Uutiset

Nuorisoalan valtakunnalliset tapahtumat ja koulutukset

Uutiset 2.5.2022

Julkaisemme kuukausittain (seuraavan kerran 31.5.) koontiuutisen meille ilmoitetuista nuorisoalan valtakunnallisista tapahtumista ja koulutuksista. Jäsenemme ja yhteistyökumppanimme voivat ilmoittaa tapahtumiaan ja koulutuksiaan koontiuutiseen lomakkeen kautta (linkki).

Luokkaretkellä – Koulun ja kulttuurilaitosten kohtaaminen
11.5. / Ateneumin taidemuseon etäkohtaamisten kehittämishanke Mun Ateneum ja Taidetestaajat / Lue lisää ja ilmoittaudu

Tervetuloa “Luokka retkellä – Koulun ja kulttuurilaitosten kohtaaminen” -seminaariin ja after work -tilaisuuteen keskiviikkona 11.5.2022 kello 12-17 Kiasma-teatterille. Tilaisuus on tarkoitettu ensisijaisesti taidelaitosten yleisötyöntekijöille, mutta se sopii kaikille lasten ja nuorten taide- ja kulttuurikasvatuksesta kiinnostuneille. Seminaari on maksuton. Tilaisuuden jälkeen seminaariosallistujat pääsevät tutustumaan maksutta Kiasman ARS22-näyttelyyn.

Perheiden päivän seminaari 2022: Maailma murroksessa – miten selvitä perheenä?
11.5. / Kasper – Kasvatus ja perheneuvonta ry / Lue lisää ja ilmoittaudu

Kasper ry järjestää Sokos Hotel Presidentissä 11.5. klo 12-16 Perheiden päivän seminaarin. Iltapäivä koostuu mielenkiintoisista ammattilaisluennoista, joiden aiheita ovat perheiden resilienssi, ammattilaisen hyvinvointi sekä se, miten keskustella vaikeista asioista lasten kanssa. Lisäksi saamme kuulla Roope Salmisen riemastuttavia ajatuksia isyydestä. Tapahtuma on maksuton ja paikan päälle mahtuu 80 osallistujaa. Lisäksi tapahtuma streamataan.

Päihdepäivät verkossa
11.-12.5. / EHYT ry ja Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto / Lue lisää ja osta liput 3.5. mennessä täältä

Kevään Päihdepäivät 11.-12.5. 2022 järjestetään toistamiseen verkossa. Päihdepäivät on Suomen suurin päihdeaiheinen koulutustapahtuma terveys- ja sosiaalialan osaajille, vapaaehtoisille ja päättäjille.

Tämän vuoden teema on Marginaalista samanarvoiseksi. Luvassa on 16 seminaaria mm. nikotiinittomuustyöstä, nuorten rikollisuuskierteen katkaisemisesta, päihteitä käyttävien vanhempien kokemasta häpeästä, ehkäisevästä päihdetyöstä sekä toimivia menetelmiä nuorten kohtaamiseksi. Päihdepäivillä on alan laajin messuosasto ja paljon maksutonta ohjelmaa. Tervetuloa oppimaan uutta päihdetyöstä!

Yhdistykset rauhantekijöinä – mitä kaikkea voi tehdä?
12.5. / Kansalaisfoorumi / Lue lisää ja ilmoittaudu

Yhdistystoiminnan Pöllyttämö on kaikille yhdistystoimijoille avoin ja maksuton verkostoitumisen ja järjestökentän ajankohtaisten asioiden kehittämisen foorumi, jossa ”pöllytetään” yhdessä lyhyiden alustusten herättämiä ajatuksia. Kevään 2022 Yhdistystoiminnan Pöllyttämössä teemana on rauha. Alustukset kutsuvat katsomaan tulevaisuutta optimistisesti sekä haastavat pohtimaan, millaisia mahdollisuuksia yhdistystoimijoilla on rakentaa oikeudenmukaisempaa ja myötätuntoisempaa maailmaa. Miten voimme toimia rauhan puolesta paikallisesti omissa yhteisöissämme tai globaalilla tasolla?

Nuoriso-ohjaajien haku mukaan Media Civic Engagers -hankkeeseen
15.5. / Mediakasvatusseura / Lue lisää ja hae mukaan 15.5. mennessä

Tule mukaan oppimaan ja kehittämään työkaluja, joilla voit innostaa nuoria mukaan aktiiviseen kansalaisuuteen mediataitoja hyödyntämällä. Haemme eurooppalaiseen Media Civic Engagers -hankkeeseen 5-7 innokasta ja sitoutunutta ohjaajaa, joilla on olemassa valmiit verkostot nuorten parissa. Tarjoamme valituille upean kokemuksen ja työpajaviikon Norjassa elokuun lopussa (22. – 26.8.), jossa pääset vaihtamaan ajatuksia sekä tutustumaan muihin nuoriso-ohjaajiin Romaniasta, Suomesta ja Norjasta. Tätä mahdollisuutta ei kannata jättää väliin!

Lapset laitteilla – miten digitaalisuus vaikuttaa lasten hyvinvointiin?
19.5. klo 9–11 / Pelastakaa Lapset ry / Lue lisää ja ilmoittaudu

Mihin asioihin digilaitteilla on lasten elämässä kaikkein myönteisimpiä vaikutuksia? Entä kielteisimpiä? Miten lasten ja vanhempien näkemykset eroavat toisistaan? Mitä vanhempien on hyvä ymmärtää somesta ja nettipelaamisesta? Millaisia uhkia ja mahdollisuuksia digilaitteet tuovat lasten elämään? Miten turvallisuutta ja lapsen oikeuksia voidaan edistää?

Vastaukset näihin kysymyksiin saat Pelastakaa Lasten webinaarista, jossa käsitellään digitaalisen lapsuuden teemoja, kuten hyvinvointia, turvallisuutta ja osallisuutta. Äänessä ovat asiantuntijamme sekä yrityskumppanimme Gigantti, Telia ja Microsoft.

Tilaisuudessa julkistetaan tuore selvitys Digilaitteiden vaikutukset lasten hyvinvointiin, jossa vanhemmat ja heidän lapsensa ovat pohtineet digilaitteiden positiivisia ja negatiivisia vaikutuksia lasten elämään.

Itsetuhoisen nuoren kohtaaminen chatissa –verkkokurssi
Pelastakaa Lapset ry /
 Kurssi löytyy Väestöliiton ylläpitämältä Hyvä kysymys -alustalta. Löydät kurssikokonaisuuden täältä (linkki).

Kurssi soveltuu kaikille ammattilaisille ja vapaaehtoisille, jotka kohtaavat ja tukevat nuoria digitaalisissa chat-ympäristöissä. Kurssista saa tietoa, neuvoja ja konkreettisia työkaluja itsetuhoisuudesta kärsivän nuoren kohtaamiseen chat-ympäristössä. Tämän lisäksi kurssin suorittaja pääsee itse kokeilemaan osaamistaan itsetuhoisen nuoren tukemisessa simuloitujen videokeskustelujen ja niihin liittyvien tehtävien avulla.

HUOM! Kurssin voi suorittaa milloin vain.

Väkivaltaisen ekstremismin ja radikalisoitumisen kohtaaminen nuorisotyössä -verkkokoulutus
Pelastakaa Lapset ry / Lue lisää

Nuorten parissa työskentelevillä ammattilaisilla on erityisen hyvä mahdollisuus ekstremismin ennalta ehkäisyyn sekä siihen puuttumiseen. Verkkokoulutuksen tavoitteena on kasvattaa nuorten kanssa toimivien ammattilaisten osaamista ja välineitä tunnistaa tämä ilmiö ja puuttua siihen varsinkin tilanteissa, joissa heillä herää huoli nuoren hyvinvoinnista. Myös alalle opiskelevat ovat lämpimästi tervetulleita koulutukseen. 

Verkkokoulutus on maksuton eikä se ole ole aikaan tai paikkaan sidottu, vaan koulutuksen voi suorittaa omien aikataulujen mukaan. 

Tutustu Mielenterveyden keskusliiton kevään kurssitarjontaan
Mielenterveyden keskusliitto / Lue lisää / Tutustu sähköiseen kurssioppaaseen

Mielenterveyden keskusliiton kurssiopas, Uusi alku, ilmestyi juuri. Koulutustarjonnassa on lähes 100 koulutusta ja kurssia verkossa ja kasvotusten, niin ammattilaisille kuin mielenterveysongelmia itse kokeville ihmisille ja heidän läheisilleen.

Hyvinvoinnin iltakoulu -webinaarisarjassa käsitellään yksinäisyyttä, murehtimista, parisuhdetta ja mielenterveysongelmia sekä sukupuoli-identiteetin ristiriitaa. Tarjolla on ammattilaisille toivokoulutuksia, luovia menetelmiä ja motivaation herättelyä. Aivan uutta on loppukeväästä sarja NEPSY-vaikeuksista ja mielenterveyden tuesta sekä ”Onko tätä tutkittu? Kurkistuksia tieteen maailmaan” helmikuussa. Huolien hetki –sarjassa keskustellaan siitä, miten sairastuminen vaikuttaa taloudellisesti ja miten saada tolkkua sekavasta palveluviidakosta. Mukaan ovat tervetulleita myös ammattilaiset. Minun kokemukseni -webinaarit taas tarjoavat ihmisten omia ajatuksia sairastumisesta, toipumisesta ja toivosta. 

Kaikki koulutuksemme ja tapahtumamme ovat maksuttomia, mutta vaativat ennakkoilmoittautumisen.

Nikotiiniton nuorisotyö -koulutus
Syöpäjärjestöt / Lue lisää

Maksuton koulutus tarjoaa ajankohtaista tietoa nikotiinituotteista sekä keinoja, joilla voidaan ennaltaehkäistä nuorten nikotiinituotteiden käytön aloittamista sekä tukea käytön lopettamista nuorisotyön toimintaympäristössä. Koulutus on tarkoitettu nuorisotyötä tekeville; niin nuorisotaloilla, kuin etsivän nuorisotyön tai nuorten työpajatoiminnan parissa työskenteleville. Koulutus rakentuu luento- ja työpajaosuuksista ja sen kesto on noin neljä tuntia. Koulutus voidaan järjestää lähi- tai etätoteutuksena.

Koulutuksia toteutetaan valtakunnallisesti vuoden 2022 aikana Syöpäjärjestöjen asiantuntijoiden toimesta. Mikäli haluat koulutuksen omalle paikkakunnallesi, olethan yhteydessä lisätietolinkin kautta.


Katso myös