Blogivieras: Millainen mielenterveyden vahvistaja sinä olet?

Blogit 4.9.2019

Nuorisotyö on moniottelijan hommaa. Mistä lajeista tunnistat itsesi? Oletko kovanluokan kannustaja, lempeä lähestyjä, herkkäkorvainen keskustelija, oivaltava osallistaja, tunteiden turvatyyny, selviytymisen sparraaja vai vuorovaikutuksen valmentaja?  Jotain näistä vai kenties kaikkea tätä ja ehkä vielä enemmän? Mihin tahansa vaihtoehtoon päädyitkään, olet samalla myös mielenterveyden vahvistaja!

Mielenterveys kiinnostaa ja kiehtoo. Vaikka mediassa on paljon uutisointia nuorten ahdistuneisuudesta ja masentuneisuudesta tai palveluiden riittämättömyydestä, on mielenterveys paljon enemmän mielen sairaus, tai sen puuttuminen. Sillä on toinenkin ulottuvuus, nimittäin kukoistuksen ja riutumisen akseli. Se voi näyttäytyä esimerkiksi siten, että nuori, jolla ei ole mielenterveydenhäiriöitä, on elämäänsä tyytymätön eikä tunnista omaa potentiaaliaan, saatikka kykene hyödyntämään sitä, kun taas paniikkihäiriötä poteva nuori voi ongelmistaan huolimatta kukoistaa ja kokea vahvaa merkityksellisyyttä. 

Nuoruus, jos mikä, on elämänvaihe, jolloin mielenterveyden voimavaroille on tarvetta ja käyttöä! Mielenterveys ei ole kiinnipultattu, pysyvä tila, vaan se muovautuu koko elämän ajan kasvun ja kehityksen myötä. Se on voimavara, joka kuluu ja karttuu ja sitä voi vahvistaa. 

Nuoruuteen on sullottu täyspakkaus monenkirjavia kehitystehtäviä. Pitäisi selvitellä muun muassa sitä, kuka on ja mitä elämältä tahtoo, irrottautua vanhempien helmoista ja itsenäistyä, tulla sinuiksi muuttuvan kehon ja oman seksuaalisuuden kanssa ja opetella vielä sosiaalisissa ympyröissä pärjäämistä. Jokainen nuori tarpoo tämän vaiheen lävitse omalla ainutlaatuisella tavallaan. Yksi asia on kuitenkin kaikille yhteinen. He kaikki tarvitsevat aikuisia rinnalleen ja voimavaroja tyrskyissä selviämiseen.  

Nuorisotyöntekijät ovat mielenterveyden edistämisen supersankareita

Miten paljon siitä onkaan nuorelle iloa, kun nuorisotyöntekijä vakuuttaa hänelle, että on ihan ok, jos välillä ahdistaa tai siitä, että katsoo nuorta hyväksyvästi silloinkin, kun nuori ei itsekään tiedä kuka on. Entä, kuinka tärkeää on se, että nuorilla on paikka, jossa on kavereita ja jossa voi kokea kuuluvansa porukkaan. Niinkin pieni ele, että joku huomaa ja moikkaa, kertoo nuorelle, että hän on merkityksellinen ja hänestä välitetään. Usein jo tieto siitä, että ympärillä on aikuisia, joiden puoleen voi tarvittaessa kääntyä, luo turvallisuutta. 

Mielenterveyden edistäminen ja vahvistaminen eivät vaadi taikatemppuja tai mystisiä poppakonsteja. Se on arkista tekemistä ja toisista välittämistä – pieniä, päivittäisiä kohtaamisia, rohkaisemista ja kannattelua, yhdessä iloitsemista, myrskyissä tyynenä ja vakaana pysyttelemistä ja osallisuuden kokemuksia. Kannustuksen ja myötätunnon lisäksi nuoret tarvitsevat myös tietoa vaikkapa rentoutumisen keinoista, omien vahvuuksien tunnistamisesta ja pettymyksien sietämisestä samoin kuin selviytymiskeinojen harjoittelusta. 

Moni aikuinen muistaa, miten nuorisotyöntekijän kannustavilla sanoilla on saattanut olla käänteentekevä vaikutus elämässä. 

Mielenterveystaidot kannattelevat nuorta pitkään. Miten tärkeitä ne ovatkaan vaikkapa silloin, kun nuori siirtyy opintojen pariin tai työelämään. Eikä niiden teho väljähdy aikuisuudessakaan. Nuorisotyössä kannattaa siis raivata tilaa mielenterveystaitojen vahvistamiseen ja tietenkin muistaa huolehtia myös omasta jaksamisesta. Aika ajoin on hyvä pysähtyä myös miettimään, mitä läsnä oleva kuunteleminen tarkoittaa ja miten sitä itse kukin toteuttaa nuoria kohdatessa

Täydellinen liitto

Nuorisotyö ja mielenterveyden edistäminen ovat lyömätön pari! Nuorisotyö on ympäristönä mitä mainioin mielenterveystaitojen vahvistamiseen. Vuorovaikutus nuorten kanssa on rennompaa kuin koulussa. Kotona taas tilannetta voi hankaloittaa nuoren kodista irrottautumiseen liittyvä kapinointi tai nuoruuteen tyypillisesti kuuluva vanhempien mielipiteiden väheksyntä.

Nuorten hyvinvointi on varmasti tavoite, jonka kaikki nuorten parissa työskentelevät jakavat. Ajatus siitä, että nuoret voisivat nauttia nuoruudestaan ja selviäisivät mahdollisimman pienin naarmuin matkan varrelle osuvista töyssyistä, on vahva, motivoiva voima. Eikä pidä unohtaa, että samalla, kun nuorisotyössä vahvistetaan nuorten mielenterveyttä, lisääntyy myös nuorisotyöntekijöiden omat mielen voimavarat. Mielenterveys on mahtava voima!

Nuorisotyön viikolla lokakuussa nostetaan esille nuorisotyötä ja nuorisotyöntekijöitä mielenterveyden voimavarana ja vahvistajina. Allianssi kerää nuorisotyön viikolla myös kokemuksia nuorisotyöstä. Millaisia muistoja sinulla on vaikkapa nuorisotyöntekijän lausumista kannustavista sanoista tai uusista ystävistä, joita et ilman nuorisotyötä olisi tavannut?
 

Sirpa Väänänen ja Elina Marjamäki
Kirjoittajat työskentelevät Osaamiskeskus Vahvistamossa, jonka toiminta keskittyy mielenterveysongelmien ja päihde- sekä pelihaittojen ehkäisemiseen.

Blogi on osa Nuorisotyön viikon sisältöjä. Nuorisotyön viikkoa vietetään 7.-13.10.2019 erityisesti teemanaan nuorten mielenterveys. 


Avainsanat: