Keskellä pimeintä marraskuuta suomalaisia on puhuttanut muukin kuin ympäriinsä kiihtyvä korona. Nuorten väkivallanteot ja ongelmakäyttäytyminen on noussut tapetille hyvinkin yksittäisten tapausten pohjalta.
Nuorisoalan ammatilaiset ovat mediassa ansiokkaasti nostaneet jälleen esille, että nuoria ei voi niputtaa yhdeksi ryhmäksi. Miten voikin olla niin, että ymmärrämme tämän kun puhumme aikuisista, mutta nuoria on vaikea hahmottaa joukkona, jossa on lukuisin eri tavoin ajattelevia ja toimivia yksilöitä.
Suurin osa nuorista voi hyvin. Rikokset ja äärikäytös kuuluvat vain pienen murto-osan arkeen. Heidän kohdallaan parasta apua ovat ennaltaehkäisevät toimet, ohjaus hyvinvointipalveluihin, esimerkiksi mielenterveyden avun piiriin, integroiminen yhteisöihin ja mielekäs tekeminen. Myös korona-kriisin saamisella loppuun on roolinsa: kriisi tutkitusti lisää äärikäytöstä.
Yksittäisten nuorten ongelmia ei voi myöskään leimata maahanmuuttopoliittiseksi keppihevoseksi. Sen sijaan voimme ja meidän kannattaakin miettiä kotiutumisen haasteeseen tarttumista. Miten me yhteiskuntana otamme erilaiset nuoret osaksi joukkoamme? Saavatko he tuntea osallisuutta ja merkityksellisyyttä?
Me Allianssissa ajattelemme, että on tärkeää tarttua tähän ajankohtaiseen puheenaiheeseen useammasta eri näkökulmasta ja päästää nuorisotyön ammattilaiset ääneen.
Mitä kuuluu nuorille -keskustelusarjassa pureudutaan loppuvuoden aikana nuorten äärikäytökseen eri näkökulmista. Ensimmäisenä tarkastelemme Nuoret, rauha ja turvallisuus -toimintaohjelman mahdollisuuksia ratkaisuna nuorten väkivaltaiseen käytökseen. Mistä ilmiössä on kyse ja mitä sille voidaan tehdä?
Keskustelua on vetämässä tämän viikon perjantaina 27.11. kello 12 Allianssin asiantuntija Janika Takatalo sekä projektikoordinaattori Tuomas Karvonen. Mukana keskustelemassa ovat myös Icehearts -toiminnan perustaja Ville Turkka ja NMKY:n yökoris-toiminnan koordinaattori Olsi Marko. Liity mukaan langoille tästä!
Mistä muista näkökulmista toivoisit asiaa käsiteltävän? Ehdota keskustelun asiantuntijaksi itseäsi tai timanttista työkaveriasi pistämällä mailia minulle.
Salla Merikukka
Kirjoittaja on Allianssin viestintäpäällikkö, joka on tehnyt nuorten parissa töitä viime vuodet eri nuorisoalan järjestöissä.
Katso myös kannanottomme:
Nuorten äärikäytös on ehkäistävissä