Blogi: Nuorten palo vaikuttaa ei taivu, nöyristele tai murru kriisin edessä

Blogit 5.10.2020

Viime viikolla vietettiin Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivää. Kansalaisvaikuttamista voi tehdä useilla eri tavoin – esimerkiksi äänestämällä, kansalaisaloitteilla, osoittamalla mieltä tai toimimalla järjestössä – ja monenlaisten intressien puolesta. Viime vuosina nuorten vaikuttamisessa on korostunut erityisesti hätä ilmastokriisistä ja työ ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Nuorten toiminta onkin näkynyt erityisen aktiivisesti muun muassa mielenosoituksissa, ilmastolakoissa ja sosiaalisessa mediassa. Kanavasta huolimatta toiminnassa korostuu samat piirteet: omaehtoisuus, tinkimättömyys ja kiireen tunne.

 

Myös Allianssin toteuttama ja Suomen Kulttuurirahaston rahoittama Ilmastonmuutosvoima-hanke kannustaa nuoria kansalaisvaikuttamiseen. Ilmastonmuutosvoima tarjoaa kenelle tahansa alle 25-vuotiaalle mahdollisuuden toteuttaa oman ilmastoaiheisen projektinsa ja ryhtyä sen myötä ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin. Yhteensä projekteja tuettiin keväällä ja kesällä yli 100 000 eurolla. Vaikuttamista tapahtuikin monessa eri muodossa: hankkeen puitteissa toteutettiin esimerkiksi ilmastoaiheisia podcasteja ja radiodokumenttisarja, aktivisteja esittelevä valokuvasarja, hiilinielujen ja pölyttäjäkantojen tukemiseen tähtääviä projekteja, ympäristöaiheisia työpajoja ja koulutuksia, kuntavaikuttamisen roadtrip sekä useita tapahtumia ja leirejä.

 

Vaikka vaikuttamisen tavat olivat monipuolisia, Ilmastonmuutosvoima-hankkeen suurimpia oppeja oli se, että nuorten toiminta on keinoista ja kanavista riippumatta mittaamattoman arvokasta. Nuorten rohkea valmius toimia itselleen tärkeiden asioiden puolesta lähettää maailmalle selviä signaaleja siitä, että tämä sukupolvi on valmis muutokseen. Nuorten viesti ei turhaan kaunistele, vaan puhuu suoraan tilanteen vakavuudesta. Esimerkiksi Elokapina-liikkeen video kutsuu kaikkia ryhtymään syyskapinaan elämän puolesta ennen kuin on liian myöhäistä. Nuorten ilmastoahdistusta käsitellyt Mahdollisuuksia-taidenäyttely taas kertoi ilmastokriisin aiheuttamasta epätoivosta lähes 6000 vierailijalle Jyväskylän taidemuseo Holvissa. 

 

Kansalaisvaikuttamisella voi toki vaikuttaa laajemman yhteiskunnan lisäksi myös lähipiiriin. Ilmastonmuutosvoima-hankkeen myötä pölyttäjäpellon Ilomantsiin perustanut nuori kertoo, että peltoprojekti on kesän aikana toiminut myös kannustimena lähialueiden asukkaille. Esimerkiksi aiemmin myrkkyjä suosinut paikallinen viljelijä kuuli projektista median kautta ja alkoi pohtia pölyttäjien merkitystä ympäristölle. Lopulta hän päätyi muuttamaan aiemmin omaksuttuja toimintatapojaan ja intoutui tarjoamaan nuorelle omaakin peltoansa pörriäisten käyttöön. Myös kaupunkiympäristö innostui hankkeesta ja kutsui nuoren suunnittelemaan heidän kanssaan aivan uudenlaista pölyttäjäprojektia. 

 

Ilmastonmuutosvoima onkin onnistunut voimaannuttamaan nuoria ja näyttämään, että kenellä tahansa on mahdollisuus vaikuttaa yhteiskuntaan. Projektirahan myöntäminen loi monessa nuoressa vilpitöntä intoa tehdä ja kokea. Esimerkiksi “Harkiten henkariin” -vapaaehtoisryhmä näki rahoituksen mahdollistavan entistä suuremman vaikuttavuuden. “On todella hienoa, että nuorten ideoita tuetaan ja arvostetaan. Rahoituksen avulla voimme saada enemmän näkyvyyttä projektillemme ja sitä kautta myös edistää vastuullista kuluttamista. Toivottavasti voimme toiminnallamme inspiroida myös muita ilmastotekoihin ja näyttää esimerkkiä vaikuttamisen mahdollisuuksista!” tiimiläiset hehkuttivat. 

 

Osalle projektit olivat mahdollisuus syventää jo aiemmin hankittua osaamista, mutta toiset saivat ensimmäistä kertaa elämässään kokea, miltä tuntuu vaikuttaa ympäröivään maailmaan ja nähdä omien tekojen vaikutus yhteiskunnassa. Kokemuksen tuoma voima on erityisen tärkeää synkän tulevaisuuskuvan edessä, sillä ilmastokriisin aiheuttamien tuhojen edessä toivottomuutta tuntevat nuoret voivat saada käsinkosketeltavia todisteita siitä, että muutos ja teot ovat edelleen mahdollisia. Peliä ei ole vielä menetetty, ja sen tietäminen jo itsessään lisää toivoa. Koska projektit tavoittavat järjestäjäporukkansa lisäksi myös suuren joukon osallistujia, tunteet moninkertaistuvat myös laajemmalle yleisölle. 

 

Kansalaisvaikuttamisen merkitystä korostaessa onkin hyvä huomioida myös nuorten taistelu maailman muuttamisen eteen. Ilmastonmuutosta voi helposti pitää mahdottomana haasteena, jota kukaan ei voi voittaa. Nuorten palo vaikuttaa ei kuitenkaan taivu, nöyristele tai murru kriisin edessä. Miina Sillanpään sanoin: ”Ei koskaan saa sanoa minä en osaa, vaan vaikeimmissakin tilanteissa pitää sanoa minä yritän.” 

 

Kaisa Matikainen

Kirjoittaja työskentelee Allianssilla Ilmastonmuutosvoima-hankkeen projektikoordinaattorina

 

Lisätietoa Ilmastonmuutosvoimasta voit löytää osoitteesta ilmastonmuutosvoima.fi

 


Avainsanat: