Petra Pieskä: Vaikuttamisen opintomatka Brysselissä – lasitaloja, vaikuttajatapaamisia ja simpukkapatoja

Blogit 30.10.2024

Vaikuttamisen opintomatka Brysseliin piti sisällään monipuolisen kattauksen vierailuja merkittäviin EU-organisaatioihin ja yhteistyö- ja edunvalvontajärjestöihin, jotka tarjosivat osallistujille laajempaa näkemystä eurooppalaisesta nuorisotyöstä, EU-lobbaamisesta ja päätöksenteosta.

Allianssi on saanut jo aiemmin Erasmus+-ohjelmaan akkreditoinnin, minkä avulla voimme vuoteen 2027 saakka järjestää koko nuorisoalalle suunnattuja opintomatkoja kiinnostaviin kohteisiin. Osana matkaa oli Opetushallituksen webinaari Erasmus+-rahoitusmahdollisuuksista nuorisoalan järjestöille. Sekä Erasmus+-rahoitusta että Euroopan solidaarisuusjoukkoihin liittyvää tukea voi hakea myös suomalaiset nuorisoalan järjestöt. Lue lisätietoa rahoituksesta Opetushallituksen verkkosivuilta.

Ryhmäkuva kokoushuoneessa, opintomatkalle osallistuvia ja Yrittäjien Mira-Maria
Opintomatkalaiset EESC:ssä Suomen Yrittäjien Mira-Maria Danismanin vieraana

Matkan ohjelma

Opintomatka alkoi tiistaina 1. lokakuuta, jolloin saavuimme Brysseliin. Tapasimme iltapäivällä JEF:n (Young European Federalists, Eurooppanuorten kattojärjestö) toimistolla JEF:n Brigita Krasniqin, joka on itsekin ponnistanut EU-tasolle muun muassa nuoriso- ja opiskelijaärjestötoiminnan kautta. Keskustelimme JEF:n toimijoiden kanssa nuorisojärjestöjen toimintaympäristöstä Brysselissä ja JEF:n toiminnasta. Ensimmäisen päivän päätti yhteinen illallinen italialaisessa ravintolassa EU-kortteleissa.

”Ymmärräkseni EU:n toiminnasta on nyt parempi ja kynnys vaikuttamistyölle on madaltunut. Myös vinkit paremman vaikuttamistyön tekemiseen tulevat käyttöön samantien.”

Keskiviikkona aamupäivän kohokohtana oli vierailu Euroopan parlamentissa, missä tapasimme MEP Sebastian Tynkkysen. Juuri aloittanut MEP Tynkkynen oli kiinnostunut kuulemaan, mistä järjestöistä osallistujat tulivat. Keskustelu oli monipuolista, nuorten osallisuudesta Ukrainan jälleenrakentamiseen. Lounaan jälkeen siirryimme Euroopan talous- ja sosiaalikomitean tiloihin, jossa Suomen Yrittäjien Mira-Maria Danisman esitteli EESC:n toimintaa, nuorivaikutusten arvioinnin käyttöönottoa ja Yrittäjien vaikuttamistyötä Brysselissä. 

”Aion ottaa lisää selvää EESC:n toiminnasta ja mukana olevista kansalaisyhteiskunnan edustajista, ja selvittää olisiko siellä mahdollisesti potentiaalia omien asioiden eteenpäinviemiseen.”

Tässä kuvassa eräät opintomatkalle osallistujat poseeraavat EU-parlamentin edessä eräänlaisessa kuvakehyksessä, jossa lukee "Democracy in action".

Torstaina suuntasimme Energiateollisuuden toimistolle, missä saimme kuulla kestävän energiatuotannon ajankohtaisista kysymyksistä Kaneli Seppäseltä. Opintomatkalaisille oli erityisen antoisaa kuulla Seppäsen näkemyksiä oikea-aikaisesta lobbauksesta. Iltapäivällä vierailimme jälleen Euroopan parlamentissa, tällä kertaa MEP Ville Niinistön vieraana. Parlamenttikierroksen lisäksi keskustelimme MEP Niinistön kanssa hänen työstään Brysselistä ja ajankohtaisesta poliittisesta tilanteesta. Päivän päätteeksi kävimme Youth Forumin toimistolla, jossa keskustelimme nuorisotyön merkityksestä, eurooppalaisesta nuorten edunvalvonnasta ja Youth Test -projekteista.

”EU-päätöksenteon rakenne rautalangasta väännettynä selvensi omaa käsitystäni aiheesta, kiitos ET!”

Osallistujat ja edustetut organisaatiot

Matkalle osallistui laaja joukko eri organisaatioiden edustajia, jotka työskentelevät nuorisotyön, opiskelijoiden ja kansalaisjärjestöjen parissa. Mukana olivat muun muassa Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK, Nyyti ry, Plan International Suomi, Finlands Svenska Skolungdomsförbund, Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU ry, Yeesi ry, Kuuloliitto, Suomen Ekonomit, Eurooppanuoret ry, Eettisen kaupan puolesta ry, Suomen ylioppilaskuntien liitto, Suomen Partiolaiset ja Vasemmistonuoret. Lisäksi Nuorisoalan vaikuttamisen asiantuntijat olivat mukana huolehtimassa matkan järjestelyistä.

Lopuksi

Matka tarjosi inspiroivia kohtaamisia ja uusia ideoita eurooppalaisen yhteistyön, edunvalvonnan ja nuorisotyön kehittämiseen, ja odotamme innolla tulevaa yhteistyötä oppimamme pohjalta!

”EU-politiikan dynamiikkaa ja toimintalogiikkaa paremmin hahmottamalla pystyn nyt myös tekemään vaikuttamistyötä Suomessa tehokkaammin, ja olen tietoisempi niistä vaikuttamisen paikoista mitä EU tasolla on, kun tulevaisuudessa sellaiselle vaikuttamiselle tulee tarve.”

Opintomatkalaiset ovat kuvassa EU-parlamentin edessä seisoskelemassa.

Kursiivilla kirjoitetut tekstit ovat osallistujien vastauksia matkan jälkeen tehtyyn palautekyselyyn.

Petra Pieskä

Kirjoittaja on Nuorisoalan vaikuttamistyön päällikkö, jonka lapsuuden unelmana oli toimia matkaoppaana. Reissulla olivat mukana myös vaikuttamisen asiantuntija Annika Nevanpää ja nuorten osallisuuden asiantuntija Silja Porkkala.

petra.pieska@nuorisoala.fi

Avainsanat:

Katso myös