.2021 ja toinen osa järjestetään Kiinan Kunmingissa keväällä 2022. Globaalit tavoitteet luontokadon pysäyttämiseksi on jo kertaalleen asetettu, mutta tavoitteita ei valitettavasti saavutettu. Tällä kertaa epäonnistuminen ei enää ole vaihtoehto.

Kokouksen ensimmäisessä osassa otettiin askeleita oikeaan suuntaa. Tuuletuksen hetki oli kun 196 neuvottelevaa maata yhdessä hyväksyivät Kunmingin julistuksen. Julistus ei ole oikeudellisesti sitova, mutta luo kuitenkin toivoa siitä, että yhteiset keinot luontokadon pysäyttämiseksi löydetään. Julistuksessa puhutaan mm. luonnolle haitallisten tukien lopettamisesta, suojelemisen tehostamisesta ja kansainvälisen ympäristölainsäädännön vahvistamisesta. Ilahduttavaa oli myös, että julistuksessa ihmisoikeudet, alkuperäiskansojen rooli luonnon monimuotoisuuden varjelijoina sekä nuorten, naisten ja tyttöjen osallistuminen päätöksentekoon on huomioitu.

Omasta mielestäni kuitenkin kaikista hienointa oli, että julistuksessa myönnetään tilanteen vakavuus kutsumalla luontokatoa ihmisen olemassaoloa uhkaavaksi kriisiksi. Seuraava askel onkin kriisitilanteeseen sopiva rivakka toiminta. Esimakua toimista saatiin kokouksessa, kun EU, Iso-Britannia, Japani ja Kiina kertoivat lisäävänsä rahoitusta luontotekoihin.

Isojen globaalien päätösten alla on tärkeää, että nuoret ja nuorten kanssa toimivat korottavat äänensä luonnon puolesta yhtä äänekkäästi kuin ilmaston puolesta. Koska nyt on pakko!

Miten sinä haluaisit olla mukana?

  • Suomessa luontokysymyksiin voi tulla vaikuttamaan perusteilla olevan Nuoret biodiversiteettivaikuttajat -verkoston kautta. Laita viestiä Instagramissa @emma_ilmastodelegaatti, jos haluaisit kuulla lisää.   
  • Kansainvälisellä tasolla nuorten ääntä YK:n luontokokoukseen tuo Global Youth Biodiversity Network, johon kuka vain voi liittyä. 
  • Suomessa otettiin tärkeitä askeleita nuorten osallistamiseksi luontopäätöksentekoon, kun Emma Sairanen nimettiin keväällä 2021 nuorten edustajaksi Suomen kansallisen biodiversiteettistrategian valmisteluryhmään ja YK:n luontokokoukseen.
  • Allianssi nimittää marraskuussa ensimmäisen biodiversiteettiasioista vastaavan nuorisodelegaatin. Haku avataan pian – pysy kuulolla!

Emma Sairanen

Kirjoittaja on nuorten ilmastodelegaatti 2020 – 2021 ja nuorten edustaja Suomen delegaatiossa YK:n luontokokoukseen.


Katso myös