Blogi: MVP – miten vaikuttaisin paremmin?!?

Blogit 21.1.2019

Viime viikkoista MVP-, eli Most Valuable Player -kampanjaa (#kansanvallanMVP) seuratessa tunnistin itsessäni järjestöjyrän. Järjestöjen kautta vaikuttaminen on se minun juttu. Itselle tärkeiden teemojen ympärillä on jo varmasti olemassa järjestöjä ja ellei ole, on sellaisen perustaminen melko helppoa

Allianssi on nuorisoalan toimijoiden kattojärjestö ja meidät on aikanaan perustanut joukko samalla asialla olleita järjestöjä. Vaikka olemmekin kattojärjestö, pätevät samat järjestödemokratian lait täälläkin. Asioista keskustellaan kokouksissa ja työryhmissä, ja taustatyötä tehdään avointen kuulemisten ja laajojen yhteistyöverkostojen kautta. 

Yksittäiselle henkilölle vaikuttaminen Allianssin toimintaan voikin näyttää pitkältä ja lähes mahdottomalta prosessilta. Sitä se ei kuitenkaan ole. Järjestödemokratian mukaisesti ylintä päätösvaltaa käyttää yhdistyksen kokous. Allianssin jäsenet ovat koolla tavallisesti kahdesti vuodessa kevät- ja syyskokouksissa. Nämä ovat yleensä juhlallisia ja vähän jäykkiä tilaisuuksia, joissa ei montaakaan puheenvuoroa käytetä. Paikallaolijoilta tarkastetaan valtakirjat ja kokousedustajan rooli on monelle iso kunnia. Syys- tai kevätkokouksissa asiakysymyksiin vaikuttaminen onkin hankalaa ja yleensä jo liian myöhäistä. 

Yhdistyksen kokouksissa hyväksyttäviä asioita on valmisteltu jo pitkään ja prosessiin on voinut osallistua monella tavalla. Yhdistyksen kokousten välillä ylintä valtaa järjestöissä käyttää hallitus. Allianssin hallituksessa on rajallinen määrä paikkoja ja kokousten asialistat ovat yleensä hyvin laajoja. Vallankäyttö hallituksessa onkin strategista ohjausta ja hallituksen alaisuudessa työskentelee noin 25 henkilön toimisto sekä lähes 50 luottamushenkilöä neljässä eri ryhmässä.

Nämä luottariryhmät valitaan vuosittain ja hakuaika on aina syksyllä. Ryhmien sihteereinä toimivat toimiston asiantuntijat. Toimiston työntekijöillä on luottariryhmien lisäksi erilaisia ohjaus- ja projektiryhmiä, sekä muita työryhmiä, jotka osallistuvat käytännön työn tukemiseen ja vaikuttavat osaltaan esimerkiksi hankesisältöihin.   

Monikanavaisuus onkin avainsana Allianssin työhön vaikuttamisessa. Tapaamisten ja työryhmien rinnalla Allianssilla on Facebookissa esimerkiksi kaikille avoin nuorisoalan edunvalvonnan ryhmä ja lukuisia temaattisia verkostoja, kuten yhdenvertainen nuorisotyö. Usein toteutamme myös avoimia kuulemisia eri teemoista. Tietoa näistä tapaamisista saa parhaiten Allianssin uutiskirjeistä ja sosiaalisen median kanavilta. Ne kannattaa ehdottomasti ottaa seurantaan, jos nuorisoalalla vaikuttaminen kiinnostaa. Allianssin vaikuttamisviestien muotoilussa haluamme kuulla laajasti ja yhdenvertaisesti kaikkia ja mahdollistaa osallisuuden kaikille nuorisoalan toimijoille. 

Lopulta aktiivinen henkilö saa siis äänensä kyllä kuuluville, mutta kuten järjestöissä aina, äänekkäinkään ei saa ääntänsä suoraan ja suodattamattomana eetteriin, vaan se punnitaan järjestön eri työryhmissä ja toimielimissä ja lopulta siitä suodattuu järjestön ääni. Jos lähtökohtana oli oikein painava ja asiantunteva mielipide, voi se edetä myös sellaisenaan järjestön ääneksi. Allianssin järjestöääntä muodostamaan valitut uudet luottarit aloittavat kautensa tällä viikolla, kun kaikki neljä luottariryhmää starttaavat toimintansa. Tällaisen järjestöjyränkin sydäntä lämmittää nähdä se vaikuttamisen palo uusien luottereiden silmissä. Tervetuloa mukaan osaksi Allianssia, teillä on merkittävä rooli järjestödemokratian edistäjinä! #luottarit2019

 

Kirsi Uusitalo

Kirjoittaja työskentelee Allianssissa osallisuusasiantuntijana.


Avainsanat: