Blogi: Miksi nuorten ääni on niin helppo ohittaa?

Blogit 23.6.2020

Juhannuksen jälkimainingeissa uutisoitiin nuorison joukkotappelusta Helsingin Hietaniemen rannalla. Tapahtuma itsessään on valitettava, mutta valitettava on myös ilmiö joka aina aika ajoin nostaa päätään nuoria koskevassa uutisoinnissa: nuorten itsensä ääni ei pääse kuuluviin. 

Huomion Twitterissä kuluneena viikonloppuna nosti esille muun muassa vapaa kirjoittaja Kaarina Hazard. 

Hyvä @hsfi, kun olette onnistuneet löytämään jopa rikosoikeuden professorin juhannussapatiltaan kommentoimaan Hietsun tapahtumia vaikka miltä kantilta, miten on *mahdollista* ettette ole löytäneet yhtä ainoaa nuorison edustajaa kommentoimaan tapahtunutta?

— Kaarina Hazard (@KaarinaHazard) June 21, 2020

No niin, @hsfi juttelee poliisin ja professorin kanssa, @yleuutiset apulaispormestarin ja tutkijan kanssa. Miksi ette haastattele nuo-ri-so-a. Ei se mikään uusi idea ole, että haastatellaan paikalla olleita. Mikä teitä vaivaa! @heikkivalkama https://t.co/0F7rwdJRSD

— Kaarina Hazard (@KaarinaHazard) June 21, 2020

Nuorisoalan asiantuntijoita, nuorisotyöntekijöitä ja nuorisotutkijoita esimerkiksi, media osaa löytää haastateltaviksi ja taustoittajiksi ihan kiitettävästi. Etsin usein itsekin toimittajille pyynnöstä sopivaa nuorisoalan ammattilaista kommentoijaksi. Hazard esitti kuitenkin mielestäni varsin relevantin huomion: Jos on journalismin tarkoitus kartoittaa epäselviä tapahtumia ja tehdä siitä analyysiä, eikö olennaista olisi kysyä myös paikalla olleilta: mitä tapahtui ja miksi? Kun tiedetään mitä ja miksi on tapahtunut, voidaan asiantuntijoiden suulla kommentoida ilmiötä. 

Mitä merkitystä sillä sitten on, jos nuorten ääni kuuluu mediassa? 

No, ensinnäkin, toisin kuten nuoria usein mediassa käsitellään: nuoret eivät ole homogeeninen joukko, jonka jäsenet ajattelee ja toimii samalla tavalla. Aivan kuten ei mikään mukaan ikäluokka. Nuoret ovat yksilöitä, joiden mielipiteet ja teot kumpuavat erilaisista asioista, ja myös siksi näitä yksilöitä kannattaa haastatella. 

Toiseksi: On aina valinta, kenelle mediassa annetaan tilaa kommentoida ja esittää näkemyksiä, ja ketkä häivytetään pois. Nuoret voi olla helppo ohittaa perustelemalla, ettei niitä mistään löydä kommentoimaan asioita. Tätä on tosi vaikeaa uskoa, sillä nuoret jos ketkä ovat sähköisten kanavien äärellä tavoitettavissa – kunhan vaan yritettäisiin tavoittaa heille relevanteilla tavoilla! Uskottavaa journalismia on kuulla aina sitä ihmisryhmää, jota uutisoitava asia koskee. 

Ja lopuksi on todettava vielä sekin seikka, että jokainen paikka niin mediassa kuin yhteiskunnassa muutenkin, jossa nuoria kuullaan ja otetaan mukaan, vahvistaa nuorten kokemusta omasta paikasta tässä yhteiskunnassa positiivisesti. 

Salla Merikukka
Kirjoittaja on Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin viestintäpäällikkö

Mistä niitä nuoria löytää haastateltavaksi? Medioiden kannattaa hyödyntää omia somekanaviaan, sillä nuoret kyllä seuraavat niitä. Lisäksi haastateltavia voi lähteä tiedustelemaan vaikka Allianssin jäsenorganisaatioilta.


Avainsanat: