Antirasistiset periaatteet osaksi nuorisotyötä

Antirasismi on aktiivista toimintaa, joka pyrkii vähentämään ja vastustamaan rasismia yhteiskunnassa ja koko maailmassa. Myös nuorisotyön kentällä on tärkeää tehdä aktiivisesti töitä rasismin kitkemiseksi. Keräsimme yhteen hyödyllistä materiaalia antirasistisen toiminnan tueksi. 

Vuoden 2020 alussa julkaistusta Nuorisotyöstä Suomessa -selvityksestä kävi ilmi, että noin puolet nuorisoalan kunta- ja järjestötoimijoista pohtii maahanmuuttokriittisyyden, rasismin, vihapuheen ja syrjinnän näkyvän nuorten elämässä aiempaa enemmän. Siksi jokaisen nuorisoalalla toimivan kannattaakin tarkistaa, että itsellä on antirasistisen toiminnan työkalut omassa työkalupakissa ajantasalla. 

1. Tunnista ja tunnusta rasismi

Rasismin kitkemisessä olennaista on aivan ensimmäiseksi tunnistaa rasismi ja tunnustaa sen olemassaolo yhteiskunnassa. 

Rasismi ilmenee väkivallan ohella myös esimerkiksi asenteina ja pieninä tekoina arjessa. Rasismia on se, kun yksilö tulee kohdatuksi ja määritellyksi ihonvärinsä tai etnisyytensä mukaan, ei yksilönä. 

Jos tuntuu, ettet tiedä miten rasismi Suomessa ilmenee, aivan aluksi kannattaakin ottaa selvää juuri siitä. Muista, että rasismia kokeva henkilö ei välttämättä kuitenkaan jaksa valistaa raskaista kokemuksistaan jokaista vastaantulevaa tuttua ja tuntematonta. Siksi kannattaakin aloittaa tutustumalla esimerkiksi tämän koonnin materiaaliin

🔍 Lukemista:

2. Ota antirasistiset periaatteet osaksi joka päiväistä työtä

Mitkä sitten ovat antirasistisia käytännön toimia nuorisotyössä? 

  • Ulospäin näkyvä selkeä linja rasismin vastustamisessa.
  • Rasisminvastaisuuden näkyminen yhteisissä säännöissä ja käytännöissä.
  • Keskusteleminen rasismista yhdessä, sen tunnustaminen ja sen eri muotojen ottaminen vakavasti.
  • Systemaattinen puuttuminen rasismiin ja avoin keskustelu tilanteista.
  • Asennekasvatus valtaväestölle.

🔍 Lukemista:

3. Kuuntele ja opi

Tarkoittamalla hyvää voi myös epäonnistua: Tulee käyttäneeksi loukkaavaa ilmaisua tietämättömyyttään tai ei osannutkaan ottaa huomioon itselleen vierasta näkökulmaa. Koska tarkoitus on ollut hyvä, voi olla vaikeaa nostaa kättä virheen merkiksi ylös, mutta niin on kuitenkin tehtävä. 

Jos ei itse kohtaa rakenteellista rasismia arjessaan, on vaikeaa täysin tietää, miltä rasismi tuntuu. Siksi on tärkeää kuunnella heitä, joita rasistiset rakenteet koskevat. Miten he kokevat toiminnan? Miksi he kokevat juuri niin kuin kokevat? 

🔍 Lukemista:

Katso myös