Nuorten vaalikone

Nuorten vaalikone 2023 löytyy täältä

Nuorten vaalikone on nuorisoalan yhteinen vaalikone, joka kokoaa yhteen nuoria koskettavia kysymyksiä ja teemoja. Olemme koordinoineet nuorten vaalikonetta jo vuosikymmenten ajan. Se on myös yksi maailman ensimmäisistä vaalikoneista. Nuorten vaalikone avautuu eduskuntavaalien yhteyteen 1. helmikuuta 2023.

Nuorten vaalikoneella on pitkät perinteet, sillä se oli Ylen vaalikoneen ohella toinen maailman ensimmäisistä nykyisenkaltaisista vaalikoneista. Ensimmäistä kertaa vaalikone julkaistiin vuonna 1996 Harava-nimellä. Kevään 2019 vaaleissa 100 000 nuorta äänestäjää etsi itselleen sopivaa ehdokasta ja puoluetta nuorten vaalikoneella. Vaalikonetta käytetään myös demokratiakasvatuksen tukena Nuorisovaaleissa, joihin osallistui edellisissä vaaleissa yli 800 oppilaitosta ympäri Suomen. 

Vaalikoneilla on tutkitusti suuri merkitys erityisesti nuorten äänestyspäätöksiin. Nuorten vaalikoneen kautta nuoret pääsevät tarkastelemaan ehdokkaita erityisesti nuorille tärkeiden teemojen ja kysymysten kautta. 

Nuorten vaalikone eduskuntavaaleissa 2023

Nuorten vaalikonetta eduskuntavaaleihin on valmis! Vaalikone koostuu tällä kertaa 5 aiheesta ja 19 kysymyksestä. Nuorisoalan yhteistä vaalikonetta työstettiin neljässä avoimessa tapaamisessa. Tärkeänä pidettiin vaalikysymyksien erottelevuutta ja teemojen monipuolisuutta. Vaalikone avautuu äänestäjille 1.2.2023.

Vaalikone kuntavaaleissa 2021

Nuorten vaalikone kokoaa yhteen osoitteeseen nuorten näkökulmasta ajankohtaisimmat kuntapolitiikan kysymykset. Kuntavaaleissa 2021 vaalikone toteutettiin 33 järjestön yhteistyönä. Vaalikoneen kysymyksiä laadittiin avoimissa työpajoissa pohjautuen nuorille tehtyyn kuntavaalikyselyyn kesällä ja syksyllä 2020.

Vaalikoneeseen laadittiin 16 kysymystä 4 eri teeman mukaisesti. Kuntavaalikoneessa teemoja olivat kestävä tulevaisuus, osallistuminen ja vapaa-aika, hyvinvointi, koulutus ja työ. Vaalikonekysymysten laatiminen on aina valinta. Kysymyksiä voi olla vain rajattu määrä ja hyvä kysymys jakaa mielipiteitä. Lue blogi vaalikoneiden ongelmista ja merkityksestä nuorille.

Nuorten vaalikone avattiin äänestäjille 15.2. ja vaalikone herätti suurta huomiota julkaisun jälkeen sen ollessa ensimmäinen avattu vaalikone. Vaalikonetta käytettiinkin ensimmäisen vuorokauden aikana yli 29 000 kertaa. Avauspäivä oli vilkkainta käyttöaikaa, mutta vaalikonetta käytettiin tasaisen paljon koko aukioloajan. Piikkejä käyttäkerroissa oli havaittavissa Nuorisovaalien vaaliviikolla, ennakkoäänestyksen alettua, sekä vaaliviikonlopun aikana. Yhteensä vaalikonetta käytettiin 15.2.-14.6. aikavälillä lähes 190 000 kertaa.

Vaalikoneeseen vastasi yhteensä yli 9700 kuntavaaliehdokasta. Vaalikoneen teknisen toteutuksen teki Webscale.

Katso myös