Useiden tutkimusten mukaan nuorten hyvinvointi on tällä hetkellä vahvasti polarisoitunut. Noin 10 % nuorista voi todella huonosti ja myös hyvinvoivien nuorten ryhmässä esimerkiksi mielenterveysongelman ovat kasvussa. Samaan aikaan nuorisoalan järjestöjen rahoitukseen suunnitellaan leikkauksia ja inflaatio on nostanut kuluja. On ensiarvoisen tärkeää, että järjestöt laajentavat omaa rahoituspohjaansa ja varautuvat muutoksiin, jotta työ nuorten hyvinvoinnin eteen ei vaarannu.
Maaliskuussa alkanut valmennusohjelma nuorisojärjestöjen varainhankinnan kehittämiseksi päättyi lokakuussa. Valmennuksessa osallistujat tekivät omalle järjestölleen konkreettisen varainhankintasuunnitelman ja saivat samalla inspiraatiota varainhankintatyöhön. Valitettavasti varainhankintatyö on monessa nuorisojärjestössä vielä vierasta ja sen aloittaminen tuntuu hankalalta.
Useassa järjestössä pohditaan samoja varainhankintaan liittyviä kysymyksiä – siksi vertaistuki on äärimmäisen tärkeää. Koska haasteet ovat järjestöissä samankaltaisia, myös ratkaisut niihin on usein jo löydetty ja tiedossa.
Tässä muutama vinkki, jotka kannattaa napata oman järjestön varainhankinnan edistämiseksi:
1. Uskalla puhua rahasta ja pyytää sitä.
Varainhankintatyö on kehtaamista. Yksityiset ihmiset lahjoittavat ja yritykset lähtevät tekemään kumppanuustyötä, koska heitä pyydetään mukaan. Pyynnön tulee olla hyvin selkeä ja siinä kannattaa olla mukana valmiiksi jo summa, jota pyydetään. Muuten auttamishalua on vaikea kääntää rahalliseksi avuksi. Varainhankinnassa tavoitteen tulee olla euromääräinen.
2. Unohda vastakkainasettelu.
Järjestötyötä tehdään suurella sydämellä, mutta hyvän tekeminen ei ole järjestöjen yksinoikeus. Vastakkainasettelu yritysten ja järjestöjen välillä pitää unohtaa, koska myös monet yrityspäättäjät haluavat aidosti muuttaa maailmaa paremmaksi. Näe yritykset sen sijaan kollegoina ja potentiaalisina yhteistyötahoina.
3. Älä pelkää termejä.
Varainhankinta on myymistä. Tästä syystä yritysmaailmassa ja markkinoinnissa käytetyt tavat ja termit sopivat myös meille. Termejä kuin CRM-rekisteri, liidi, tuotto-odotus ja palvelumuotoilu ei kannata säikähtää!
4. Tuotteista tekeminen.
Varainhankintaa varten oman järjestön tekemä hyvä työ pitää pystyä paketoimaan oikein. Sekä kumppanien että muiden toimijoiden tulee ymmärtää, miten maailma muuttuu paremmaksi järjestön työn myötä. Järjestön perimmäinen olemassaolon tarkoitus toimii myös hissipuheena.
5. Aloita.
Tärkeintä on kuitenkin kääriä hihat ja ryhtyä toimeen, koska varainhankintaan istuu sama sääntö, kuin sijoittamiseen: Paras päivä aloittaa meni jo!
Ensi vuonna kehitämme jäsenjärjestöjen varainhankintaa eri toiminnoin: Toteutamme Dubliniin suuntautuvan opintomatkan, tarjoamme tukiklinikoita, jatkamme varainhankintaverkoston kokoontumisia ja toteutamme jälleen varainhankinnan valmennusohjelman.
Kaisa Ahtee
Kirjoittaja on Allianssin kumppanuuspäällikkö, jonka mielestä raha on hyvä renki, mutta huono isäntä.
kaisa.ahtee@nuorisoala.fi