Euroopan komissio antoi esityksensä ilmastolaista viime viikolla ja tällä viikolla parlamentti käy siitä keskustelun. Esityksen keskeisin sisältö on kirjata lakiin EU:n tavoite olla ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä.
Myös nuori ilmastoaktivisti Greta Thunberg vieraili aiheen tiimoilta Euroopan parlamentissa 4.3. Hän tapasi parlamentin puhemiehen David Sassolin ja kävi keskustelun ilmastopolitiikasta parlamentin ympäristövaliokunta ENVIn kanssa. Kritisoitavaa löytyy ainakin aikataulusta, jonka pitäisi olla vieläkin kireämpi, jotta Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin päästään.
Viime viikolla julkaistiin ensimmäinen jakso Allianssin uutta Mitä kuuluu nuorille? -podcastia. Jakson aiheena on ilmasto ja siinä pureudaatn sekä kotimaan että EU-tason päätöksentekoon. EU-tasolla ajankohtaisin ilmastopolitiikan ohjelma on komission esittämä green deal, jonka yksi toimi on juurikin tämä ilmastolaki. Puheenjohtaja Ursula von der Leyen on kuvaillut green dealia Euroopan kasvustrategiaksi, joka vähentää päästöjä ja samalla luo uusia työpaikkoja. Hän on jopa verrannut mittakaavaltaan ohjelmaa yhtä merkittäväksi kuin kuukävely ihmiskunnalle oli aikanaan.
Green deal -paketti pitää sisällään 50 eri toimenpidettä, joiden on määrä viitoittaa Euroopan unionin tietä kohti hiilineutraaliutta. Mukana on esimerkiksi toimia Euroopan merituulivoiman koko potentiaalin hyödyntämiseksi, toisaalta taas ydinvoimaa ei mainita puhtaan energian toimenpiteissä ollenkaan. Yhtenä suurena ajatuksena green dealissa on reilu ja sosiaalisesti oikeudenmukainen siirtymävaihe. Green deal on suunniteltu siten, että yksikään ihminen tai alue ei jäisi jälkijunaan edessä olevassa suuressa muutoksessa. Green deal on kallis paketti, mutta toisaalta toimien tekemättä jättäminen voisi tulla vielä kalliimmaksi.
Ensimmäisessä podcast-sarjamme jaksossa voit kuulla, miten mepit Ville Niinistö (vihr) ja Sirpa Pietikäinen (kok) arvioivat green dealia. Kysyimme heiltä, miten green deal vaikuttaa erityisesti nuorten elämään ja miten nuoret voisivat saada siinä toimijuutta ja omistajuutta. Kuuntele koko jakso täältä.
Lisätietoja
Janika Takatalo
kansainvälisen vaikuttamisen asiantuntija
janika.takatalo@alli.fi