Mikä COP, YK ja ilmastokokous? Allianssin ohjeet ilmastokokouksen superviikkoon!

Blogit 10.12.2019

Voisi luulla, että Suomen hallitustilanne ja torstain parlamenttivaalit Britannissa ovat viikon suurimmat uutiset. Väärin. Tällä viikolla on käynnissä ilmastokamppailumme kuluvan vuoden pääpäivät, sillä maailman johtajat ovat kerääntyneet Madridiin YK:n ilmastokokoukseen. Pelissä ei ole vähempää kuin ilmastonmuutoksen torjuminen ja tulevien sukupolvien elinolosuhteet.

Mitä YK:n ilmastokokouksessa tehdään ja mitä tarkoittaa COP? Ilmastokokouksen seuraaminen on vaativaa, sillä kokous vilisee lyhenteitä ja ilmastotieteen sanastoa. Siksi suomensimme, mistä ilmastokokouksessa on kysymys ja mitä ilmastokokous tarkoittaa nuorille, sen ilmeisen lisäksi.

Mikä on YK:n ilmastokokous?

Vuosittain pidettävä ilmastosopimusten osapuolikokous, johon kaikkien maailman maiden päämiehet kokoontuvat päättämään yhteisen ilmastopolitiikan linjoista. Globaaleja  ilmastolinjauksia on tehty vuodesta 1994 saakka YK:n ilmastosopimuksen alaisissa kokouksissa. Tämän vuoden kokous siirrettiin Chilen levottomuuksien vuoksi Santiagosta Espanjan Madridiin.

Mistä ilmastokokouksissa puhutaan?

Ilmastokokouksissa sovitaan mm. yhteisistä päästövähennysaikatauluista, siitä miten päästöjä mitataan, kehittyneiden maiden rahallisesta tuesta kehittyvien maiden ilmastotyöhön ja seurataan tieteen viestejä ilmastonmuutoksen etenemisestä. Ilmastokokouksissa käsitellään myös paljon muuta ilmastonmuutokseen liittyvää, kuten maatalouden ilmasto-ohjelmaa, naisten asemaa ilmastonmuutoksessa, rannikkoalueiden ja saarivaltioiden sopeutumista, alkuperäiskansojen oikeuksia ilmastonmuutoksessa, merten lämpenemistä ja tänä vuonna sukupuolten tasa-arvoa koskevaa toimintaohjelmaa.

Allianssi tukee Suomen ympäristö- ja kehitysjärjestöjen tavoitteita kokoukselle: 
https://wwf.fi/app/uploads/c/3/r/4opsqdixs8bp2nki51cnxn/jarjestojen-odotukset-madridin-ilmastokokoukseen.pdf 

Mitä Suomi tekee Madridin ilmastokokouksessa?

Ilmastokokouksessa maat kokoontuvat erilaisiin ryhmiin, joiden välillä neuvotteluja käydään. Suomi kuuluu EU-ryhmään, joka on ainoa koko maanosan kattava ryhmä. EU:lla on yhteinen neuvottelukanta, joka on päätetty ympäristöministereiden kokouksessa sekä EU:n ympäristövaliokunnan valmistelussa. Suomella on kokouksessa oma valtuuskunta, jota johtaa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen. Suomi johtaa EU:n puheenjohtajamaana EU:n ryhmää ja käyttää kokouksessa EU:n puheenvuorot. Olemme siis ilmastokokouksessa EU:n kärjessä.

Mistä kokouksessa päätetään?

Tärkeintä tänä vuonna ovat päästölaskennan markkinamekasnismeja koskevat säännöt, ilmastonmuutoksen aiheuttamien vahinkojen ja menetysten arviointi sekä sukupuolten tasa-arvoa koskeva toimintaohjelma. Pariisin historiallinen sopimus astuu voimaan Madridin kokouksen jälkeen. Allianssin ja muun maailman pääodotukset kohdistuvat erityisesti vuoden 2020 päästövähennystavoitteisiin sekä EU:n oman hiilineutraaliuspäätöksen aikaansaamiseen. Ensi vuonna odotamme isoa ilmastokokousta syksyltä 2021.

Miksi kaikkea leimaa kiire?

Nykyiset sitoumukset nostavat keskilämpötilaa yli kolme astetta, mikä tarkoittaisi dramaattisia muutoksia. Jos lämpeneminen halutaan rajata 1,5 asteeseen, on asiantuntijoiden mukaan 12 vuotta aikaa saada päästöt nollaan. Voimme onnistua. Globaalit päästöt pitää kääntää heti laskuun ja hiilinieluja kasvattaa voimakkaasti.

Miten nuoret ovat mukana ilmastokokouksessa?

Nuoret ovat Greta Thunbergin johdolla mukana myös Madridissa – enemmän kuin koskaan. Suomen valtuuskunnassa on mukana Allianssin nimeämä nuorten edustaja, joka on Niklas Vaalgamaa. Nuoret delegaatit osallistuvat maiden omiin kokouksiin ja keskustelutilaisuuksiin. Kaikki kokoukseen osallistuvat nuoret kaikissa erilaisissa rooleissa ovat myös järjestäytyneet omaksi osa ryhmäkseen, jonka edustaja pitää neuvotteluissa puheenvuoroja. Nuorten ryhmä seuraa, sparraa ja tarvittaessa kritisoi ja kehuu kokousneuvotteluita, sekä järjestää kokouspaikalla keskustelutilaisuuksia, tiedotteiden julkaisuja ja mielenilmauksia.

Mitä Allianssi tahtoo ilmastokokoukselta?

  1. Suomi johtaa EU:n puheenjohtajana EU:n ryhmää pitäen esillä kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa ja päästöjen globaalia vähentämistä nopeammin, kuin nykyiset maiden antamat lupaukset sisältävät.

  2. Ilmastokokouksessa sovitaan, että kun ensi vuonna maiden pitää toimittaa päästövähennyssuunnitelmansa, kaikki suunnitelmat ovat 1,5 asteen linjassa

  3. Nuorten ääni kuuluu YK:n päättävissä pöydissä ja ilmastoneuvotteluiden keskiössä. Nuorten ilmastolakkoliike saa ansaitsemansa vastaukset aikuisilta päättäjiltä. Päättäjät ottavat nuorten ilmastoahdistuksen vakavasti ja toimivat sen ratkaisemiseksi.
     

Miten seurata ilmastokokousta?

 


Avainsanat: