Uutiset

Eduskuntavaaliehdokas: Täytä Nuorten vaalikone ennen helmikuuta!

Uutiset 9.1.2023

Nuorten vaalikoneen vastauslinkki on jaettu sähköpostitse puolueille, jotka jakavat sen eteenpäin eduskuntavaaliehdokkaille. Vaalikone julkaistaan yleisölle helmikuun alussa. Ehdokkaat voivat kuitenkin täydentää vastauksiaan tarvittaessa vielä 9.3. asti. 

Nuorten vaalikone on suunnattu nuorille äänestäjille. Kevään 2019 vaaleissa 100 000 nuorta etsi itselleen sopivaa ehdokasta ja puoluetta Nuorten vaalikoneella. Vaalikonetta käytetään myös demokratiakasvatuksen tukena Nuorten vaaleissa, joihin osallistui edellisissä vaaleissa yli 800 oppilaitosta ympäri Suomen. Äänestysikäisten lisäksi vaalikonetta käyttävät siis myös alaikäiset nuoret noin 12-vuotiaasta alkaen.

Nuorten vaalikone koostuu viidestä teemasta ja 19 kysymyksestä. Kysymykset on taustoitettu selitysteksteillä, joissa avataan kysymykseen liittyviä aiheita ja termejä. Nuorisoalan toimijoista koostunut avoin työryhmä kokosi kysymykset kesällä ja syksyllä 2022. 

Nuorten vaalikoneella on pitkät perinteet, sillä se oli Ylen vaalikoneen ohella toinen maailman ensimmäisistä nykyisen kaltaisista vaalikoneista. Ensimmäistä kertaa vaalikone julkaistiin vuonna 1996 Harava-nimellä. 

Lisätietoja: 

nuorisoala.fi/nuorten-vaalikone

vaalikone@nuorisoala.fi 

Katso myös