Sivu on osa Työkaluja nuorisoalalle -kokonaisuutta. Palaa pääsivulle klikkaamalla tätä.
Tälle sivulle on koottu työkaluja, joiden avulla voi kehittää työn vaikuttavuutta nuorisoalalla.

Nuorisonpuolustuskurssi
Nuorisonpuolustuskurssi on työkalu nuorisotyön vaikuttavuuden kehittämiseksi. Se on toiminnallinen kokonaisuus, jonka tarkoituksena on tehdä nuorisoala ja nuorisotyö tutuksi sekä valtakunnallisen

POKKA – arviointityökalu
POKKA on arviointityökalu ja kehittämistyökalu järjestöjen käyttöön. Pokan tarjoaa maksuttomasti käyttöön Kukunori ry.

Vaikuttavuuden askelmerkit
Sitran vuonna 2018 julkaisemia työkaluja ja esimerkkejä palveluntuottajille.

Hyvän mitta – Arvioinneissa käytettäviä mittareita
Arvioinneissa käytetyt mittarit/indikaattorit voidaan jakaa kolmeen kokonaisuuteen: 1. Prosessimittarit, jotka ohjaavat toimintaa ja varmistavat toiminnan laatua. 2. Tulosmittarit, jotka mittaavat muutoksen suuntaa ja suuruutta 3. Vaikutusmittarit, jotka kertovat toiminnan tuloksista suhteessa yhteiskunnalliseen päämäärää, ongelmaan tai tarpeeseen.

Opas vaikuttavuuden arviointiin liikunta- ja urheiluyhteisöissä sekä muissa järjestöissä
Heikkala consulting oy:n opas vahvistaa järjestöjen strategista johtamista pitkän aikavälin elinvoimaisuuden ja menestyksen varmistamiseksi, auttaa järjestöjä osoittamaan niiden toiminnan merkitys yksilöille ja yhteiskunnalle ja tarjoaa käytännön työkalun vaikutusten ja vaikuttavuuden arviointiin.

Outcomes Star (suom. Tulostähti-menetelmä)
Tulostähti on sosiaalipalvelujen työkalu. Se tukee työtä, jonka tavoitteena on saada palvelujen käyttäjien elämässä aikaan kestäviä muutoksia ja antaa tietoa näistä muutoksista. Lisäksi työkalu tarjoaa apuvälineen tulosperusteisen palvelustrategian toteuttamiseen.
Linkkejä ja lisätietoa vaikuttavuuden arvioimisesta ja kehittämisestä
- Vaikuttavuuden arviointi / STAKES: Peter Dahler-Larsen 2005
- Tietoa vaikuttavuuden arvioinnin perusajatuksesta, arviointimallista ja arvioinnin esteiden voittamisesta.
- Vaikuttavuuden arviointi.pdf.
- Mitä nuorisotyöntekijän tulisi tietää vaikuttavuuden mittaamisesta? / VERKE
- Jussi Pyykkönen sukeltaa syvälle vaikuttavuuden mittaamisen maailmaan ja selventää selkeästi kaiken mitä sinun tulisi tietää aiheesta. Yksinkertaisuudessa vaikuttavuuden mittaaminen on muutos ajassa suhteessa johonkin. Jussi avaa esimerkein mitä se tarkoittaa sinun kohdalla. Videon lopussa kaksi esimerkkiä mittaamisen mahdollisuuksista: Tomas Lehtinen Espoon kaupungilta kertoo voiko tekoäly ennustaa lastensuojeluasiakkuuden. Riikka Kämppi Unicefiltä kuvailee miten datalla voidaan vaikuttaa ihmisiin.
- Linkki videoon (YouTube).
- VAIKUTTAVA ERASMUS+ – vaikuttavuusajattelun nykytilanne ja osallistuvien organisaatioiden tarpeet / Opetushallitus; Selvitykset ja raportit 2019:10
- Vaikuttava Erasmus+ on Opetushallituksen ja ajatushautomo Demos Helsingin keväällä 2019 yhdessä toteuttama hanke, jonka tavoitteena oli luoda pohjaa Suomen oman Erasmus+ -vaikuttavuusmallin rakentamiseksi. Hankkeessa selvitettiin jo käytössä olevien vaikuttavuusmallien parhaimmiston soveltuvuutta Suomen Erasmus+ -kontekstiin. Hanketoimijoille suunnatulla kyselyllä sekä yhteiskehittämistyöpajalla selvitettiin, minkälaisia vaikutuksia ja vaikuttavuuksia hankkeissa on tavoiteltu, miten vaikuttavuutta on arvioitu ja minkälaista tukea hanketoimijat tarvitsisivat vaikuttavuuden kehittämiseen ja arviointiin.
- Linkki pdf-julkaisuun.
- Hyvän mitta-sivusto / Hyvän mitta -työkalut kehitettiin yhteishankkeessa, johon osallistui mm. Sitra, STEA, OKM ja useita järjestöjä.
- Suomessa tehdään paljon hyvää, mutta sen vaikutusta yhteiskuntaan on ollut vaikea mitata. Ovatko lahjoitetut tai liiketoiminnalla ansaitut eurot tai vapaaehtoisten aika aidosti parantaneet ihmisten elämää? Hyvän Mitta selvitti vuosien 2016-2019 aikana kuinka yhteiskunnallinen työ vaikuttaa ja millaisia sen tulokset ovat. Hankkeen tulokset ja työkalut ovat vapaasti hyödynnettävissä kaikille kiinnostuneille.
- Linkki: hyvanmitta.fi.
- Avoimen nuorisotyön arviointivälineen käyttöönotto (2018-2020) / Nuorisotutkimusseura ry
- Hankkeessa otetaan käyttöön avoimelle nuorisotyölle kehitettyä monitahoarvioinnille pohjautuvaa arviointivälinettä. Pilotoimassa on mukana kuntia, seurakuntia ja järjestöjä. Arviointivälineen toimivuutta testataan arvioimalla sen avulla Lounais-Suomen alueella toteutettuja nuorisotyön lähipalveluja sekä kahta valtakunnallista verkkopalvelua.
- Linkki: Avoimen nuorisotyön arviointivälineen käyttöönotto (2018–2020).
- Syrjäytymisen lasku / Teemu Vauhkonen ja Tommi Hoikkala, Nuorisotutkimuseura ry.
- NEET-nuorten tilannetta käsittelevä tutkimus, jossa pohditaan vaikuttavuusnäkökulmaa.
- Syrjäytymisen lasku.pdf.
- Improving youth work – your guide to quality development.
- Hyvä ja konkreettinen opas, joka löytyy tältä sivulta: https://bit.ly/2YIhjLu.
- Hyvä ja konkreettinen opas, joka löytyy tältä sivulta: https://bit.ly/2YIhjLu.
- Risk Assessment: Not implementing Digital Youth Work
- Skotlannissa laadittu työkalu digitaalisen nuorisotyön vaikuttavuuden pohdintaan ”mitä jos diginuorisotyötä ei tehdä”.
- Linkki: https://bit.ly/3dLh5Yj.
- The Social Impact of Digital Youth Work.
- Akateeminen kirjoitus, tarkastelee nuorisotyöntekijöiden käsityksiä diginuorisotyön sosiaalisten vaikutusten arvioinnista.
- Linkki: https://bit.ly/3dSGIGX.
- Capturing Magic.
- Irlannissa kehitetty työkalu nuorten taideprojektien vaikuttavuuden arviointiin.
- Linkki: https://bit.ly/38bS5bu.