Blogi: Viisi vinkkiä katukampanjointiin

Blogit 25.3.2019

“Kuulittekste, kun yhtä vihreiden ehdokasta oli suudeltu väkisin steissillä?”

“Jalkauduttiin eilen ekaa kertaa kampanjan kanssa Tampereen keskustaan. Tunti oltiin, yks tappouhkaus ja yks pirun aggressiivinen taksikuski Berner-vihassaan.”

“Tänään alkaa flaikutus ja mä en nukkunut vaan näin koko yön painajaisia katuväkivallasta.”

Nämä ovat viimeisen viikon aikana näkemiäni ja kuulemiani juttuja sosiaalisen median eri kanavilla. Vaalien lähestyessä ehdokkaat jalkautuvat sosiaalisen median kanavilta kaduille ja pyrkivät pääsemään potentiaalisten äänestäjien juttusille. Katu- ja torikampanjoinnissa on kuitenkin myös varjopuolensa: kampanjatyötä tekevät kohtaavat monenlaisia uhkaavia tilanteita vihaisista mummoista aina väkivallantekoihin saakka.

Vihapuhe, uhkailu ja väkivalta on aina väärin ja mahdollisesti lainvastaista. Vaalityötä, työtä demokratian puolesta tarvitaan erityisesti silloin, kun sen tekijät ovat uhattuna. Viimepäivien uutisten valossa voi katukampanjoinnin aloittaminen jännittää erityisesti nuorta ehdokasta. Tätä silmällä pitäen kokosin vinkkilistan, jotta kampanjointi olisi meille kaikille mahdollisimman turvallista ja mukavaa.

 

  1. Kampanjoi porukassa

Kampanjointi kaverin kanssa on paitsi mukavampaa, myös turvallisempaa. Kaveria voi pitää silmällä ja uhkaavalta vaikuttavaan tilanteeseen voi mennä väliin. Vaalitorilla kaveri voi olla kampanjatiimiläinen tai toinen ehdokas omasta tai toisesta puolueesta.

 

  1. Ota vartiointiliikkeen numero talteen

Kampanjointia tehdään usein juna- tai metroasemien ja kauppakeskusten läheisyydessä. Jos mahdollista, nappaa alueen vartiointiliikkeen numero talteen ja ota yhteyttä tarvittaessa.

 

  1. Aseta keskustelulle selkeät pelisäännöt

Usein vaaliteltalle tullaan valmiiksi vihaa uhkuen. Poliittisia päätöksiä saa ja pitää voida arvostella, mutta verbaalista väkivaltaa ei tarvitse sietää. Vihamielisiin kohtaamisiin voi valmistautua henkisesti:

  • Tunnistamalla vihamielisen kohtaamisen mahdollisuuden

  • Tiedostamalla sen, että harvemmin palautteenantaja on vihainen sinulle henkilönä, vaan hän on vihainen jostain asiasta ja viha purkautuu nyt sinuun.

  • Aggressioon vastaaminen aggressiolla harvoin auttaa, pitämällä pään kylmänä pärjää paremmin.

Jos keskustelu kääntyy asiattomuuksiin, kuten kiroiluun tai nimittelyyn, kannattaa tilanteeseen puuttua heti esimerkiksi toteamalla “anteeksi, mutta toivoisin, ettet käyttäisi asiatonta kieltä.” tai “ymmärrän, että asia turhauttaa, mutta kielenkäyttösi ei nyt edistä tätä keskustelua.” Jos räyhäämisen antaa jatkua keskeyttämättä, se yleensä vain pahenee. Sanoittamalla kohteliaan keskustelun pelisääntöjä teet selväksi, ettet ole vain huutamisen kohde, vaan keskustelukumppani.

 

  1. Pistä peli poikki ajoissa

Jos keskustelu kärjistyy edellä mainituista toimista huolimatta, on se parempi pistää poikki. Turvallisinta olisi vinkata kaveri tässä vaiheessa avuksi. Tässä pari fraasia joita olen itse käyttänyt katukampanjoidessani:

  • “Tämä keskustelu on tuskin etenemässä sellaiseen lopputulokseen, johon kumpikaan meistä on tyytyväinen, joten josko toivotettaisiin hyvät päivänjatkot ja jatketaan matkaa? Mukavaa kevättä!”

  • “Kiitos palautteestanne ja näkemyksistänne. Minun on nyt jatkettava tätä esitteen jakamista. Hyvää päivänjatkoa!”

Joskus sitkeämmät ihmiset eivät vain poistu. Silloin voi olla hyvä hetki vaihtaa kampanjointipaikkaa tai pitää vaikka pieni tauko.

 

  1. Ilmoitus poliisille

Kaikki kohtaamiset, jotka täyttävät laittoman uhkauksen, pahoinpitelyn tai kunnianloukkauksen tunnusmerkistön, tulee ilmoittaa poliisille. Tämä sääntö pätee niin katukampanjoinnissa kuin verkossakin.

Poliisille kannattaa ilmoittaa myös jos on järjestämässä isompaa yleisötilaisuutta tai tilaisuutta aiheesta, jonka tiedetään laittavan uhkaavasti käyttäytyviä ihmisiä liikkeelle. Tällaisia aiheita on muun muassa rasismi, maahanmuutto, syrjintä ja tasa-arvo.

 

Vaalikampanjointi on yleisesti ottaen aivan turvallista, mutta varotoimia kannattaa tehdä erityisesti, jos ehdokas on kohdannut huomattavaa nettivihaa tai maalittamista tai jos ehdokas kuuluu johonkin vähemmistöön.

 

Olkaa turvassa ja tsemppiä kampanjoinnin loppurutistukseen kaikille!

 

Silja Silvasti

Kirjoittaja on Allianssin vaikuttamisen asiantuntija ja katukamppistelija jo vuodesta 2011.


Avainsanat: