Politiikkaviikko

Politikveckan på svenska här

Politiikkaviikko on valtakunnallinen yhteiskunnallisen vaikuttamisen teemaviikko nuorille. Mukaan voi lähteä mikä tahansa nuorten ryhmä – luokka, opiskelijakunta, nuorisovaltuusto, partiolippukunta tai harrastusryhmä! Tavoitteena on oppia vaikuttamisen tapoja lähiympäristössä kuin laajemminkin maailmassa ja tutustua politiikkaan. Politiikkaviikko järjestetään seuraavan kerran vuoden 2024 alussa.

Politiikkaviikko 2022 ratkaisee yhteiskunnan viheliäisiä ongelmia

Vuonna 2022 Politiikkaviikon teemana on miten politiikalla voidaan ratkoa kriisejä ja viheliäisiä ongelmia yhdessä eri mielipiteistä ja ideologioista huolimatta. Yritämme teemalla pureutua ajankohtaiseen aikaan, jossa kriisit tulevat iholle ja epävarmuutta on paljon ilmassa. 

Tarjoamme Politiikkaviikkoon osallistuville oppilaitoksille ja nuorten ryhmille laadukkaat opetusmateriaalit, joiden avulla voit käsitellä nuorten kanssa vuoden 2022 teemoja. Materiaalit työstetään yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Haku yhteistyökumppaniksi on päättynyt.

Politiikkaviikon työskentelyä seuraa kaikille avoin taustaryhmä, johon jäsenjärjestöt, yhteistyökumppanit ja muut teemasta kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita. Seuraavan kokouksen löydät tapahtumakalenterista.

Politiikkaviikon 2022 ohjelma

Maanantai 31.10.2022

Politiikkaviikon avajaiset: Suomen suurin yhteiskuntaopin tunti

Klo 10:15 alkaen
Vuosaaren lukio
Live / Striimi

Katso tallenne alta!

Politiikkaviikko alkaa rytinällä kun lukiolaiset pääsevät visoimaan unelmien yhteiskuntaopin tuntiaan yhdessä kansanedustajien kanssa. Miksi poliitikka näyttäytyy riitaisena? Miten politiikassa saadaan ratkaisuja isoihin kysymyksiin kuten sotaan tai ilmastokriisiin? Lukiolaisten kinkkisiin kysymyksiin on vastaamassa kansanedustajat Pihla Keto-Huovinen ja Mai Kivelä.

Tilaisuuden juontaa Ylen tuottaja Jaakko Oleander-Turja.

Tiistai 1.11.2022

Mediatutkimustunti: Media ja politiikka (toisen asteen opiskelijoille)

Klo 13-15
Etänä Zoomissa

Ilmoittaudu mukaan

Käsityksemme politiikasta muotoutuu pitkälti mediavälitteisesti. Millaisena politiikka meille näyttäytyy journalistisessa mediassa? Millaisia asioita siitä nousee esiin sosiaalisen median alustoilla? Kenen ääni kuuluu missäkin, miten ja miksi, ja mitä merkitystä sillä on? Tutkija Jari Väliverrosen (Tampereen yliopisto) kanssa tunnilla pohditaan median ja politiikan suhdetta tutkitun tiedon ja keskustellaan osallistujien omista havainnoista. Mediatutkimustunnin voi järjestää osana esimerkiksi yhteiskuntaopin, historian tai äidinkielen opetusta toisella asteella. Ilmoittautuminen mediatutkimustunnille viimeistään 14.10.

Tiistai 1.11.2022

Ei rauhaa ilman nuoria -julkaisutilaisuus

Klo 16-18
Eurooppasali (Malminkatu 16, Helsinki) 
Tilaisuus striimataan suorana klo 16.30-18

Linkki striimiin

Olemme koonneet julkaisuksi nuorten kokemusasiantuntijoiden kirjoituksia nuorista rauhan ja turvallisuuden tekijöinä. Julkaisun julkaisutilaisuudessa kuulemme puheenvuoroja paitsi nuorilta kirjoittajilta, myös ulkoministeri Pekka Haavistolta sekä eduskunnan nuoret, rauha ja turvallisuus -verkoston puheenjohtaja Inka Hopsulta. Lisäksi ohjelmassa on nuorten kirjoittajien sekä kansanedustajien paneelikeskustelu.

Torstai 3.11.2022

Poliittisten nuorisojärjestöjen paneeli

Klo 14–15 
Tilaisuus striimataan suorana klo 14 alkaen

Katselulinkki: https://youtu.be/Iox4xix_IAI

Poliittiset nuorisojärjestöjen edustajat ja tulevaisuuden ministerit kokoontuvat pohtimaan miten yhteiskunnan viheliäisiin ongelmiin löydetään ratkaisuja monimutkaisessa maailmassa silloinkin, kun osapuolet ovat erimielisiä. 

Paneeliin osallistuu: 
Aleksi Sandroos, Keskustanuoret, puheenjohtaja
Joakim Vigelius, Perussuomalaiset nuoret, varapuheenjohtaja
Pinja Perholehto, Demarinuoret, puheenjohtaja
Bex Tapanainen, Kommunistinuoret, puheenjohtaja
Jami Haavisto, Vihreät nuoret, puheenjohtaja 
Jere Tuononen, KD-nuoret, hallituksen jäsen 
Julia Ståhle. RKP-nuoret, puheenjohtaja 
Ida Leino Kokoomusnuoret, puheenjohtaja 
Ava Dahlvik, Vasemmistonuoret, varapuheenjohtaja

Perjantai, lauantai ja sunnuntai 4.–6.11.2022

Euroopan parlamentti simulaatio

Lisätietoa ja ilmoittautuminen

Euroopan Nuorten Parlamentti Suomessa — EYP Finland järjestää Tampereella 4.-6.11.2022 & Salossa 18.-20.11.2022 15–22-vuotiaille nuorille suunnatun Euroopan parlamentti simulaation, jossa nuoret pääsevät oppimaan EU:sta, keskustelemaan vanhempien osaajien johdolla yhteiskunnallisista kysymyksistä, tutustumaan erilaisiin kulttuureihin, harjoittelemaan englantia sekä osaksi upeaa porukkaa ryhmäytymisaktiviteettien avulla. Osallistumismaksu on 35 € ja mukaan voi lähteä yksin tai opettajan lähettämänä delegaationa (minimi 4 opiskelijaa).

Tilaa Allianssin demokratiauutisia -uutiskirje! Demokratiauutisia on suunniteltu erityisesti peruskoulujen ja toisen asteen opettajille sekä oppilaitosten nuorisotyöntekijöille, ja se tarjoaa tietoa mm. Nuorisovaaleista, Nuorten vaalikoneesta ja Politiikkaviikosta.

Haluatko nostaa Politiikkaviikkoa omassa viestinnässä esiin? Allianssin materiaalipankista löydät Politiikkaviikon ilmeen mukaisia somekuvien pohjia ja muuta materiaalia, joka on vapaasti hyödynnettävissä! Politiikkaviikon löydät Instagramista @politiikkaviikko. Somessa voit käyttää hashtageja #politiikkaviikko #politikveckan.

Politiikkaviikkoa tekevät yhteistyössä 2022:

AMKE – Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE
Demariopiskelijat SONK
Erätauko
Eurooppanuoret
EYP Finland
Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS
Hanasaari – Ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr, nuorten ohjelma
Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL
Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta
Irti huumeista ry
Kehittämiskeskus Opinkirjo
Keskustaopiskelijat
Kohti nuorten hyvinvointialueita -hanke
Kokoomuksen Nuorten Liitto
Kommunistinuoret
Kuntaliitto
Nuorten Palvelu
Opetushallitus
RKP-nuoret
Sosialidemokraattiset Nuoret
Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI
Suomen Keskustanuoret
Suomen Kristillisdemokraattiset nuoret
Suomen Lukiolaisten Liitto
Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto
Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU
Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter
Tampereen yliopisto, Tutkimuskeskus Comet
Valo valmennus
Vasemmisto-opiskelijat
Vasemmistonuoret
Veteraanikansanedustajat ry.
Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto

Politiikkaviikot aiempina vuosina

Vuonna 2021 Politiikkaviikkoa vietettiin Vaikuttamisrauha-kampanjan merkeissä. Politiikkaviikolla lanseeerattu Vaikuttamisrauha on nuorten oma kampanja, jonka tavoitteena on edistää nuorten vaikuttamismahdollisuuksia ja rakentavaa keskustelukulttuuria. Poitiikkaviikkoon osallistui yli 7500 nuorta peruskouluista, toiselta asteelta ja nuorten vaikuttajaryhmistä.

Katso myös