Blogi: Näe nuoren vahvuudet – voit olla viimeinen oljenkorsi

Blogit 26.9.2018

”En mä osaa mitään hienoa, enkä ole missään jutussa kauhean hyvä”, tuskaili nuori ääneen, kun pohdimme asioita, joissa hän on hyvä ja joilla hän voisi erottua työelämässä.

Keskustelu oli lähtenyt liikkeelle siitä, miten uusilla tavoilla esimerkiksi sosiaalisen median kautta voisi löytää työtä, ja miten esimerkiksi kesätyön haussa voisi erottua muista. Kysyin, missä nuori koki olevansa hyvä, vahvoilla. Vastaus pysäytti, sillä esimerkiksi luonnosteluvihko nuoren edessä kertoi osaamisesta aivan toista kieltä kuin vastaus.

Osaamisen tunnistamisesta puhutaan tällä hetkellä paljon, mutta konkreettisia ohjeita sen sanoittamiseen on liian vähän tarjolla. Oikotietä ei ole: ilman keskustelua ja kuuntelua, kyselyä ja kiinnostuneisuutta ei vahvuuksia voida sanoittaa (nuorten kanssa).  

Omaa osaamistaan voi rakentaa esimerkiksi kokemuksien, harrastuksien tai vahvuuksien kautta. Lähipiiriä voi pyytää listaamaan 3 – 5 asiaa, joissa on onnistunut hyvin tai on vahvoilla. Osaaminen ei välttämättä ole konkreettista: piirtämisen lisäksi osaamista voivat olla sosiaaliset taidot, kyky hahmottaa kokonaisuuksia tai tunneälykkyys.

Sitran Ratkaisu100 -kilpailun voitti vuoden 2017 lopussa Positiivinen CV, jonka avulla kouluikäisten vahvuuksia halutaan tuoda näkyväksi. Sarjaan on saatavilla esimerkiksi Huomaa hyvä! -korttisarja sekä kirjoja, joiden moninaisuus yllättää: ahaa, voiko tämäkin itsestäänselvänä pitämäni asia ollakin vahvuus tai osaamista? Lisäksi partio on ollut luomassa niin vapaa-ajalle kuin kouluympäristöön soveltuvia osaamisen tunnistamisen malleja, jotka sopivat hyvin nuorisotyöntekijän käyttöön niin vapaa-ajalla kuin kouluympäristössäkin.

Kehu kysymättäkin

Nuoruuteen kuuluvat itsensä etsiminen, itsetunnon heittelevyys ja se, että välillä maailmassa tuntee olevansa aivan yksin, ilman että kukaan ymmärtää. Vaikka vastassa olisi miten sulkeutunut ja jopa avoimesti haistatteleva nuori, löytyy ihan varmasti jokaisesta ominaisuus, josta voi kiittää. Hyvä ja positiivinen synnyttää kierteen, joka ruokkii itseään.

Joskus tuntuu nololta myöntää asioita, joissa loistaa. Omien vahvuuksien tunteminen ei ole omakehua, humbelbragia tai itserakkautta. Voit olla ylpeä asioista, joilla menestyt.

Kuinka usein olet miettinyt muista ihmisistä, miten useita hienoja ominaisuuksia heissä on – ja kuinka usein lopulta kertonut niitä, sillä ”kyllähän se varmasti tietää missä on hyvä”? On epätodennäköistä, että ylpeys ehtii kilahtaa hattuun. Nykymaailmassa meno pitää nöyränä yhden jos toisenkin. Työelämä on epävarmaa ja ihmissuhteet vaihtelevat, niin aikuisilla kuin nuorilla ja lapsillakin.

Mitä sitten voi sanoa nuorelle, joka väittää että on huono kaikessa? Aina voi ammentaa omasta kokemuspiiristään, kertoa jotain, missä oman havainnon mukaan nuori loistaa – ehkä hän on kohtelias, tulee ajoissa paikalle tai piirtää uskomattoman taitavia kuvia vihkonreunaan. Lisäksi tulee muistuttaa, että itseään on aivan turha ”dissata” – joku muu tekee sen varmasti.

Mitä sulle kuuluu?

Pyysin nuoria, joiden kanssa työskentelen tänä syksynä, esittämään toiveita miten voisin tukea heitä mahdollisimman hyvin. Yksi nuori toivoi, että aikuiset muistaisivat kysyä edes välillä ”mitä kuuluu?”.  

Näillä kahdella pienellä sanalla arvostamme nuorta ja opimme tuntemaan heitä. Niistä keskusteluista voi sitten ammentaa esimerkiksi osaamisen ja vahvuuksien tunnistamiseen, kun pohja luottamukselle on rakennettu. Kuuntelethan tarkalla korvalla: jos elämäntilanne on haastava, voit olla viimeinen oljenkorsi, johon tarrautumalla nuori toivoo löytävänsä apua.

Vietän ja kannustan kaikkia viettämään ylpeydellä Nuorisotyön viikkoa. Sinä, nuorisotyöntekijä, olet hyvä kuuntelemaan ja huomaamaan. Sinä näet jokaisessa nuoressa hyvää. Kiitos siitä.

 

Peppi Tervo-Hiltula

Kirjoittaja on toiminut useissa nuorisojärjestöissä sekä koulutustehtävissä nuorten parissa. Vuoden 2018 hän on ollut Allianssin viestintäryhmän puheenjohtaja ja toimii kolmen järjestön luottamustehtävissä.

Voit kommentoida ja keskustella blogikirjoituksesta Allianssin Facebook-sivulla.

Nt-viikon logo

 

 

 

Kirjoitus avaa Nuorisotyön viikon blogikirjoitusten sarjan. Viikkoa vietetään 8.-14.10.2018. Lisätietoja osoitteesta alli.fi/nuorisotyonviikko

 


Avainsanat: