Politiikkaviikko

Politikveckan på svenska här

Politiikkaviikko on viikolla 44 (31.10.–4.11.) järjestettävä valtakunnallinen yhteiskunnallisen vaikuttamisen teemaviikko nuorille. Mukaan voi lähteä mikä tahansa nuorten ryhmä – luokka, opiskelijakunta, nuorisovaltuusto, partiolippukunta tai harrastusryhmä! Tavoitteena on oppia vaikuttamisen tapoja lähiympäristössä kuin laajemminkin maailmassa ja tutustua politiikkaan.

Politiikkaviikko 2022 ratkaisee yhteiskunnan viheliäisiä ongelmia

Vuonna 2022 Politiikkaviikon teemana on miten politiikalla voidaan ratkoa kriisejä ja viheliäisiä ongelmia yhdessä eri mielipiteistä ja ideologioista huolimatta. Yritämme teemalla pureutua ajankohtaiseen aikaan, jossa kriisit tulevat iholle ja epävarmuutta on paljon ilmassa. 

Tarjoamme Politiikkaviikkoon osallistuville oppilaitoksille ja nuorten ryhmille laadukkaat opetusmateriaalit, joiden avulla voit käsitellä nuorten kanssa vuoden 2022 teemoja. Materiaalit työstetään yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Haku yhteistyökumppaniksi on päättynyt.

Politiikkaviikon työskentelyä seuraa kaikille avoin taustaryhmä, johon jäsenjärjestöt, yhteistyökumppanit ja muut teemasta kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita. Seuraavan kokouksen löydät tapahtumakalenterista.

Valtakunnallinen Politiikkaviikko 2021 edisti rakentavaa keskustelukulttuuria politiikassa

Vuonna 2021 Politiikkaviikkoa vietettiin Vaikuttamisrauha-kampanjan merkeissä. Politiikkaviikolla lanseeerattu Vaikuttamisrauha on nuorten oma kampanja, jonka tavoitteena on edistää nuorten vaikuttamismahdollisuuksia ja rakentavaa keskustelukulttuuria. Poitiikkaviikkoon osallistui yli 7500 nuorta peruskouluista, toiselta asteelta ja nuorten vaikuttajaryhmistä.

Valtakunnallinen nuorten Politiikkaviikko 2020 tavoitti yli 1000 nuorta

Politiikkaviikolla 2.-8.11.2020 opittiin toiminnallisesti vaikuttamisesta kunnissa ja kaupungeissa. Kunnissa päätetään monista nuorten elämään vaikuttavista asioista: kouluista, terveydenhuollosta, julkisesta liikenteestä, kirjastoista, puistoista ja nuorisotiloista, harrastusmahdollisuuksista. Samaan aikaan monissa kunnissa nuorten määrä laskee.

Politiikkaviikolla 2020 nuoret kutsuivat alueen päättäjiä keskustelemaan kunnasta, jossa nuoret voivat hyvin. Keskustelu käytiin Erätauko-mallilla. Unelmien kunta -keskusteluja lähti järjestämään 55 nuorten ryhmää. Lisäksi viikolla järjestettiin kolme poliittisten nuorisojärjestöjen virtuaalista paneelikeskustelua oppilas- ja opiskelijaryhmille. Keskusteluissa tutustuttiin eri puolueiden arvoihin, ja väittelyt käytiin suomeksi ja ruotsiksi. Suoraa lähetystä seurasi yli 250 nuorta.

Politiikkaviikko kannusti monissa kunnissa ja kaupungeissa nuorten ryhmiä ideoimaan ja toteuttamaan politiikka-aiheisia kampanjoita ja tilaisuuksia. Esimerkiksi Urjalan yhtenäiskoulu ja Väinö Linnan lukio järjestivät oppilas- ja opiskelijakunnan keskustelupaneelin koulun ja yhteisöllisyyden kehittämisestä. Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö Vamlas haastoi poliitikot sosiaalisessa mediassa vastaamaan nuorten oikeuksia koskeviin kiperiin kysymyksiin. Varsinais-Suomen Partiopiiri järjesti politiikkakävelyitä eli rastiradan, jossa keskusteltiin demokratian pulmista. Kehittämiskeskus Opinkirjo, Tampereen nuorisopalvelut ja Nuorten ääni Pirkanmaalla kokosivat nuoria verkossa käsittelemään eri aiheita. Schildtin lukiossa Politiikkaviikko toteutui koko viikon ajan useina opiskelijoiden järjestäminä politiikkatilaisuuksina.

Politiikkaviikolla käynnistyi myös nuorten Politiikkabussin valtakunnallinen kiertue. Ensimmäisellä viikolla ministeri Ohisalon avaama kiertue vieraili toisen asteen oppilaitoksissa Järvenpäässä Ammattiopisto Spesiassa, Riihimäen lukiossa, Lohjalla Virkby gymnasiumissa, Hangossa Hangö gymnasiumissa, Savonlinnassa Ammattiopisto SAMIedussa ja Lieksan lukiossa. Ensimmäiseen kiertueviikkoon osallistui 350 opiskelijaa ja kymmeniä poliittisten nuorisojärjestöjen edustajia, kuntapäättäjiä ja kansanedustajia. Politiikkabussin kiertue jatkuu 20. marraskuuta asti lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa.

Politiikkaviikon tavoite on tukea nuorten demokratia- ja ihmisoikeuskasvatusta opetuksessa ja harrastuksissa sekä tuoda päätöksentekijät lähemmäs nuoren arkea.

Katso myös