Poliittiset nuoriso- ja opiskelijajärjestöt sekä nuorisoalan kattojärjestö Allianssi kannustavat puolueita toimiin nuorten saamiseksi ehdolle kevään eduskunta-, europarlamentti- ja mahdollisissa maakuntavaaleissa. Nuorten ehdokkaiden määrä notkahti vuoden 2015 eduskuntavaaleissa merkittävästi edeltäviin vaaleihin verrattuna. On puolueiden tehtävä huolehtia siitä, että myös nuorilla on mahdollisuus asettua ehdolle tulevana vaalikeväänä.
Ehdokkuuttaan pohtivien nuorten edessä on monenlaisia kysymyksiä. Esimerkiksi tukiryhmän ja tukiyhdistyksen perustaminen, vaalirahoituksen etsiminen, nettisivujen tekeminen ja kampanjan asiakysymysten pohtiminen saattavat tuntua nuorelle isoilta haasteilta ylitettäväksi.
Ehdokkuuden suurimmaksi esteeksi voi kuitenkin muodostua vaalikampanjoinnin kalleus. Vaalikampanjan hinnat vaihtelevat merkittävästi; parista tuhannesta eurosta yli sataan tuhanteen euroon. Varsinaisen kampanjabudjetin lisäksi monien puolueiden jäsenten tulee maksaa pelkästään ehdokkaaksi pääsemiseksi. Eduskuntavaalien ehdokasmaksu voi nousta yli tuhanteen euroon.
Eduskuntavaaleissa suurin vastuu nuorten nostamisesta ehdolle on piireillä. Nuorten edustus ja ehdokaslistojen monipuolisuus on nostettava kärkitavoitteeksi ympäri Suomen ja puoluekentän, jotta demokratian perusperiaatteet toteutuvat. Valitsi piiri ehdokkaansa sitten jäsenäänestyksellä tai hakemusten perusteella, nuorten riittävä edustus on syytä varmistaa.
Useiden kokeneiden parlamentaarikkojen jättäytyessä pois tehtävistään on nuorten nostaminen ehdolle puolueiden kannalta välttämätöntä. Nuorten kiinnostus ja osallistuminen yhteisistä asioista päättämiseen ovat kansanvallan legitimiteetille kohtalonkysymyksiä. Tämän vuoksi nuoret on saatava innostumaan puoluepolitiikasta ja heille on taattava todellinen mahdollisuus toimia puolueissa yhdenvertaisesti vanhempien sukupolvien kanssa.
Nuorten osallisuuden takaamiseksi Allianssi sekä poliittiset nuoriso- ja opiskelijajärjestöt vaativat , että:
-
Puolueiden on kerrottava selkeästi minkälaista tukea ja koulutusta nuori ehdokas saa puolueelta ja sen nuoriso- ja opiskelijajärjestöiltä.
-
Puolueet ja puolueiden piirit poistavat jatkossa nuorilta ehdokasmaksut kokonaan tai asettavat niihin huomattavat alennukset nuorten osallistumismahdollisuuksien takaamiseksi.
-
Puolueet tunnistavat monipuoliset ehdokaslistat arvoksi itsessään ja kannustavat piirejä ottamaan nuoret huomioon ehdokasasettelussa. 18-30-vuotiaat muodostavat vajaan 20 % Suomen väestöstä. Ehdokaslistoilla nuoria ehdokkaita tulee olla samassa suhteessa.
Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry
Demarinuoret
KD-nuoret
Keskustanuoret
Keskustan Opiskelijaliitto
Kokoomusnuoret
Kokoomusopiskelijat Tuhatkunta
Siniset Nuoret
Sosiaalidemokraattiset Opiskelijat – SONK
Svensk Ungdom
Vasemmisto-opiskelijat
Vihreät nuoret
Vasemmistonuoret
Lisätietoja antaa: vaikuttamisen asiantuntija Silja Silvasti, etunimi.sukunimi@alli.fi, +358 41 515 2233