Politiikkaviikko

Politiikkaviikko on valtakunnallinen yhteiskunnallisen vaikuttamisen teemaviikko nuorille. Mukaan voi lähteä mikä tahansa nuorten ryhmä, kuten esimerkiksi luokka, opiskelijakunta, nuorisovaltuusto, nuorten työpaja tai harrastusryhmä. Viikon materiaalien ja tilaisuuksien avulla voi käsitellä politiikkaa opetuksessa, nuorisotyössä, työpajoilla ja harrastustoiminnassa.

Politiikkaviikolla käsitellään puolueita ja politiikkaa, vahvistetaan sisäistä kansalaispätevyyttä ja opetellaan yhteiskunnallisen osallistumisen taitoja nuorten aktiivista toimijuutta vahvistaen. Seuraavan kerran Politiikkaviikko järjestetään keväällä 2025 kunta- ja aluevaalien yhteydessä.

Politiikkaviikko ja Nuorten vaalit järjestettiin tammikuussa 2024 ensimmäistä kertaa samaan aikaan. Uudistuksen taustalla on, että osa nuorista ei saamamme palautteen perusteella koe, että heillä on riittävästi tietoa politiikasta Nuorten vaaleissa äänestämistä varten. Näin Politiikkaviikon materiaalit tarjoavat tukea ja taustatietoa vaalien ja politiikan käsittelyyn ennen Nuorten vaaleja. Kun Politiikkaviikko ja Nuorten vaalit järjestetään samaan aikaan, voi Politiikkaviikko tukea myös Nuorten vaaleissa äänestämistä.

Politiikkaviikko ja Nuorten vaalit järjestetään seuraavan kerran 24.–28.3.2025. Seuraa Allianssin kanavia, jotta saat lisätietoa ilmoittautumisesta!

Ennen vuoden 2024 eurovaaleja ei järjestetä erillistä Politiikkaviikkoa, sillä EU-vaalit järjestetään kesälomakauden alettua.

Politikveckan på svenska här

Tilaa Allianssin demokratiauutisia -uutiskirje! Demokratiauutisia on suunniteltu erityisesti peruskoulujen ja toisen asteen opettajille sekä oppilaitosten nuorisotyöntekijöille, ja se tarjoaa tietoa mm. Nuorisovaaleista, Nuorten vaalikoneesta ja Politiikkaviikosta.

Haluatko nostaa Politiikkaviikkoa omassa viestinnässä esiin? Allianssin materiaalipankista löydät Politiikkaviikon ilmeen mukaisia somekuvien pohjia ja muuta materiaalia, joka on vapaasti hyödynnettävissä! Politiikkaviikon löydät Instagramista @politiikkaviikko. Somessa voit käyttää hashtageja #politiikkaviikko #politikveckan.

Politiikkaviikot aiempina vuosina

Katso myös