Nuorten vaalikone

Nuorten vaalikone on nuorisoalan yhteinen vaalikone, joka kokoaa yhteen nuoria koskettavia kysymyksiä ja teemoja. Olemme koordinoineet Nuorten vaalikonetta jo vuosikymmenten ajan. Se on myös yksi maailman ensimmäisistä vaalikoneista.

Nuorten vaalikone on nyt auki! Vastaa vaalikoneeseen ja löydä itsellesi sopiva ehdokas EU-vaaleissa 2024 täältä.

Vaalikone on auki ehdokkaille vastattavaksi 17.5. asti. Lue lisää täältä!

Nuorten vaalikoneella on pitkät perinteet, sillä se oli Ylen vaalikoneen ohella toinen maailman ensimmäisistä nykyisenkaltaisista vaalikoneista. Ensimmäistä kertaa vaalikone julkaistiin vuonna 1996 Harava-nimellä.

Kevään 2023 eduskuntavaaleissa miltei 400 000 äänestäjää etsi itselleen sopivaa ehdokasta ja puoluetta Nuorten vaalikoneella. Vaalikonetta käytetään myös demokratiakasvatuksen tukena Nuorten vaaleissa.

Vaalikoneilla on tutkitusti suuri merkitys erityisesti nuorten äänestyspäätöksiin.

Nuorten vaalikone eduskuntavaaleissa 2023

Eduskuntavaaleissa 2023 Nuorten vaalikone koostui viidestä aiheesta ja 19 kysymyksestä. Nuorisoalan yhteistä vaalikonetta työstettiin neljässä avoimessa tapaamisessa. Tärkeänä pidettiin vaalikysymyksien erottelevuutta ja teemojen monipuolisuutta, ja siksi vaalikoneväittämien työstämisessä apuna toimi vaalikonetutkija Veikko Isotalo. Vaalikone avautui äänestäjille 1.2.2023.

Vaalikoneeseen vastasi 1315 ehdokasta, mikä vastaa 54 %:a kaikista ehdolla olleista. Nuorten vaalikonetta käytettiin ennen eduskuntavaaleja ennätyksellisen paljon: yli 394 000 kertaa.

Vaalikoneen teknisestä toteutuksesta vastasi Webscale.

Vaalikone kuntavaaleissa 2021

Kuntavaaleissa 2021 vaalikone toteutettiin 33 järjestön yhteistyönä. Vaalikoneen kysymyksiä laadittiin avoimissa työpajoissa pohjautuen nuorille tehtyyn kuntavaalikyselyyn kesällä ja syksyllä 2020.

Vaalikoneeseen laadittiin 16 kysymystä 4 eri teeman mukaisesti. Kuntavaalikoneessa teemoja olivat kestävä tulevaisuus, osallistuminen ja vapaa-aika, hyvinvointi, koulutus ja työ.

Nuorten vaalikone avattiin äänestäjille 15.2.2021. Vaalikonetta käytettiinkin ensimmäisen vuorokauden aikana yli 29 000 kertaa ja yhteensä vaalikonetta käytettiin lähes 190 000 kertaa.

Vaalikoneeseen vastasi yhteensä yli 9700 kuntavaaliehdokasta. Vaalikoneen teknisestä toteutuksesta vastasi Webscale.

Katso myös