Tarkistus- ja tehtävälista nuorisoalan johtajille lasten ja nuorten hyväksikäytön ehkäisemiseksi

Lasten ja nuorten kaltoinkohtelun estäminen on nuorisotyön kovinta ydintä, ei muusta toiminnasta irrallinen projekti. Miten tämä näkyy organisaationne toiminnassa? Nuorisoalan johtaja, tämä tarkistuslista on sinulle!

Nuorisoalalla moni asia tehdään jo hyvin ja oikein, mutta niin kauan kuin lasten ja nuorten kokema turvallisuus ei ole sataprosenttista, ei työtä ole tehty riittävästi. Avoimuutta tarvitaan, jotta seksuaalisesta häirinnän ja hyväksikäytön käsittelystä tulisi normaalia, ja jotta tekojen vääryys tulisi kaikille selväksi. Nuorisoalalla tehtävän työn onnistumista ei mitata suoraan rahassa, vaan nuorten hyvinvoinnin kautta.

Nuorisoalan johtaja, tällä tarkistus- ja tehtävälistalla pääset alkuun lasten ja nuorten hyväksikäytön ehkäisemiskäytäntöjenne parantamisessa:

  1. Jos organisaatiossanne ei jo ole toimintaohjeita lasten ja nuorten kaltoinkohteluun puuttumiseksi, laatikaa sellaiset. Me Allianssissa autamme mielellämme, ja ohjeestamme saa hyvän pohjan.
  2. Noudatetaanko ohjeitanne oikeasti? Vaaditteko sitä? Miten mittaatte ja valvotte noudattamista? Miten puututte ohjeiden laiminlyöntiin? Tehkää ohjeillenne myös seurantasuunnitelma ja kirjatkaa jo ohjeistukseen, miten tullaan menettelemään niiden kohdalla, jotka eivät ohjeisiin sitoudu.
  3. Kenellä organisaatiossanne on omistajuus ja vastuu lasten ja nuorten turvallisuuden varmistamisesta – eli esimerkiksi niiden toimintaohjeiden toteuttamisesta? Aiheen asiantuntijalla vai johdolla? Jos ensimmäisellä, siirrä vastuu itsellesi. Sen kuuluisi olla tärkeimpiä tehtäviäsi.
  4. Milloin olet viimeksi puhunut työssäsi tai vapaaehtoistyössäsi lasten ja nuorten seksuaalisen hyväksikäytön – tai muun kaltoinkohtelun – tunnistamisesta ja siihen puuttumisesta? Vain tekemällä tabuista tavallista voimme vähentää niihin liittyvää häpeää, epätietoisuutta ja väärinkäsityksiä. Johtajan on näytettävä siinä esimerkkiä.

Lista pohjautuu Anna Munsterhjelmin blogikirjoitukseen ”Milloin viimeksi puhuit lasten ja nuorten hyväksikäytöstä, johtaja?” (26.06.2018)

Katso myös